H είδηση της παραπομπής του Μάριου Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής μοιάζει να έσκασε σαν βόμβα, ωστόσο τα πράγματα δε είναι έτσι. Η πραγματικότητα είναι πως η ιδέα υπήρχε εδώ και μέρες και πως ο κ. Σαλμάς βρισκόταν εδώ και καιρό στο …στόχαστρο.

Αφορμή φαίνεται να αποτέλεσε η πρόσφατη ερώτηση των «11». Ο κ. Σαλμάς ήταν εκ των 11 που κατέθεσαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια. Ωατόσο οι λόγοι ήταν βαθύτεροι…

Από την μία η επιμονή του με το θέμα του «φωτογραφικού διαγωνισμού», όπως το θέτει που ευνοούσε συγκεκριμένη εταιρία σε διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού. 

Ο κ. Σαλμάς είχε αναφέρει το περιστατικό στην Κ.Ο. του κόμματος, έκανε ερώτηση που απαντήθηκε από τη Λίνα Μενδώνη τον Ιούλιο και με αφορμή την ερώτηση των «11» επανέφερε το θέμα σε συνεντεύξεις του στο Kontra και στο Open.

Το Μαξίμου πίσω από αυτή την επιμονή του επί σειρά ετών βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υπουργού, έβλεπε υστεροβουλία και όχι θεμιτή πολιτική κριτική. 

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να επιδείξει πολιτική ανοχή, την οποία επέδειξε μετά την ευθεία σύγκρουση του με τον κ. Σαλμά στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις ευρωεκλογές, όταν ο βουλευτής είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική για τους λίγους και είχε στραφεί εναντίον του πρωθυπουργού λέγοντας ότι το επιτελικό κράτος είναι αυτός και πέντε φίλοι του. 

Εκείνη τη μέρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέπεμψε τον κ. Σαλμά προς διαγραφή, αλλά άφησε να διαρρεύσει ότι ήταν η τελευταία φορά.

Η υπόθεση των κυλικείων και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του βουλευτή, όμως, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 

Η υπόθεση Σαλμά, πάντως, θα έχει και συνέχειες κατά πώς φαίνεται, καθώς για τις 12:00 τη Δευτέρα έχει οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ. Ο κ. Σαλμάς σε συνομιλητές του έλεγε ότι θα παραστεί και θα απαντήσει στα όσα του αποδίδονται, αν και αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης στα δύο τηλεφωνήματα που του έκανε δεν του εξήγησε ποιο ήταν το αντικείμενο της παραπομπής. Από την κυβέρνηση, πάντως, λένε ότι η παραπομπή του αφορά «την αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο Κόμμα ή σε άλλο Βουλευτή».