Τρίτη
22 Οκτωβρίου 2024

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση, συνδυάζει δημοσιονομική πειθαρχία και δυναμική ανάπτυξη

Πολιτική

Πέντε επισημάνσεις για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης στην Εθνική Πινακοθήκη, ξεκινώντας από την οριστική και μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.

«Πιστεύω ότι σήμερα δεν συντρέχει κανείς από τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην 10ετή κρίση, που πλήγωσαν την οικονομία, η οποία πλέον παράγει σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα, τα δημόσια έσοδά της αυξάνονται παρά το γεγονός ότι οι φόροι και οι εισφορές μειώνονται και ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στη χρηματοδότηση της οικονομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι αυτή η πορεία δεν ήταν νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη, αλλά αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς 5ετίας, με την Ελλάδα να παρουσιάζεται στην Ευρώπη ως παράδειγμα προς μίμηση, συνδυάζοντας δημοσιονομική πειθαρχία και δυναμική ανάπτυξη που ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και όλα αυτά γίνονται σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, υλοποιώντας την πολιτική αυτή με αξιοπιστία. Πρόσθεσε ότι η πολιτική σταθερότητα και η ασφαλής κυβερνητική πλειοψηφία επιτρέπει να υλοποιούνται οι πολιτικές αυτές σε βάθος χρόνου, κάνοντας την αντίστιξη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ταλανίζονται από εσωτερικά προβλήματα -όπως η Γαλλία- όπου αναγκάζονται να υλοποιούνται πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής εξαιρετικά επώδυνες.

Για τη φύση της οικονομικής δραστηριότητας είπε ότι η κατανάλωση παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρθρωση του ΑΕΠ λέγοντας ότι αυτή η σχέση αλλάζει, οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών έχουν φτάσει στο 50% του ΑΕΠ και την ίδια τάση ακολουθούν και οι επενδύσεις. Η ελληνική οικονομία δείχνει και δυναμισμό αλλά έχει σπάσει και την εξάρτηση που είχε στο παρελθόν από τον τουρισμό για παράδειγμα.

«Η αγοραστική δύναμη στη χώρα μας παραμένει ακόμα χαμηλή, αλλά είναι λάθος να μην βλέπουν κάποιοι ότι βελτιωνόμαστε και ότι η Ελλάδα κινείται με μεγάλη ταχύτητα για να πετύχει τη σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Μου κάνει εντύπωση πώς ορισμένοι επιμένουν να θέτουν ως έτος σύγκρισης το 2010, χωρίς να θυμούνται ότι εκείνη η ευημερία ήταν επίπλαστη, στηριζόμασταν σε δανεικά, οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010!» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ερώτημα είναι πώς θα προσεγγίσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους» είπε και αναφέρθηκε στα θεσμικά μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού και τους ελέγχους, εστιάζοντας στη μείωση στις τιμές σε κατηγορίες τροφίμων. «Η κοινωνική συνοχή έχει να κάνει και με την περιφερειακή σύγκλιση, στόχος μας δεν είναι απλά η σύγκλιση με την Ευρώπη αλλά και η ενδοπεριφερειακή σύγκλιση για να αντιμετωπίσουμε περιφερειακές ανισότητες. Για παράδειγμα, είχαμε βρεθεί στον Έβρο που μιλήσαμε για τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες της περιοχής καθώς η Αλεξανδρούπολη ακμάζει αλλά όχι όλος ο Έβρος. Και σε αυτό θέλουμε και συμμάχους τους περιφερειάρχες μας. Στον πυρήνα της πολιτικής μας η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει προς την κατεύθυνση που θέλουμε, έχουμε δρόμο να διανύσουμε, κανείς δεν μένει ακίνητος, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, γιατί έχουμε πολύ περισσότερο χαμένο έδαφος να διανύσουμε. Κάθε μέρα μετράει. Απαιτείται κόπος και μεγάλη προσπάθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...