Δριμεία επίθεση κατά του Νίκου Παππά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ότι κατά την ομιλία του απουσίαζε. Όπως ανέφερε, αυτή θα είναι η τακτική του, καθώς δεν αναγνωρίζει τον Νίκο Παππά ως εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έναν πολιτικό ο οποίος είναι καταδικασμένος με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο.

Αφότου ο πρωθυπουργός, έκανε την παρατήρηση πως πρέπει όλοι να περιορίζονται στον χρόνο και τη θεματολογία της συζήτησης προκειμένου η συζήτηση στη Βουλή να μην διαρκεί στον χρόνο 7-8 ώρες, έκανε ειδική αναφορά στον Νίκο Παππά.

«Θα ξεκινήσω με μία πολιτική παρατήρηση», είπε και συνέχισε λέγοντας πως «απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού της Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω αυτή την τοποθέτηση και θα την κάνω μία μόνο φορά», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο. Προστατεύω το πολίτευμα, δεν θα χαιρετηθώ, θα χαριεντιστώ και συνδιαλλαγώ μαζί του. Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρει αρχηγό και κομματισμό, θα είμαι εδώ να κάνουμε συζήτηση. Μην απορήσετε εάν αποχωρήσω, αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό».

«Και αυτό συνιστά κοινοβουλευτισμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου την στάση. Και βέβαια, οφείλω να επισημάνω και μία δεύτερη διάσταση. Ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αρχηγό -εντός εισαγωγικών- αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποίου ομιλεί, του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Γκλέτσου».

Στην συνέχεια είπε, «όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει βηματισμό και αρχηγό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά πολιτική αντιπαράθεση και μην απορήσετε, γιατί αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος, με την προϋπόθεση ότι τα δύο πρόσωπα αυτά θα συμπίπτουν στην ιδιότητά τους».

«Και αυτό συνιστά κοινοβουλευτισμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου την στάση. Έχουμε να κάνουμε με αρχηγό αντιπολίτευσης μεταβατικό και κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί. Του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Γκλέτσου. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρει αρχηγό και βηματισμό θα είμαι εδώ για να κάνουμε σωστή και θεσμική αντιπαράθεση. Μην απορήσετε λοιπόν αν αναχωρήσω και στην δευτερολογία σας γιατί αυτή θα είναι η στάση μου έως ότου εκλέξετε αρχηγό», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν εκσυγχρονίζεται»

Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «πρακτικά τίποτα δεν άλλαξε μετά την επανεκλογή σας». «Έχω την αίσθηση ότι κάνατε μια στροφή 360 μοίρες και βρίσκεστε στο ίδιο σημείο που βρισκόσασταν πριν τη διαδικασία», είπε, λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτήν την επιχειρηματολογία από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», είπε, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια να παρουσιάσει τη Νέα Δημοκρατία σε κάτι άλλο από αυτό που είναι, αποδοκιμάστηκε το 2023 από τον ελληνικό λαό. «Είμαστε μια κεντροδεξιά προοδευτική δύναμη που θα υπερασπίζεται τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν εκσυγχρονίζεται», είπε, ρωτώντας αν διαφωνεί με τη ρύθμιση της εντοπιότητας, λέγοντας ότι γι' αυτό οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να συμμετέχει στη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων.

Για τις πυρκαγιές

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις φετινές πυρκαγιές, χαρακτηρίζοντας αδιανόητα κάποια πράγματα που ακούστηκαν ότι οι πυροσβέστες δεν έσβηναν τις φωτιές.

«Υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που αποκτούν τόσο μεγάλη ένταση που καμία μέθοδος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική», είπε, εξηγώντας ότι αυτό συνέβη στη φωτιά της Αττικής, που κατέβηκε μέσα από το ρέμα. 

Όπως είπε, πλέον θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις πολύ προσεκτικές στα ρέματα. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα δάση της Αττικής θα πρέπει να τα προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. «Τα καταφέραμε; Όχι. Κάναμε φέτος μια μεγάλη προσπάθεια. οι καθαρισμοί, τα drone, έγιναν στο λεκανοπέδιο. Θα συμφωνήσω ότι τα δάση του λεκανοπεδίου και τα περιαστικά δάση πρέπει να προστατεύονται ως κόρη οφθαλμού γιατί προστατεύουν και διαμορφώνουν το μικροκλίμα για εκατομμύρια συμπολίτες μας». 

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι προτείνει όσα έχει κάνει η κυβέρνηση. «Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να καθαρίσει όλα τα δάση όλης της χώρας δεν είναι εφικτό. Κάνουμε προτεραιοποίηση σε αυτά που είπατε ότι πρέπει να κάνουμε προτεραιοποίηση», ανέφερε, λέγοντας ότι χιλιάδες χιλιόμετρα καθαρίστηκαν και διευρύνθηκαν οι αντιπυρικές ζώνες. 

«Πολλά από αυτά που είπατε είναι ακριβώς αυτά που κάνουμε. Μπορούμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, έστω κι αν είναι με περιτύλιγμα σκληρής κριτικής», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 

Δείτε τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη: