Ολοκληρώθηκε η πανελλήνια συνδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου, όπου κατά πλειοψηφία η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών που τοποθετήθηκαν τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί η τελική απόφαση.
Οι αποφάσεις, καθώς ότι είναι να γίνει θα γίνει συντεταγμένα αναμένονται τις επόμενες ημέρες καθώς θα υπάρξει και περαιτέρω διαβούλευση των ηγετικών στελεχών της ομάδας αφού πλέον άκουσαν και τις απόψεις των μελών.
Ζητούμενο παραμένει επίσης, το μονοπάτι που θα χαράξουν τα στελέχη εξερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή εάν θα αποχωρήσουν μαζικά ή κατά ομάδες, σε ποιο βάθος χρόνου και με ποια ιεραρχική κλιμάκωση.
Οπως αναφέρουν οι πηγές του περιβάλλοντος Αχτσιόγλου, «στη σημερινή συζήτηση πήραν μέρος περισσότερα από 1.000 στελέχη από όλη την Ελλάδα. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους».
Προσθέτουν ότι «δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνωμοσίας και προσωπικές επιθέσεις».
«Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα», τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι, προδιαγράφοντας το σκηνικό ρήξης της ομάδας Αχτσιόγλου με την Κουμουνδούρου.
Καταλήγουν, δε, λέγοντας ότι «όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», κάτι που προοιωνίζεται τη δημιουργία νέας πολιτικής πρότασης που θα αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση.
Αχτσιόγλου: «Δομικό χάσμα ύφους και πολιτικών επιλογών» με τη νέα ηγεσία
Το μήνυμα ότι η συμβίωση δεν είναι δυνατή έστειλε η Εφη Αχτσιόγλου με την ομιλία της κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης των «6+6», χωρίς, παρ’ όλα αυτά, να προαναγγέλλει κάποια άμεση κίνηση εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «δομικό χάσμα ύφους, ήθους και πολιτικών επιλογών» με τη νέα ηγεσία, για την οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είχε κινηθεί διαφορετικά μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι δόθηκε χρόνος μετά την εκλογή Κασσελάκη, αλλά ότι οι επιλογές που ακολουθήθηκαν από τη νέα ηγετική ομάδα ήταν διχαστικές.
Kατά την εισήγησή του, ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός προς τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προς τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, και υπερασπίστηκε την προοπτική αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το οποίο έμεινε ανοιχτό, ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα έως την οριστική ρήξη.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον Νάσο Ηλιόπουλο κινήθηκε στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τόνισε ότι το βήμα προς τον ενδεχόμενο σχηματισμό κάποιου νέου φορέα πρέπει να είναι στέρεο και να έχει στραμμένο το βλέμμα στην προοπτική η Αριστερά να ξαναγίνει κυβέρνηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια προσωπική βεντέτα με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά ότι το ζήτημα είναι πολιτικό.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το ερώτημα αν η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της ρήξης κάνει καλό ή κακό, με τον ίδιο να απαντά ότι «κάνει κακό».
Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης των «6+6» φαίνεται πως η πλειοψηφία της βάσης τάσσεται υπέρ της άμεσης εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ορισμένα μέλη έχουν ήδη υπογράψει κείμενα αποχώρησης και αναμένουν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων όπου ανήκουν ώστε να φύγουν και τυπικά από το κόμμα.
Αποχώρησε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Επειτα από συνεδρίαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αποχωρεί στηρίζοντας την παρακάτω πολιτική απόφαση.
Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη συντεταγμένη αποχώρηση οργάνωσης νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα.
Στο κείμενο αποσαφηνίζεται από τα μέλη ότι «δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να δώσουμε με την παρουσία μας άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος και αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε και ήταν κάποτε στη πρωτοπορία της κινηματικής και κυβερνώσας Αριστεράς». Και καταλήγουν: «Η Αριστερά σε αυτές τις κοινωνικές διεργασίες γεννήθηκε, σε αυτές θα ξανασυναντηθεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξουν ανάλογα κείμενα και από άλλες οργανώσεις ανά την επικράτεια, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.
Σημειώνεται ότι στην πορεία του Πολυτεχνείου η πλειονότητα των στελεχών της νεολαίας του κόμματος συμμετείχαν στα μπλοκ της φοιτητικής παράταξης της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ («Δίκτυο») και όχι στα κεντρικά μπλοκ του κόμματος, σε μια κίνηση διαφοροποίησης από τη νέα ηγεσία.
Στην Αθήνα, στο μπλοκ της φοιτητικής παράταξης του «Δικτύου» -χώρια, δηλαδή, από το πανό του ΣΥΡΙΖΑ- βρέθηκαν η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, στελέχη των «6+6» που συνεδριάζουν σήμερα.