Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην Ευρώπη, και ότι έχει πάψει πλέον να είναι το «μαύρο πρόβατο» των Ευρωπαίων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στην Καλαμάτα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι στις Περιφέρειες θα διοχετευθεί -όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί στους περιφερειάρχες- το ένα τρίτο του νέου ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτήσει περιφερειακά έργα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα αναφερόμενος στα προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και έκανε λόγο για “μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω” και δεσμεύθηκε για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάπτυξη της χώρας και όπως είπε από το 2000 έως το 2017 εισέρρευσαν 66 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τις πολιτικές συνοχής και χρηματοδότησαν την ανάπτυξη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις πολιτικές ανάπτυξης, ενώ παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς υπήρξε και κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η 8η έκθεση της ΕΕ για τη Συνοχή επιβεβαιώνει ότι από το 2014 έως το 2020 οι χρηματοδοτήσεις συνέβαλαν κατά 2,6 στην αύξηση του ΑΕΠ των περιφερειών με την μικρότερη ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να λειτουργούν προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών και δεσμεύθηκε ότι «σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί η πολιτική συνοχής του 2021-27».

Η Ελλάδα -είπε- είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής δηλαδή το παλιό ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 26,2 δισ. «για το οποίο παλέψαμε πολύ σκληρά στις Βρυξέλλες σε δύσκολες συνεδριάσεις» που συμπληρώνει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 “με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ ευρώ και από κοινού με την κοινή αγροτική πολιτική, μιλάμε για συνολικό ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δισεκ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στρατηγικής δύναμης, και συνειδητοποιεί ότι η κορυφή πρέπει να συμβαδίζει με τη βάση της, δηλαδή με τις κοινωνίες των μελών της. Είπε επίσης ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποτελεί στοίχημα για τις χώρες της ΕΕ και η χώρα μας πρέπει να το κερδίσει κατανέμοντας σωστά τους πόρους, εντασσόμενη και η ίδια στον αναπτυξιακό πυρήνα της Ευρώπης.

«Η οικονομία μας καλείται να αναπληρώσει με γρήγορους ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ οδηγεί σε άνοδο 10% των ιδιωτικών επενδύσεων και προσθέτει 3 μονάδες στο ΑΕΠ. Ο σχεδιασμός μας δίνει βάση στην κατεύθυνση και την ευθύνη διαχείρισής τους, και όπως δεσμεύτηκα στους περιφερειάρχες το 1/3 του ΕΣΠΑ δεσμεύεται για έργα στις περιφέρειες. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη. Ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ συνολικά, δηλαδή κατά 2 δισ. περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Για παράδειγμα το πρόγραμμα Πελοποννήσου χρηματοδοτείται με 420 εκατ. ευρώ έναντι 215 της παρούσας προγραμματικής φάσης. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών» είπε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της οδού Τσακώνας-Καλαμάτας, ενώ όπως είπε, υλοποιήθηκε η δέσμευσή του «ότι θα κινηθούμε γρήγορα για να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες».

Υπογράμμισε επίσης ότι στη διαχείριση του ΕΣΠΑ απαιτούνται οργανωτικές αλλαγές όπως ο συντονισμός των διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικές ενέργειες στο σωστό χρόνο.

«Οι δράσεις της περιόδου 2021-27 δρομολογήθηκαν με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια, ενώ το πρώτο πήρε ήδη έγκριση και ακολουθούν οι άλλες εγκρίσεις ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για αυτήν την περίοδο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 800 εκ ευρώ «για να αποκτήσουμε υποδομές και για να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Επίσης τόνισε το πρόγραμμα για την Κοινωνική Συνοχή «που είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω και στρέφει την προσοχή της στους πιο ευάλωτους, στα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία».

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε: «Το κράτος θα στέκεται πάντα δίπλα στους πολίτες και από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα στηρίξει πρωτίστως αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια, γι αυτό και παίρνουμε στοχευμένα μέτρα».

Τέλος ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα στελέχη που σχεδίασαν το ελληνικό πρόγραμμα γιατί όπως είπε στις Βρυξέλλες κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν και εάν η χώρα δεν προσέλθει με καλοδουλεμένα σχέδια δεν θα εγκριθούν.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Δεν είμαστε ουραγοί των εξελίξεων, μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές και θα το καταφέρουμε» κατέληξε.