Παρασκευή
11 Οκτωβρίου 2024

Μητσοτάκης: «Να μη γίνει ο νότιος Λίβανος νέα Γάζα»

«Ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιορδανία, προκειμένου να περιοριστεί η κρίση στη Μέση Ανατολή»

Στο Κυπριακό και την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής EUMED9. 
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «είχαμε την ευκαιρία για μια ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων. Το ζήτημα του Κυπριακού βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα είναι αρωγός στις προσπάθειες να υπάρξει λύση στο Κυπριακό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιορδανία, ενώ δήλωσε ότι «στη Μέση Ανατολή η κρίση δυστυχώς κλιμακώνεται, μια κλιμάκωση που επηρεάζει τον λαό του Λιβάνου».

Ακόμα, ζήτησε εκεχειρία σε Λίβανο και Γάζα, ενώ καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν σε βάρος του Ισραήλ, αλλά κάλεσε το Τελ Αβίβ σε συγκράτηση προκειμένου να μην μετατραπεί ο νότιος Λίβανος σε νέα Γάζα.

«Το ζήτημα του Κυπριακού βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας»

Για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «συζητήσαμε και αρκετά αναλυτικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση. Και αναγνωρίσαμε επίσης το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται δυστυχώς στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης.

Κατά συνέπεια, ο συντονισμός μας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο επιβεβλημένος.
Είχαμε τέλος, την ευκαιρία να κάνουμε και μια ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων και θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την ικανοποίησή μου, αγαπητέ Νίκο (Χριστοδουλίδη), διότι το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις, βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας.

Και να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου την άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να εκφράσω την προσδοκία μου ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Διεθνές δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Γνωρίζεις καλά, αγαπητέ μου Νίκο, ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες σου. Επιτέλους, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτήν την τόσο πολυπόθητη λύση.

Να σας ευχαριστήσω λοιπόν και πάλι αγαπητέ μου Νίκο, για την φιλοξενία και για την πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε και να επαναλάβω την πίστη μου ότι αυτό το σχήμα των μεσογειακών κρατών έχει πολλά ακόμα να δώσει, ειδικά τώρα που αποκτήσαμε και επίτροπο από την Κροατία που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της Μεσογείου».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Τα καλύτερα είναι μπροστά μας και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα μαζί

Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ήταν το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Όταν ξεκίνησα ως Πρόεδρος, με ρωτούσαν με ποι...

Δούκας: Όσοι μας πρόδωσαν δεν έχουν θέση ανάμεσά μας - Ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ η πτώση ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας ενώ δηλώνει ότι δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ για να κυβερνήσει και ούτε πρόκειται...

Κύκλοι Ν.Δ. κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Προσπαθεί να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών»

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας. Οι «γαλάζιες» πηγές καταλογίζουν στον Νίκο Παππά εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών, που ζητά προανακριτική επιτροπ...

Φόρτωση άρθρων...