Τη σημασία της πρόληψης και της αποτελεσματικής αντίδρασης σε φυσικές καταστροφές τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του σε συζήτηση υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, τονίζοντας ότι η ύπαρξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης τότε θα είχε αποτρέψει την απώλεια 104 ζωών. Αναλύοντας τις πρόσφατες πρωτοβουλίες, σημείωσε: «επικεντρωθήκαμε στην χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, στον αριθμό 112 αλλά και στην δημιουργία υπουργείου Κλιματικής Κρίσης».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επένδυση άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην οργάνωση και ανάπτυξη τεχνολογιών για την πρόληψη και πρόβλεψη των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κλειδί για την επιτυχία είναι η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

Για τον αριθμό «112», ανέφερε: «μερικές φορές είναι καλύτερα να κάνεις μια αχρείαστη εκκένωση παρά να χάσεις ανθρώπους αν δεν το πράξεις έγκαιρα».

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού θα είναι η συνάντησή του με τον «οικοδεσπότη» της διάσκεψης, Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Μιλώντας για την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη «έξυπνης» πράσινης συμφωνίας, σημειώνοντας ότι, ενώ οι νέες συνθήκες απαιτούν αναπροσαρμογές, το κόστος μπορεί να μειωθεί μακροπρόθεσμα, αν και η πορεία δεν θα είναι εύκολη. Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε πως χρειάζονται περισσότεροι πόροι για άμεση προετοιμασία. 

«Δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο 2050 και να ξεχάσουμε το 2024. Δεν μπορούμε να αμφιταλαντευόμαστε όσον αφορά στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι απρόσκοπτα και χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.