Τα μέτρα της μετά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που διακινήθηκαν από την Τουρκία ότι η Άγκυρα ετοιμάζει ΑΟΖ με τη Συρία, λαμβάνει η κυβέρνηση με πρώτο βήμα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους εταίρους του κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε στις δηλώσεις του να υπενθυμίσει ότι «κατά την άποψη της Ελλάδος και της ΕΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο».
Όπως πρόσθεσε, δε, με αφορμή τις δηλώσεις Ακάρ για το ενδεχόμενο συμφωνίας Τουρκίας-Συρίας για ΑΟΖ που θα αποκλείει ουσιαστικά την Κύπρο, κατά το παράδειγμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, «προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους γι' αυτές τις συζητήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα υπήρξε μια ενημέρωση για κάτι που σε αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών».
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έπεισε τους ομολόγους του της ΕΕ για την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να στρέψει την προσοχή της στο ζήτημα της υλοποίησης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά τον τομέα της Άμυνας επιτυγχάνοντας να αποφασιστεί η διεξαγωγή μιας έκτακτης συνόδου κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου για το θέμα αυτό.
Εξηγώντας την επιμονή του στο θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία, θα έλεγα, γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της ηπείρου μας, η οποία θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα».
«Εγώ θα εξακολουθώ να πιστεύω ότι απαιτείται κινητοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων, όπως έχω γράψει και έχω εξηγήσει πολλές φορές, προκειμένου να υπάρχει ένα, ας το πούμε, ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις που θα αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αυτό δεν είναι μία δράση ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ αλλά απολύτως συμπληρωματική. Κι ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να στέλναμε κι ένα μήνυμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες -οι οποίες και με τον Πρόεδρο Τραμπ είμαι σίγουρος ότι θα πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραπάνω αμυντικές δαπάνες-, ότι αναλαμβάνουμε σοβαρά κι εμείς τις ευθύνες που μας αναλογούν, στο κάτω-κάτω για τη δική μας άμυνα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για τις προκλήσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος επιμένει να μιλάει για «Μακεδονία» και «Μακεδόνες», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Μπροστά μου στη συνάντηση του ΕΛΚ ο κ. Κριστιάν Μίτσκοσκι χρησιμοποίησε την ονομασία που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο εξάλλου έχει και υποχρέωση να χρησιμοποιεί και erga omnes».
«Επανέλαβα και χθες και σήμερα την ανάγκη του απόλυτου σεβασμού στις διεθνείς συμφωνίες. Δεν θα επαναλάβω την άποψή μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως έχω πει ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να την σεβαστεί και εξίσου υποχρεωμένη να την σεβαστεί είναι και η γειτονική χώρα και αυτό προφανώς αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση, για να ξεκινήσει κάποια στιγμή ουσιαστικά να ανοίξει ο ευρωπαϊκός της δρόμος» υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης «κοιτώντας» προς τα Σκόπια
Δημοσκόπηση Pulse: Διψήφιο προβάδισμα για Ν.Δ. (κάρτες)
Κυριαρχία Μητσοτάκη, ανεβαίνει η Νέα Δημοκρατία (κάρτες)
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις