Προαναγγελία των όσων θα ακολουθήσουν κατά την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής η οποία πιθανότατα είναι και η τελευταία της τρέχουσας περιόδου πριν την διάλυσή του κοινοβουλίου για τις εθνικές εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκρουστούν μετωπικά για την κυβερνητική τροπολογία που επιχειρεί να ενισχύσει το θεσμικό ανάχωμα προστασίας της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις που αναζητούν «κερκόπορτες» επανεισόδου στην Βουλή φορώντας δήθεν τον μανδύα πολιτικού κόμματος όπως το μόρφωμα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη
Η ρύθμιση φαίνεται πως συγκεντρώνει την ευρύτερη πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την αποχή αν και την ίδια ώρα δηλώνει στρατευμένος υπέρ της προστασίας του κοινοβουλίου από νεοφασιστικά μορφώματα.
Η επιλογή του διπλού ταμπλό που επιλέγει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση τόσο της πλειοψηφίας όσο και της Χαριλάου Τρικούπη.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «βάλει χέρι» στην αντισυστημική ψήφο. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εμμένουν στην θεσμική αντιμετώπιση της υπόθεσης ασκώντας από την μια κριτική στην κυβέρνηση για «ερασιτεχνικούς χειρισμούς» και από την άλλη εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση στην Κουμουνδούρου ότι θυσιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές για μικροπολιτικά και εκλογικά οφέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αν και οι συνεργάτες του επέμεναν έως αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ότι στο πρόγραμμά του δεν υπάρχει κοινοβουλευτική παρουσία. Πιθανότερη είναι η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εκτός από την ρύθμιση Κασιδιάρη αναμένεται να τοποθετηθεί και για την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο από το «Υπερταμείο» όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις είχε μεταβιβάσει το 2016.