Πέμπτη
17 Οκτωβρίου 2024

Μητσοτάκης στους FT: «Η Ελλάδα έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα»

Πολιτική

Σε συνέντευξη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε την προσοχή για την πρόταση περί εξωτερικής ανάθεσης της πολιτικής ασύλου σε χώρες εκτός της ΕΕ κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου η μετανάστευση κυριαρχεί στις συζητήσεις.

Μιλώντας στους Financial Times την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε σκεπτικισμό όσον αφορά τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη του μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας από ολόκληρη την ΕΕ.

«Πρέπει να δούμε αν λειτουργεί»

«Επιτρέψτε μου να είμαι προσεκτικός εδώ. Πρόκειται για διμερή ρύθμιση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε.

«Πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά. Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου και ό,τι κι αν τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιστραφούν στην Ιταλία. Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο . . . Πού θα πήγαιναν;»

«Αν θέλεις να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα»

Κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση παράλληλα με τις προσπάθειες για τον περιορισμό των παράτυπων εισόδων, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζόμενους στην οικονομία της Ευρώπης.

«Αν θέλεις να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή ειδικευμένο».

«Η Ελλάδα έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα»

Ως η νοτιοανατολική πύλη προς την ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται ιστορικά στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης και έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κακομεταχείριση των ανθρώπων που ζητούν άσυλο δια θαλάσσης. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έσωσε «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», αλλά τόνισε ότι «θα δυσκολέψουμε την είσοδο ανθρώπων».

«Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται… και τι να κάνουμε με αυτούς δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα βασικό κενό στο μεταναστευτικό πλαίσιο του μπλοκ. «Μερικές από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της υποβολής μιας συγκεκριμένης πρότασης».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης για δηλώσεις Σαμαρά: Γνωστές οι απόψεις του, δεν υπάρχει ούτε μισή δήλωση που να υπονοεί υποχωρητικότητα

Ερώτηση για τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης δέχθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ...

Καπνισάκης: Αν όλοι όσοι επιτίθενται στον Κασσελάκη έκαναν αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πάνω από 20% στις ευρωεκλογές

Αν όσοι περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι για να υποστηρίξουν την «αναγκαιότητα» απομάκρυνσης του Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν οργώσει τη χώρα κατά την προεκλογική περίοδο για ν...

Κεραμέως: Η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα σημαίνει μόνο αύξηση – Η βάση θα είναι στα 950 ευρώ

Τον τρόπο που θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο, περιέγραψε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέ...

Φόρτωση άρθρων...