Αποφασισμένος να βγει μπροστά στη μάχη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την ενίσχυση των δημοσίων και την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα πυκνώσει τις εμφανίσεις του προς υπεράσπισιν του νομοσχεδίου. Ήδη χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε τον τόνο στη Βουλή, την πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μπει στο κάδρο την Παρασκευή, μιλώντας στην πρώτη εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ μετά από έξι χρόνια, στο κλειστό γήπεδο της Δάφνης. Και, βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Για την κυβέρνηση η υπεράσπιση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς στην πράξη δρομολογούνται δύο τινά: αφενός, η χρηματοδοτική ενίσχυση και η απελευθέρωση διαδικασιών των δημοσίων πανεπιστημίων, αφετέρου η απελευθέρωση της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, μια από τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει μιλήσει εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και επί του πολιτικού προκειμένου, όμως, με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση έχει μια διττή στόχευση: αφενός απευθύνεται σε ένα κεντρογενές κοινό, το οποίο εν πολλοίς συμφωνεί με την κυοφορούμενη μεταρρύθμιση, αλλά και σε ένα πιο «κομματικό», με δεδομένο ότι ο κόσμος της ΝΔ παραδοσιακά συντάσσεται με την «απελευθέρωση» των πανεπιστημίων.
Ενώπιον των νεολαίων της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτοτάκης αναμένεται να δώσει και τον τόνο για την τοποθέτησή του στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας απευθυνόμενος στα μέλη της ΔΑΠ ότι έβαλαν «πλάτη», προκειμένου να μείνουν ανοιχτές οι σχολές, παρά την επιδημία «καταλήψεων» των τελευταίων εβδομάδων.
«Πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»
Πολιτικά ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να βάλει απέναντί της το ΠΑΣΟΚ στο εν λόγω θέμα, όντας σε ευθεία αντιπαράθεση. Μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «πρόβα» για τις ευρωεκλογές, με δεδομένη την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην σηκώνει τους τόνους, παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες του κ. Κασσελάκη.
Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εμπεδώσει την κυριαρχία της στον κεντρώο χώρο, αναδεικνύοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ ως υποκριτική και αναχρονιστική. «Aποδεικνύεται τελικά ότι πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν "πράσινο ΣΥΡΙΖΑ"», υπογράμμισε δηκτικά χθες για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «έχουμε την ίδια ρητορική, την ίδια επιχειρηματολογία κενή περιεχομένου και το ίδιο ύφος. Το ύφος μηδενισμού και απαξίωσης». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα πυρά του κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, καταλογίζοντας στο κόμμα του ότι δεν στηρίζει ένα νομοσχέδιο που ξεκινά με τη στήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης-απόφοιτοί του οι κ. Μαρινάκης και Ανδρουλάκης-και υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο εθνικής σημασίας.
Σημειωτέον, στο στόχαστρο κυβερνητικών στελεχών βρίσκονται οι εσωτερικές αντιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, με κεντρικό παράδειγμα τη βουλευτή του Νάντια Γιαννακοπούλου που συμφωνεί με την ουσία του νομοσχεδίου και διαμηνύει ότι δεν θα το καταψηφίσει. Ως προς τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας, κυβερνητικά στελέχη αντιπαραβάλλουν τις γνωμοδοτήσεις μια σειράς καθηγητών που δεν προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Μανιτάκης κ.α.
ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Κατανοούμε τον εκνευρισμό της κυβέρνησης - Τους χαλάμε τα σχέδια
Δημήτρης Μάντζος: «Καταψηφίζουμε ένα σχέδιο νόμου που δεν αποτελεί εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά οικονομική παρέμβαση»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις