«Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση για τα ζητήματα ενέργειας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ανέφερε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά, «ανάμεσα στις άλλες επιλογές, που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές».
Πρόσθεσε ότι υπάρχει κατανόηση για το πως δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, πως έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και δεν ανατανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης.
«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει εθνικές παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Οι τιμές που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα του πολέμου, έχει ως αποκλειστικό υπαίτιο τον πρόεδρο Πούτιν και την παράνομη και παράλογη εισβολή που επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία», σημείωσε.
Καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα που είναι ικανοποιητικά
Αναφέρθηκε ακόμα σε όσα διέρρευσαν στον Τύπο για τις διαφωνίες στη διάρκεια της συνεδρίασης: «Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις, που κάποιες φορές δραματοποιούνται από τα ΜΜΕ, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα που είναι ικανοποιητικά, θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές», είπε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, παραμένει ανοιχτό το άλλο σύνθετο ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει δεσμευθεί ότι μέχρι τον Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση.
Αναφορικά με την επισιτιστική κρίση ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Για την Ελλάδα επεσήμανε ότι υπάρχει επάρκεια και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
«Ακούσαμε τις ανακοινώσεις της Ντερ Λάειν ότι η Ευρώπη θα συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου αερίου και θα έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ ως Ευρώπη σε σχέση με το να το κάνει κάθε κράτος μεμονωμένα», ανέφερε ενώ ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας είναι καλυμμένη ως προς τις ανάγκες του φυσικού αερίου.