Στα στρατηγικά βήματα της κυβέρνησης για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της καθημερινότητας, στην 28η Οκτωβρίου και την ανάγκη για επενδύσεις, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook.

Γράφοντας για την Εθνική Επέτειο ο κ. Μητσοτάκης μιλά για την υπερηφάνεια για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 και το ηρωικό «ΟΧΙ» του 1940, τονίζοντας πως η επέτειος αυτή υπενθυμίζει τη δύναμη της ενότητας του ελληνικού λαού και την αποφασιστικότητά του απέναντι στις δυσκολίες.

«Ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά, η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία παρατεταμένα ταραγμένη γειτονιά, ένας αξιόπιστος παράγοντας ειρήνης, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την αποτρεπτική μας ισχύ. Προϋπόθεση για αυτόν τον πατριωτισμό της ευθύνης, τον υγιή πατριωτισμό, είναι μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Μια οικονομία που μπορεί να εξασφαλίσει μια ευημερούσα, ασφαλέστερη και δικαιότερη Ελλάδα, ικανή να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία και να βγαίνει από κάθε κρίση πιο δυνατή. Μια χώρα που διδάσκεται από το παρελθόν, μεριμνά για το παρόν και κοιτάζει άφοβα το μέλλον», γράφει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Προχωρώντας, ο Μητσοτάκης μίλησε για την οικονομία κάνοντας αναφορά στο σχέδιο παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας, την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας που παρουσιάστηκε πρόσφατα. «Ο επενδυτικός «οδικός χάρτης» για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως εξήγησε ο Υπουργός Ανάπτυξης, εστιάζει όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στη μεταποίηση, την αγροδιατροφή και τη γενική επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, κόντρα στην αντίληψη κάποιων ότι η Ελλάδα «δεν παράγει ούτε καρφίτσα», είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η μεταποίηση και η βιομηχανία αναπτύσσονται εξίσου δυναμικά τα τελευταία χρόνια και έχουν αυξήσει κατά 2 μονάδες το μερίδιό τους στο ΑΕΠ», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε για το «Έβρος Μετά», ένα σχέδιο ύψους 2,83 δισ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση και την ασφάλεια της περιοχής, που περιλαμβάνει υποδομές και προγράμματα ανασυγκρότησης, όπως τα κίνητρα εγκατάστασης και την αυξημένη μοριοδότηση στους κατοίκους. Ανέφερε, επίσης, την εθνική στρατηγική για τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών, όπως η Ζάκυνθος, με παρεμβάσεις στη διαχείριση του περιβάλλοντος και την προστασία τοπόσημων, όπως το «Ναυάγιο».

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο έργο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με αιχμή τα άτομα με αναπηρία, στοχεύοντας στην επαγγελματική τους ένταξη και ισότητα. Παρουσίασε τις νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία, προαναγγέλλοντας νέες δράσεις για τα δικαιώματά τους και την ευημερία τους στην Ελλάδα.

Γράφοντας για την ακρίβεια αναφέρει: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια να περιορίσουμε την επιβάρυνση των νοικοκυριών από την ακρίβεια. Η Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας, μετά από πρόσκληση της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, προχωρά σε μείωση από 6% έως 15% της τιμής αρχικά 123 βασικών καταναλωτικών προϊόντων που σταδιακά θα φτάσουν τα 600. Το οργανωμένο λιανεμπόριο ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία μας και το χαιρετίζω. Ελπίζω να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, με πιο πολλά προϊόντα».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων, τονίζοντας την ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης των παιδιών. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου φέτος οι συλλήψεις ανηλίκων έφτασαν τις 10.600, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι είχαν γίνει 7.400 συλλήψεις. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλέον τα παιδιά δρουν σε συμμορίες, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, και τώρα δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μαχαίρια, ακόμη και πιστόλια», σημειώνει.

«Η εξάρτηση των παιδιών και εφήβων από τα κινητά, με αποδεδειγμένη πλέον την ψυχική τους επιβάρυνση από αυτήν, αποτελεί μια από τις αρνητικές συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογίας και των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης», τονίζει.