Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μιας «νέας πανδημίας» που να αφορά την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων ως αποτέλεσμα της πανδημίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο πρώτο Wellbeingr Forum, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
«Δυστυχώς, τα στοιχεία τα οποία συλλέγουμε επιβεβαιώνουν αυτόν τον φόβο μας: έξι στους δέκα εφήβους στη χώρα μας παρουσιάζουν σημάδια εξάρτησης από το διαδίκτυο. Κατά κανόνα είναι οι ίδιοι έφηβοι που εκδηλώνουν θυμό, εσωστρέφεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένα στα πέντε παιδιά -κι αυτό με συγκλόνισε ίσως το περισσότερο- εκδηλώνει σημάδια πλήρους παραίτησης από καθημερινές δραστηριότητες. Κολλημένα μπροστά σε μία οθόνη, πρακτικά δεν αθλούνται, κοιμούνται λίγο, ακατάστατα, δεν τρέφονται σωστά. Είναι ευρήματα εξαιρετικά ανησυχητικά που χτυπούν ένα μεγάλο καμπανάκι κινδύνου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην ψυχική υγεία, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και γενικόλογες πολιτικές διακηρύξεις, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές και να αναδειχθούν τα ζητήματα αυτά ως πολιτικές επιλογές προτεραιότητας. Συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για τη «σημαντική δουλειά» που έχει κάνει στο συγκεκριμένο τομέα.
Σχετικά με το έργο του υπουργείου ανέφερε μεταξύ άλλων τις νέες δομές οι οποίες έχουν ιδρυθεί σε όλη την επικράτεια, τα κέντρα ημέρας για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων, ενηλίκων και ηλικιωμένων, εργαζομένων, ανέργων, προσφύγων, τις υπηρεσίες για προβλήματα αυτισμού.
Για τη μάχη κατά των ναρκωτικών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην Αθήνα λειτουργεί πλέον -όπως είχαμε δεσμευτεί- ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης. Μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού ιδρύθηκε ειδική μονάδα για εξαρτημένους κρατούμενους. Αλλά ξέρετε ότι η μάχη αυτή είναι διαρκής και όλο αυτό το οποίο σας περιέγραψα είναι μόνο η αφετηρία, είναι το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις