Περιττή και λανθασμένη επιλογή χαρακτήρισε την κίνηση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέντευξή του στην «Πρώτη Λέξη» του protothema.gr και τον Αντώνη Σρόιτερ ο Πρωθυπουργός απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα θα έπρεπε να αναβληθεί, τονίζοντας ότι οι δίαυλοι πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί.
«Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι. Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου, είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση», είπε και πρόσθεσε εμφατικά ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Τούρκου προέδρου είναι περιττή και λανθασμένη.
«Δεν λείπουν τα τζαμιά στην Πόλη. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά. Η Πόλη ήταν πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας για πάνω από χίλια χρόνια. Εμείς προστατεύουμε τα μνημεία, δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στην επικείμενη έλευση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης, έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του. «Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Εχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Εντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».
Ακόμα, σημείωσε ότι στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δηημοκρατίας εκπροσωπείται η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία με δύο υποψηφίους, όπως εκπροσωπούνται και οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες, πράγμα που δεν συμβαίνει στα ψηφοδέλτια των άλλων δύο μεγάλων κομμάτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τις φημολογούμενες συναντήσεις και επαφές ενόψει της λήξης της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι δεν έχει κάνει καμία συνάντηση και επαφή και άφησε ανοιχτό να στηριχθεί για δεύτερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λέγοντας: «Έχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει S-300 ή Πάτριοτ στην Ουκρανία- «μας είναι απαραίτητα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει τον πόλεμο, δέχθηκε απρόκλητη εισβολή. «Στηρίζουμε την Ουκρανία και διαθέτουμε πλεονασματικό αμυντικό υλικό. Ούτε Πάτριοτ, ούτε S- 300».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, προανήγγειλε τη δημιουργία panic button για τους εφήβους, ως ένα ακόμη μέσο για την αντιμετώπιση του bullying και της βίας των ανηλίκων μετά την πλατφόρμα των καταγγελιών που ήδη λειτουργεί με μεγάλη ανταπόκριση από θύματα τέτοιων καταστάσεων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το panic button θα είναι διαθέσιμο από τη νέα σχολική χρονιά.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες ορισμένων να δημιουργήσουν αντικυβερνητικό κλίμα στις εκκλησίες τις μέρες του Πάσχα, επισημαίνοντας ότι με την Εκκλησία δεν υπήρξε καμία σύγκρουση, παρά διαφωνία, η οποία ήταν αναμενόμενη. Όπως σημείωσε, οι σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι καλές και υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την Εκκλησία.
Τριάντα μία μέρες πριν από τις ευρωεκλογές -«έχουμε ένα ρολόι που τρέχει αντίστροφα»- είπε χαριτολογώντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι ζήτημα πώς θα πειστεί ο κόσμος να συμμετάσχει, εκτίμησε ότι όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη το ενδιαφέρον θα αυξάνεται και τόνισε τη σημασία της επιστολικής ψήφου. Επισήμανε δε, ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες πόσο σημαντικές για τη δική τους ζωή είναι οι ευρωεκλογές, αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες μας επηρεάζουν άμεσα όλους. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπισθεί μικτό εκλογικό σύστημα από τις επόμενες ευρωεκλογές, που θα συνδυάζει λίστα και σταυρό προτίμησης.
Ερωτηθείς για τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου του και αν αυτό τελικά στέλνει λάθος μήνυμα στους πολίτες, απάντησε ότι δεν περιλαμβάνονται μόνο αναγνωρίσιμοι στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί ευθύνη των πολιτών να βρουν τα βιογραφικά και να επιλέξουν τους υποψηφίους που θα ψηφίσουν.
«Πιστεύω στο σταυρό και την ευθύνη των πολιτών», είπε και συνέχισε «τώρα τρέχουν 42 υποψήφιοι, υπάρχει κινητοποίηση των πολιτών, αντίθετα με τη λίστα θα έτρεχα μόνο οι εκλόγιμοι». Σημείωσε πάντως, ότι για τις επόμενες ευρωεκλογές θα έπρεπε να ξαναδούμε ένα μικτό σύστημα με ορισμένους υποψηφίους εν είδει Επικρατείας με λίστα και οι υπόλοιποι με σταυρό προτίμησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο πήχης για την αποτίμηση του εγκλογικού αποτελέσματος είναι το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών, αλλά κατέστησε σαφές ότι «σηκώνει το γάντι» που έριξε η αντιπολίτευση τονίζοντας ότι δεν θέλει ένα κακό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο. Όπως είπε, ο ίδιος υποστήριξε σταθερό εκλογικό κύκλο, η κυβέρνησή του επιχειρεί τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Μάλιστα, στην κριτική ότι οι πρώτοι μήνες μετά τις εκλογές δείχνουν «μούδιασμα», αντέτεινε ότι μεγάλο μέρος του προγράμματός της και δη του οικονομικού έχει γίνει ήδη πράξη με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, το ζήτημα των ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τον νέο δικαστικό χάρτη που προσώρησε παρά τις τοπικές αντιδράσεις, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του bullying και της παραβατικότητας των εφήβων, αλλά και το πρόγραμμα των υποδομών με νέους δρόμους που παραδίδονται.
Ωστόσο, παραδέχθηκε, ότι «υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο που τα καλύπτει όλα», και αυτός είναι η ακρίβεια. «Η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνίστρια στην ακρίβεια», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση με πρόστιμα και διαρκείς ελέγχους στην αγορά. Αναφέρθηκε μάλιστα, σε παρεμβάσεις που έχει κάνει, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας, λέγοντας ότι «το ρεύμα δεν είναι πια πρόβλημα».
Απάντησε ξανά στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι οι τιμές μπορούν να πέσουν με μείωση φόρων, λέγοντας ότι δεν το αντέχε η ελληνική κοινωνία, αφού η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα θα κόστιζε 2,3 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή 1% του ΑΕΠ- «πάει περίπατο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. «Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Είδαμε πού οδήγησαν η παροχολογία και τα λεφτόδεντρα».
Κατηγορηματικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του για την τραγωδία των Τεμπών. «Είναι ψέμα, καμία επιχείρηση συγκάλυψη δεν υπήρξε. Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, κινήθηκε με ταχύτητα».
Απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τρίτη θητεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι επόμενες εκλογές είναι σε τρία χρόνια- σημείωσε πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας. «Ποιος ξέρει τι θα γίνει έως το 2027», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημειώνει ότι όσο αισθάνεται δημιουργικός και έχει ενέργεια, δεν υπάρχει καμία αλαζονεία, αλλά «η απόσυρση δεν είναι στο μυαλό μου».
Ρωμανός κατά ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι η κατάντια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Ανδρουλάκης από Χανιά: Όσο πιο δυνατό είναι το ΠΑΣΟΚ τόσο μεγαλύτερη απειλή θα νιώθει η Νέα Δημοκρατία
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις