Στον απόηχο του ανασχηματισμού των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, αυτήν την ώρα συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην εισήγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στη μάχη της ακρίβειας, στέλνοντας μήνυμα πως τα μέτρα για την καθημερινότητα των πολιτών δεν πάνε διακοπές, ενώ επίσης τόνισε πως η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση για τις τιμές στο ρεύμα.

«Η δουλειά συνεχίζεται στην καρδιά καλοκαιριού. Τα μέτρα δεν πάνε διακοπές. Στο πρώτο μέτωπο, της ακρίβειας, έχουμε ενθαρρυντικές ειδήσεις, βελτιωμένη εικόνα πληθωρισμού, μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ, τα μέτρα αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η σχετική διάταξη για κατεπείγουσα παρέμβαση αγοράς ενέργειας. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη προς όφελος των καταναλωτών. Να είναι κάτι που δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πιο συχνά. Παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση για εύρυθμη λειτουργία αγοράς», είπε πιο συγκεκριμένα.

Αναφέρθηκε επίσης πως για πρώτη φορά η χώρα αποκτά οργανωμένο κτηματολόγιο, σημειώνοντας πως «οι πολίτες πρέπει να πάψουν να ταλαιπωρούνται από εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες» ενώ πρόσθεσε πως σε αυτή τη μάχη επιστρατεύουμε όλα τα εργαλεία, όπως και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μεταρρυθμίσεις «θα μειώσουν το διοικητικό κόστος και το φόρτο εργασίας του προσωπικού», λέγοντας πως τα ζητήματα που ανακύπτουν από λάθη «θα επιλύονται αμέσως στο κτηματολογικό γραφείο».

«Ενισχύουμε την ασφάλεια δικαίου, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα διαφάνειας» είπε, αναφερόμενος στο σημείο αυτό στην έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου, λέγοντας πως απέναντι στα fake news «δικαίωσε απόλυτα την Ελλάδα, είναι μία από τις 9 χώρες με τη μεγαλύτερη πρόοδο στο κράτος δικαίου, ο μόνος κριτής είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Είμαστε πίσω στην ανακύκλωση, πάνω από το 50% του ρεύματος παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο, αυτό έχει σημασία στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος, αυτό πρέπει να το τονίζουμε και να αποκρούουμε απέναντι στις αντιδράσεις. Είναι κρίσιμο όχι μόνο ως προς τη μείωση παραγωγής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και για τις τιμές.

Διαχειριζόμαστε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών, απαιτείται απόλυτη εγρήγορση. Οι εικόνες από την Καλιφόρνια είναι μια διαρκής υπενθύμιση πως η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει.

Άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και διόρθωση χρόνιων παθογενειών, που εμποδίζουν το άλμα προς τα εμπρός: Αυτό είναι το μείγμα πολιτικών που θα εφαρμόσουμε από εδώ και στο εξής. Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τα τέλη Αυγούστου.