Το πολιτικό πλαίσιο ως τις εκλογές έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τους επόμενους 9 μήνες, μέχρι δηλαδή την προσφυγή στις κάλπες, εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.
«Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου εξετάσθηκε σε βάθος η κατάσταση αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθεί δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο λέγοντας: «Όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί.
Όμως, αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες».
Επισημάνθηκε ότι ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη, τονίστηκε, η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή, για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία.
Η κρίση αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία.
«Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών» υπογράμμισε.
Εξάλλου, νωρίτερα στην εισαγωγική του τοποθέτηση είχε τονίσει ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.
Στο υπουργικό τονίστηκε η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργεια και περιορισμό της κατανάλωσης, καταρχάς στο Δημόσιο.
Στη συνεδρίαση έγινε από τον Χρήστο Σταϊκούρα επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση και από τον Κώστα Σκρέκα ευρωπαϊκή επισκόπηση της ενεργειακής κρίσης κατά την οποία τονίστηκε ότι το ενεργειακό τοπίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα.
Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε επισκόπηση των επιδόσεων του τουρισμού, όπου οι εκτιμήσεις είναι ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός έθεσε το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες, λέγοντας ότι τους επόμενους 9 μήνες μέχρι τις εκλογές, εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά.
Ζήτησε να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.