«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα και οι πράξεις της καταδικάζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Διαφωνούμε για την Χαμάς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τον υποδεχθούμε στην Αθήνα για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο.
«Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και αυτή την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας για την διαφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο όσον αφορά στη Χαμάς.
Η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες
Η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη, διατηρεί δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση χρέους παγκοσμίως.
Διαμήνυσε πως είναι ακλόνητος ο προσανατολισμός της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.
Χαιρετίζοντας το υψηλό όγκο εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών και τον σημαντικό αριθμό Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε πρόσκληση στον Γερμανό καγκελάριο να συμμετάσχει στη ΔΕΘ.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη σύντομης αναθεώρησης του Δημοσιονομικού Πλαισίου Σταθερότητας. Ακόμα σημείωσε ότι η Γερμανία γνωρίζει και αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της, υπογραμμίζοντας ότι αρωγή της ΕΕ οφείλει να γίνει εντονότερη.
Ιδιαίτερη αναφορά έακανε στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, με σεβασμό του κράτους δικαίου.
Σε ό,τι αφορά το Μεσονατολικό, Γερμανία και Ελλάδα υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, με βάση τους κανόνες του πολέμου και ιδίως του ανθρωπιστικού δικαίου.
Δείτε τις δηλώσεις τους
«Η Ελλάδα έχει επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία χορήγησης ασύλου και την φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων. Θα επιμείνουμε σε αυτή την επιλογή. Όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον η πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα και θα θέλαμε οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν την Ελλάδα μόνιμο τόπο παραμονής του. Θα συνεργαστούμε με τον Γερμανό Καγκελάριο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης για το ζήτημα του μεταναστευτικού.
«Η Χαμάς κρατάει εδώ και πολλές εβδομάδες γυναίκες και παιδιά ομήρους στα σκοτάδια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», δήλωσε από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς. «Η Χαμάς έχει πάρει δια της βίας την ηγεσία. Όλοι υποφέρουν, παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες. Είναι μία ωμή πράξη βαρβαρότητας, είναι μία τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο ίδιος.
«Χαιρόμαστε για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ πόσο καλές ήταν οι επαφές μετά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα», σημείωσε ο Σολτς για τα ελληνοτουρκικά.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον έβδομο όροφο της Καγκελαρίας στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων από το Μεσανατολικό και τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τα ενεργειακά, το μεταναστευτικό, την οικονομία αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας.