Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Μητσοτάκης στο CNN: Ως Ευρώπη πρέπει να δαπανούμε περισσότερα για την Αμυνα, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ

Τα αληθινά προβλήματα είναι η ακρίβεια και η μετανάστευση, τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας υπεβολικό τον φόβο της ανόδου της Ακροδεξιάς

Πολιτική

Το μήνυμα ότι όλες οι χώρες της συμμαχίας πρέπει να κάνουν περισσότερα για την κοινή άμυνα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει επιπρόσθετες αμυντικές δαπάνες, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley τη 01:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στους Αμερικανούς για την άμυνα τους και πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την στρατηγική αυτονομία της Ένωσης. Απάντησε σε ερωτήσεις για το πως είδε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, μετά τις απανωτές γκάφες του, στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε και στην ανοδο λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Η ευθύνη μας είναι να δίνουμε πραγματικές απάντησε πραγματικά προβλήματα, είπε ο πρωθυπουργός, θέλοντας να αποδραματοποίησει την συζήτηση για άνοδο της ακροδεξιάς.

Για κατάσταση Μπάιντεν

Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον στο θέμα, αλλά δεν θα σχολιάσω για προφανείς λόγους. Ο Μπάιντεν ήταν πάντα εκεί στο ΝΑΤΟ και μίλησε με ευχέρεια για σύνθετα θέματα. Του μίλησα, αλλά σε αυτό το πλαίσιο δεν έχεις πάντα χρόνο να μιλήσεις πολύ με τον οικοδεσπότη, αλλά ήταν ευχάριστος.

Καταλαβαίνω την αμηχανία, ορισμένες φορές συμβαίνει. (Αναφερόμενος στη γκάφα για Ζελένσκι)

Ουκρανία/ Αμυντικές δαπάνες

Αυτό που ήταν σαφές είναι ότι η υποψηφιότητα της Ουκρανίας είναι μη αναστρέψιμη. Και στο τέλος η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Υπάρχει σαφής δέσμευση των μελών της Συμμαχίας να ξοδέψουν 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα ξοδεύει κοντά στο 3% του ΑΕΠ. Και ήδη μερικές χώρες που δεν το έκαναν στο παρελθόν το κάνουν.

Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στους Αμερικανούς για την άμυνα μας, είναι ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας. Αυτό είναι συμπληρωματικό στο ΝΑΤΟ και έτσι το ΝΑΤΟ θα είναι ισχυρότερο.

Πρέπει να ξοδέψουμε 2% του ΑΕΠ και ίσως δεν είναι αρκετό σε αυτούς τους γεωπολιτικά σύνθετους καιρούς. Πολλές χώρες αντιλαμβάνονται ότι αυτό

Πρέπει να σκεφτούμε στην Ευρώπη μια κοινή αμυντική δομή που θα συμπληρώσει το οπλοστάσιό μας με περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους. Το έχω θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον Ντόναλντ Τουσκ με την πρόταση για την ευρωπαϊκή αεράμυνα και αυτή είναι μια συζήτηση που θα συνδέσει το οπλοστάσιό μας με τις φιλοδοξίες μας.

Άνοδος λαϊκιστών/ Ευρωεκλογές

Στη χώρα μας το Κέντρο αντέχει, ηγούμαι μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Και έχουμε πολλές άλλες κυβερνήσεις αυτής της φύσης στην Ευρώπη. Και ο φόβος της ανόδου της Ακροδεξιάς ήταν κάπως υπερβολικός, η άνοδος δεν ήταν αυτή που αναμενόταν.

Αλλά τα προβλήματα είναι αληθινά, η ακρίβεια, η μετανάστευση. Αλλά οι απαντήσεις των λαϊκιστών είναι απλουστευτικές και μη εφαρμόσιμες. Πρέπει εμείς να προσφέρουμε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Τουρισμός

Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, ίσως έχει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε μερικά νησιά, οπότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των υποδομών. Αλλά οι τουρίστες που έρχονται, έρχονται ξανά. Θα είναι μια χρονιά ρεκόρ, γι’ αυτό και έχουμε περισσότερες επενδύσεις στον τουρισμό.

Εξαήμερη εργασία

Η Ελλάδα έχει πενθήμερη εργασία, προσφέρουμε και τετραήμερη εργασία. Αλλά υπό εξαιρετικές συνθήκες και σε επιχειρήσεις διαρκούς λειτουργίας, σε συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη και με επαυξημένη αμοιβή, μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρξει και έκτη μέρη.

Αλλά έχουμε πενθήμερη εργασία και παίρνουμε την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας πολύ σοβαρά.

Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης του Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συζητήθηκε, ακόμη, η ανάληψη από την Ελλάδα θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (2025-26).

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Guterres για τις ελληνικές προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Διπλωματικές πηγές :Δεν υπάρχει εισήγηση για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ανέφερε ότι έχει τη διάθεση να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να φτάσουν οι δύο κοινότητες στην επανέναρξη του διαλόγου.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών δεν δόθηκαν πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης της κ. Ολγκίν, αλλά αναφέρθηκε ότι η έκθεση παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάσταση στη νήσο.

Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές είναι ότι δεν υπάρχει εισήγηση του Γενικού Γραμματέα για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση, το οποίο δεν δέχεται ούτε η Αθήνα.

Το επόμενο άμεσο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προτάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος από την Τετάρτη 10 Ιουλίου μελετά την έκθεση που του παρέδωσε η προσωπική του απεσταλμένη, Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν.

Ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ υπάρχει η πρόθεση να συζητηθεί η εντολή της κ. Ολγκίν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Πέμπτης (11 Ιουλίου) η κ. Ολγκίν συναντήθηκε με τον Έλληνα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, ενώ σήμερα ζήτησε να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει δεκτή από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τζέιμς Ομπράιαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Βάλαμε τα θεμέλια για μια καλή πορεία της οικονομίας - Επιταχύνουμε κοινωνικές πολιτικές

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια καλή πορεία της οικονομίας που μας επι...

Μητσοτάκης: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος στο μεταναστευτικό, όπως η προστασία των συνόρων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε μετά την ο...

Φόρτωση άρθρων...