Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Πώς θα επηρεάσει ο πόλεμος στο Ισραήλ τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Σήμερα διεξάγεται η ισλαμική διάσκεψη στο Ριάντ στη Σαουδική Αραβία σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας και τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Από την πλευρά της Τουρκίας και πάλι χθες ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στο Ισραήλ μέσω μίας ομιλίας που έκανε σχετικά με την επέτειο θανάτου του Κεμάλ.

Και ο τουρκικός Τύπος σήμερα είναι στο ίδιο κλίμα με χαρακτηριστικό το εξώφυλλο της «Sabah» που έχει τον τίτλο «Το Ισραήλ πιέζει τα όρια της υπομονής μας». Ενώ, η «Yeni Safak» έχει ως πρωτοσέλιδο «Το Ισραήλ σκότωσε και αμάχους στο φεστιβάλ».

Ο δημοσιογράφος του MEGA, Ανδρέας Ρομπόπουλος μετέδωσε και μία είδηση σχετικά με τα Eλληνοτουρκικά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο υπουργός Μετανάστευσής της Τουρκίας είπε ότι ένα μήνα πριν συναντηθεί με τον Δημήτρη Καιρίδη συμφωνήθηκε να μην περάσει ούτε ένας μετανάστης από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα να μην επιστρέψει κανέναν στο ίδιο διάστημα. Και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε ότι όταν έγινε η επίσκεψη του Δημήτρη Καιρίδη στην Τουρκία διαπιστώθηκε ότι επετεύχθη αυτό το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κρατών.

Πώς θα επηρεάσει ο πόλεμος στο Ισραήλ τον ελληνοτουρκικό διάλογο

O Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος εν αποστρατείας και πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ μίλησαν για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

Ο καθηγητής ανέφερε: «Υπάρχει ένας παροξυσμός αντισημιτισμού στην Τουρκία. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αλλά νομίζω ότι έχουμε φθάσει στα όρια του πώς μπορεί η Τουρκία ταυτόχρονα να ανήκει στην Δύση και να συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο. Η είδηση που μετέδωσε ο κ. Ρομπόπουλος είναι πολύ ενδιαφέρουσα για την μετανάστευση ειδικά. Έχουμε μάθει εδώ και χρόνια να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς εργαλειοποιεί τα πάντα, από τις σφαγές αμάχων μέχρι το Μεταναστευτικό.

Έτσι αυτή την περίοδο πρέπει να την ερμηνεύουμε στο ευρύτερο πλαίσιο. Κάνουμε δύο λάθη, το πρώτο είναι ότι εξακολουθούμε και βοηθάμε την Τουρκία δείχνοντας πως δεν πειράζει που ”πατάει σε δέκα βάρκες”. Δεύτερον πρέπει να θέσουμε το ερώτημα στον εαυτό μας αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η κάθε κυβέρνηση σήμερα μπορεί να κερδίσει κάποιες μέρες ησυχίας – θετικό αυτό –, τι άλλο περιμένουμε; ότι θα πάρει πίσω την ατζέντα της η Τουρκία που έχει απλώσει; Αυτό είναι το ερώτημα για εμένα».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος εν αποστρατείας και πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ σχολίασε το επιχειρησιακό επίπεδο των εξελίξεων στην Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Ισραηλινοί έχουν κόψει στη μέση τη Γάζα, υπάρχει η βόρεια και η νότια. Στη βόρεια πλευρά υπάρχει η Χαμάς με τους άνδρες τις που τους έχουν περισφίξει οι δυνάμεις του Ισραήλ. Καταλαμβάνονται από τις δυνάμεις των Ισραηλινών κάποια σημαντικά φυλάκια που είναι στρατηγικής σημασίας. Αυτή την στιγμή κάνουν εκκαθαρίσεις μέσα στην πόλη».

Ο Γιάννης Μπαλτζώης εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να αναμιχθεί ούτε το Ιράν ούτε η Χεσμπολάχ στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Για το μέλλον του Μπενιαμίν Νετανιάχου σχολίασε ο Κώστας Λάβδας ότι θεωρείται «καμένο χαρτί».
«Αυτό που συνέβη είναι τεράστιο σοκ για την ασφάλεια του Ισραήλ και φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν και ανακρίσεις όταν τελειώσει όλο αυτό».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Ποια θέματα πρόκειται να συζητηθούν

Το πρωί της Δευτέρας, στις 11, πρόκειται να συνεδριάσει για τελευταία φορά, για το 2024, το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συνεδρίασ...

Φόρτωση άρθρων...