Για καίριο έργο της αστυνομίας έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το πρωί της Τετάρτης (19/10) για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας ευχαριστώντας, αρχικά, τους αστυνομικούς για την προσφορά τους προς την κοινωνία.
«Η ασφάλεια όλων μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα είχα τονίσει πριν από τρία χρόνια, είναι μια πολιτική που εξακολουθούμε να την εφαρμόζουμε με προσαρμογές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι αυτό επιβάλει «όχι μόνο η οργάνωση μια ευνομούμενης κοινωνίας αλλά και η ίδια η ταχύτητα που αλλάζει ο κόσμος μας».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναντικατάστατο τον ρόλο της ΕΛΑΣ για την υπεράσπιση των συνόρων όπως το 2020 για να αποτρέψει το σχέδιο εργαλειοποίησης των μεταναστών ως μοχλό πίεσης απέναντι και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Όλοι που πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη θα το κάνουν» διεμήνυσε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια να στηρίξει τους αστυνομικούς στην απαιτητική τους αποστολή, είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στην φύλαξη από την ομάδα Δράση. «Γνωρίζετε πόσο τονώνεται το αίσθημα του πολίτη από την παρουσία της αστυνομίας στη γειτονιά του και σε αυτό επέμεινα πολύ για να απαλλάξουμε την ΕΛΑΣ από το βάρος της γραφειοκρατίας για να ενισχυθούν ιδίως οι βραδινές περιπολίες» συμπλήρωσε.
«Παρά την εικόνα που σχηματίζεται από ΜΜΕ και δικαιολογημένα με αφορμή ορισμένες υποθέσεις, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί. Η τρομοκρατική βία έχει πρακτικά εξαφανιστεί, καταργήσαμε τα άβατα, τα Εξάρχεια έχουν παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες, αρκετά κατειλημμένα κτήρια έχουν παραδοθεί» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στο σημερινό περιβάλλον η ΕΛΑΣ καλείται να ανταποκριθεί με πολλαπλές προκλήσεις και το κατορθώνετε πανάξια, προσθέτοντας νέες επιτυχίες στις παλιές. Είναι πολλές οι πρόσφατες ιστορίες που συγκλόνισαν την κοινωνία αλλά εξιχνιάστηκαν και αυτό στέλνει το μήνυμα ότι κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στο παρελθόν υπήρξαν ιστορίες αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, διερευνήθηκαν και πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η προμήθεια 2.500 μικρών καμερών που θα φέρουν οι αστυνομικοί στις στολές τους θα βοηθήσουν για να υπάρχουν πειστήρια τυχόν αστυνομικής βίας. Δεν θα γίνει, όμως, ανεκτή καμία ανοχή οργάνου της τάξης σε βάρος πολίτη, θα πρέπει να τιμωρείται με εξάντληση κάθε αυστηρότητας και αναφέρομαι και στο περιστατικό του ΑΤ Ομονοίας η δικαστική διερεύνηση για τ οποίο προχωράει με ταχύτητα. Μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το όνομα χιλιάδων άλλων αστυνομικών» είπε απευθυνόμενους στους αστυνομικούς ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «οι ελληνικές πόλεις δεν βρίσκονται στο έλεος εγκληματιών ούτε είναι νησίδες ανομίας. Αυτά τα υποστηρίζουν τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Υπάρχουν βήματα προόδου, βέβαια, που πρέπει να κάνει η αστυνομία καθώς η αντιμετώπιση της βίας και του εγκλήματος είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος που δίνετε καθημερινά και στις οποίες έχετε θρηνήσει δεκάδες συναδέλφους σας. Το αίσθημα ασφάλειας, όμως, έχει τονωθεί και με τους νέους ρόλους που έχουν δοθεί στην αστυνομία διαλύεται το αίσθημα του φόβου».
Με αφορμή, δε, τα εγκλήματα όπως σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ή δολοφονίες γυναικών που αποκαλύπτονται χάρη και σε μαρτυρίες των θυμάτων τόνισε ότι «η οργανωμένη πολιτεία, εσείς που είστε οι πρώτες αποδέκτες καταγγελιών θα αφουγκραστούν και οι μηχανισμοί θα είναι στο πλευρό των πολιτών που έπεσαν τέτοιων πράξεων ώστε πρώτα να βρουν προστασία και μετά να δικαιωθούν. Ας είμαστε λίγο φειδωλοί στην κριτική. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής όπως προκύπτει από τις επενδύσεις και τον αριθμό των ξένων επισκεπτών».
Οι μαρτυρίες αστυνομικών
Στην εκδήλωση μίλησαν αστυνομικοί οι οποίοι με τις πράξεις τους έσωσαν ανθρώπινες ζωές όπως η αστυνόμος Μάρθα Κίτσιου η οποία στις 11 Ιουλίου βρέθηκε στην παραλία με τον μικρό Νικόλα και του χάρισε το πολυτιμότερο αγαθό την ζωή. «Δεν έκανα κάτι σημαντικό, έκανα ό,τι θα έκανε κάθε συνάδελφος» είπε η αστυνόμος η οποία θυμήθηκε μια φράση του εκπαιδευτή της: «Αν μπορείτε στην υπηρεσίας σας να σώσετε το δικό σας παιδί και άλλο ένα θα έχετε κάνει μια σημαντική πράξη»
Ο ανθυπαστυνομός Ιωάννης Παπαρέπας από την ΟΠΚΕ στις 24 Ιανουαρίου ήταν ένας από τους αστυνομικούς που βοήθησαν στην μεταφορά ενός παιδιού από την Αττική Οδό στο νοσοκομείο. Αφού περιέγραψε πώς βρήκαν τον πατέρα και το παιδί, ο ανθυπαστυνόμος είπε ότι «έσκυψα και της είπα ότι έχω δύο παιδάκια στην ηλικία σου και τους αρέσει να τα κουβαλάω στην πλάτη. Το χαμόγελο που μου χάρισε ήταν ό,τι σημαντικότερο για να την πάρω στους ώμους και να την κουβαλήσω για 2χλμ. εν μέσω χιονοθύελλας. Αυτό που μας έμεινε είναι ότι δεν καταλάβαμε τίποτα από κούραση γιατί στην πλάτη μου κουβαλούσα το δικό μου παιδί».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχιφύλακας Απόστολος Χρήστου ο οποίος περιέγραψε πώς με συναδέλφους του έσωσαν μια γυναίκα από την επίθεση του συντρόφου της σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη. Περιγράφοντας τι συνέβη είπε ότι «είδαμε έναν άνδρα να μαχαιρώνει τη γυναίκα μπροστά στα μάτια του αυτιστικού του παιδιού ενώ προσπαθούσε να μαχαιρώσει και εμάς. Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό επισκεφθήκαμε τη Μάγια με τον μικρό Γιώργη, τους προσφέραμε γλυκά και καταλάβαμε ότι θα περάσουν όμορφα Χριστούγεννα».
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις