Διπλό μήνυμα στην Τουρκία τόσο για διάλογο αλλά και για μηδενική ανοχή στην αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έστειλε στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η Τουρκία δεν αποθαρρύνεται και στις αρχές Αυγούστου ετοιμάζεται να ρίξει στα νερά της Γαλάζιας Πατρίδας του Ταγίπ Ερντογάν το 4ο πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμιτ Χαν σύμφωνα με τον Tούρκο υπουργό Eμπορίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε και τον Ρουμάνο ομόλογό του για τη τουρκική προκλητικότητα και έστειλε μήνυμα διπλής ετοιμότητας στην Άγκυρα.
«Η χώρα μας είναι πιστή στο δρόμο της διπλής όσο και αποφασιστικής ετοιμότητας να υπερασπιστεί από τη μία τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς να κάνει καμία απολύτως έκπτωση αλλά ταυτόχρονα να υποδεχθεί ταυτόχρονα έναν καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Άμυνα και διπλωματία στο Κογκρέσο
Την ώρα που οι Αμερικανοί γερουσιαστές της επιτροπής εξωτερικών προσγειώνονταν στη Αθήνα η Χουριέτ στο πρωτοσέλιδό της με μια φωτογραφία του Κογκρέσου έγραφε για πανικό των Λόμπι για τα τουρκικά F-16 μετά και την τροπολογία που κατέθεσαν οι ελληνοαμερικανοί γερουσιαστές ζητώντας αυστηρές δικλείδες έναντι της τουρκικής επιθετικότητας προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την πώληση και αναβάθμιση των μαχητικών από τις ΗΠΑ.
Το μαχαίρι στην πληγή που άνοιξε στην τουρκική διπλωματία η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο έστριψε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της γερουσίας Γκρέγκορι Μικς και η συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είμαι στο Κογκρέσο 24 χρόνια και το μήνυμα που φέρατε εκείνη την ημερά ήταν πολύ σημαντικό με δεδομένο τους καιρούς που ζούμε σήμερα» σημείωσε ο κ. Μικς.
«Θεωρώ ότι αυτή σας η επίσκεψη είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να καταλάβετε τι πραγματικά συμβαίνει επί του πεδίου» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε τη δυσφορία του αλλά και του ελληνικού λαού αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ σε σχέση με την πώληση των F-16 στην Τουρκία και τη μη καταδίκη των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου προσθέτοντας δεν μπορεί να είναι λύση μια νέα κούρσα εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας.
«Η ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα δυτική αρχιτεκτονική ασφαλείας και ενέργειας χωρίς την προϋπόθεση σεβασμού του διεθνούς δικαίου, θα έχει δυσμενέστατες περιφερειακές συνέπειες» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ουάσιγκτον επικρατεί έντονο διπλωματικό παρασκήνιο ωστόσο κανείς δεν εφησυχάζει για τον απρόβλεπτο Ερντογάν. Μάλιστα ο διευθυντής του συμβουλίου ελληνοαμερικάνικης συνεργασίας, Έντι Ζεμενίδης, μετά και τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια αποκάλυψε ότι στην αμερικανική πρωτεύουσα κυκλοφορεί η φήμη για μεγάλη τουρκική κίνηση στις 20 Ιουλίου στη βόρεια Κύπρο.
«Τα όρια που έχει βάλει η τροπολογία είναι για έξι μήνες με ένα χρόνο να μην κάνει παραβιάσεις. Θα το κάνει; Τώρα κυκλοφορεί στην Ουάσιγκτον, χθες, ότι θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα 20 Ιουλίου ο κ. Ερντογάν» υποστήριξε ο Έντι Ζεμενίδης.
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές μετά τις επαφές του με την ελληνική Κυβέρνηση θα επισκεφτούν την Άγκυρα.