Η Τουρκία έχει δύο δρόμους διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Άγκυρα κατά της διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός αφού επανέλαβε την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Τουρκία τόνισε ότι «καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπερασματα όπως υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς μεγάλη συζήτηση» και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα, τόνισαν την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ και επανέλαβαν την πρόσκληση προς την Τουρκία να μειώσει την ένταση για να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία. Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δρόμος της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαική οικογένεια και θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων. τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας
Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει απαντήσει και θα εξακολουθώ να καλώ σε έναν καλόπιστο διάλογο ώστε να επιλύουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε.
«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς δε ο κ. Μητσοτάκης για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «αν τεθεί θέμα θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο για κάποιο τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι δεν είναι αυτός που έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας.
Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην ομόφωνη απόφαση της ΕΕ να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία λέγοντας ότι στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ουκρανικό λαό, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η προοπτική για κάτι αντίστοιχο σε ότι αφορά τη Γεωργία αλλά και υπό προϋποθέσεις για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ότι οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν δικαιολογημένη καχυποψία για τις καθυστερήσεις στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και θα πρεπει και εμείς να δείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον και τα Δυτικά Βαλκάνια να δείξουν θάρρος στις μεταρρυθμίσεις που θα τους φέρουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε ο πρωθυπουργός.