Πολύ κοντά στη διάλυση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο ήταν εκρηκτική και κορυφώθηκε με αποχωρήσεις.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, μαζί με άλλα 44 στελέχη της «Ομπρέλας» διάβηκαν την πόρτα της εξόδου από το κόμμα. Πιθανόν δεν θα είναι και οι τελευταίοι, με δεδομένο ότι η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου έδωσε στη δημοσιότητα ένα οξύ κείμενο κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο ίδιος, μετά τις αποχωρήσεις, ζήτησε να παραδώσουν οι δύο βουλευτές τις έδρες τους στο κόμμα -κάτι το οποίο εκείνοι δεν προτίθενται να κάνουν- και επιμένει ότι σήμερα είναι πλέον μια νέα ημέρα στο κόμμα.
Η συνεδρίαση άρχισε την Κυριακή χωρίς την «Ομπρέλα», που είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία το Σάββατο, αλλά με παρόντες την Έφη Αχτσιόγλου και τον Διονύση Τεμπονέρα που είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία την προηγούμενη ημέρα.
Στο μεταξύ, η Έφη Αχτσιόγλου ήλθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο για ένα τηλεφώνημα που έγινε -ή δεν έγινε...- το Σάββατο από τον κ. Κασσελάκη προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Η βουλευτής διέψευσε ότι το έλαβε, από την πλευρά του προέδρου έλεγαν κύκλοι ότι έγινε στις 11:32, αλλά η βουλευτής «μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το κινητό».
Ακολούθησε η αποχώρηση του Στέφανου Τζουμάκα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενός από τους τέσσερις παραπεμπόμενους για διαγραφή. Σε δηλώσεις του είπε ότι «το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, δεν είναι της τρέχουσας περιόδου». Είπε, ακόμη, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηγεσία μετά την αποχώριση Τσίπρα, πηγαίνει από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα» και προέβλεψε ότι «ότι μέχρι τις Ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός κύκλος, να μην πω νωρίτερα».
Έπειτα, ακολούθησε η αποχώρηση της «Ομπρέλας». Στο μακροσκελές της κείμενο τα 46 μέλη που υπογράφουν αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι αισθάνονται «την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια».
Αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για τη δημιουργία νέου κόμματος και τονίζουν ότι αποχωρούν αλλά παραμένουν «στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς». «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα» με την Αριστερά κλείνουν το κείμενο.
Η πλευρά Αχτσιόγλου ήλθε και αυτή σε ρήξη με τον πρόεδρο με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα, στον οποίον καταλογίζει ότι μετέρχεται ακροδεξιές μεθόδους και υιοθετεί σχήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Επτά από τα 11 πρόσωπα που υπογράφουν το κείμενο είναι βουλευτές (Αναγνωστοπούλου, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Τζούφη, Χαρίτσης).
Η στάση της ομάδας Τεμπονέρα ήταν η παραμονή στο κόμμα, αλλά χωρίς «λευκή επιταγή» στον πρόεδρο. Σε κείμενο που συνυπογράφει με τον Φώτη Λαμπρινίδη, τον Χάρη Τσιόκα και τον Χάρη Λαμπρίδη διατυπώνουν τη διαφωνία τους τόσο με την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα όσο και με την ομιλία του την οποία χαρακτηρίζουν «αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια».
Στο μεταξύ, άλλο ένα ιστορικό στέλεχος, ο Γιάννης Δραγασάκης, είναι και αυτός στην πόρτα εξόδου. «Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook, ενώ πάντως ζητά πρωτοβουλίες «εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ».
Όσο για τον Στέφανο Κασσελάκη, σε μια σύντομη παρέμβασή του προς το κλείσιμο της συνεδρίασης δηλώνει ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να γίνει δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι «σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Ξεσκονίζω” από πάνω μας ό,τι έχει ειπωθεί. Σήμερα είναι μία καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».