Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Μητσοτάκης: «Θα πω στον Ερντογάν πως δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις για τη μειονότητα στη Θράκη»

«Έρχεται γερό ταρακούνημα στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στις Εκλογές, στο ΕΣΥ, στα Ελληνοτουρκικά, στην υπόθεση της Ροδόπης και στο ναυάγιο στην Πύλο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της συνέντευξής του στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον ΑΝΤ1.

Για το ναυάγιο στην Πύλο και τη Ροδόπη σε σχέση με τις αντιδράσεις της Τουρκίας: «Δεν ήμασταν εμείς που επιρρίψαμε ευθύνες στο Λιμενικό, το έκανε ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα επιχειρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Άγκυρα. Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στηρίζουν τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Δεν ήμασταν εμείς που αναδείξαμε το ζήτημα της Ροδόπης. Η οικογένειά μου έδωσε αγώνες για την ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη. Ανεξάρτητα τι θα ψηφίσει η μειονότητα, εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική μας. Ξεδριάντροπη η στήριξη που παρείχε σε δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Είπα να το κλείσουμε το θέμα, να υποστηρίξουν πως είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι έγραφε το έγγραφο της ΕΥΠ. Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας αποσύρθηκε με προσωπική του απόφαση. Επέμεινα γιατί ήθελα να στείλω μήνυμα στην Τουρκία, πως δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις. Θα το πω στον Ερντογάν. Το Προξενείο ξέφυγε».

Εν όψει πιθανής συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στα μέσα Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ξεκαθάρισε πως, εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει σε μία ρητορική που θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας».

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός θίγει την ελληνική κυριαρχία και δημιουργεί μεγάλα ζητήματα, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Πάντως, διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε το 2020». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορηματικά μία τέτοια προοπτική.

Ειδικότερα για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος ότι η «Τουρκία οφείλει να επαναξιολογήσει το πως κινείται στη Θράκη» και επιβεβαίωσε πως θα συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα «ανοιχτά με τον Ερντογάν».

«Αυτή τη φορά το τουρκικό προξενείο ξέφυγε, δεν είναι κάτι, που θα ανεχθώ πλέον» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλοντας το τουρκικό προξενείο για ξεδιάντροπες παρεμβάσεις. 

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η στήριξη του τουρκικού προξενείου κατευθύνθηκε αποκλειστικά και μόνο στους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και επαναβεβαίωσε πως ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσει η μειονότητα ο ίδιος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας για τη μειονότητα.

Αναφορικά με την αντιπαράθεση για το πολύνεκρο ναυάγιο, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πιο προσεκτικοί, όταν επιρρίπτουν ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα εκτιμώντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει μία δίκαιη, πλην όμως αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

«Το πρόγραμμα μας είναι σαφέστατα κοστολογημένο. Μπορούμε να φθάσουμε σε μισθό 1500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέσα από παραγωγικές επενδύσεις, μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο στόχος θα επιτευχθεί»

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ - Αιχμές κατά του Τσίπρα

Στη συνέχεια, επέμεινε στη δέσμευση του για νέες προσλήψεις στον τομέα του ΕΣΥ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του περί ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός ολίγων μηνών, εφ όσον βεβαίως επανεκλεγεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για fake news της αντιπολίτευσης, αναφορικά με πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να ιδιωτικοποιήσει την Υγεία και απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών στήριξης του ΕΣΥ.

Επέμενε πως την επόμενη 4ετία θα αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως η μεγάλη αναμονή για ένα τακτικό χειρουργείο ή η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ θα δρομολογηθεί και η αναμόρφωση των 156 Κέντρων Υγείας ανά τη χώρα. Σε αυτό το σημείο επετέθη με δριμύτητα στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας χυδαία την αναφορά του ότι η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να κάνει διαλογή ανάμεσα σε καρκινοπαθείς ασθενείς με μικρό προσδόκιμο ζωής.

«Έχουμε εγκρίνει ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, που δεν έχει εγκρίνει η Γερμανία και βγαίνει ο κ. Τσίπρας και λέει ότι θα αφήνουμε καρκινοπαθείς να πεθάνουν» είπε με ένταση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν θα καθυστερήσουν οι τολμηρές αλλαγές»

«Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα οδηγούσε σε μείωση τιμών, το δοκίμασαν και άλλες χώρες και απέτυχαν, θα ωφελούσε τις επιχειρήσεις και όχι τους καταναλωτές, ενώ θα μας στερούσε πολλά χρήματα. Η αντιπολίτευση, που υποστηρίζει το αντίθετο οφείλει να μας πει που θα βρει τα χρήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως, παραδέχθηκε, πάντως πως η ακρίβεια και δη ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι μεγάλο πρόβλημα και για την αντιμετώπιση του προέκρινε την εμπέδωση μίας κατάστασης ελέγχου και διαφάνειας, καθώς και την αύξηση μισθών και τη μείωση των φόρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε και τη χορήγηση δεύτερου market pass, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση πως το ζήτημα της ακρίβειας, μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Ερωτηθείς σχετικώς τόνισε, δε, πως εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί νέα επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς, όπως είπε, «οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει, ενώ η χώρα μας παράγει πολλή ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο».

Ακόμα, επανέλαβε την πρόθεση του να επαναφέρει υπό πλήρη κρατικό έλεγχο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Σε ερώτηση, εξάλλου για το ποιες αλλαγές εννοεί να προωθήσει την επόμενη τετραετία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε πως «αισθάνεται βαριά την ευθύνη του μεγάλου ποσοστού, που του έδωσαν οι πολίτες» και τόνισε πως η εντολή των πολιτών είναι «τρέξτε πιο γρήγορα, κάντε πιο τολμηρές αλλαγές, δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία περί καθυστέρησης», επαναλαμβάνοντας πως η αυτοδυναμία είναι μέσο για την επίτευξη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα.

Για το σχηματισμό της Κυβέρνησης 

«Η δική μου αποστολή είναι να σχηματίσω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση, όχι μία κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης, να φτιάξω μία κυβέρνηση δουλειάς, μια κυβέρνηση ανθρώπων που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητα τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιβεβαίωσε, δε, πως πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα βρεθούν σε διαφορετικό χαρτοφυλάκιο, έκανε μάλιστα λόγο για «γερό ταρακούνημα στο σχηματισμό της κυβέρνησης» εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επόμενη 4ετία θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

«Χρέος μας είναι να είμαστε αντιπολίτευση του εαυτού μας, να ακούμε την κοινωνία και να μην κλεινόμαστε στον εαυτό μας, να αυτοδιορθωνόμαστε με μεγαλύτερη ένταση, απ ό,τι το κάναμε τα προηγούμενα χρόνια» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έρχεται γερό ταρακούνημα στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης»

«Η δική μου αποστολή είναι να σχηματίσω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση, όχι μία κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης, να φτιάξω μία κυβέρνηση δουλειάς, μια κυβέρνηση ανθρώπων που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητα τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, επιβεβαίωσε πως πρωτοκλασάτοι Υπουργοί θα βρεθούν σε διαφορετικό χαρτοφυλάκιο και έκανε λόγο για «γερό ταρακούνημα στο σχηματισμό της κυβέρνησης» εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επόμενη τετραετία θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

«Χρέος μας είναι να είμαστε αντιπολίτευση του εαυτού μας, να ακούμε την κοινωνία και να μην κλεινόμαστε στον εαυτό μας, να αυτοδιορθωνόμαστε με μεγαλύτερη ένταση, απ ό,τι το κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέλος, ερωτηθείς για τις πρώτες προτεραιότητες του πρώτου μετεκλογικού χρονικού διαστήματος, εφόσον βεβαίως, επανεκλεγεί πρωθυπουργός, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες αποκαλύπτοντας πως εκεί θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το Μεταναστευτικό. 
Στη συνέχεια, Επιβεβαίωσε εκ νέου δε ότι τα δύο πρώτα νομοσχέδια πιθανής νέας κυβέρνησης του θα είναι η νέα φάση του Επιτελικού κράτους, αλλά και οι οικονομικές δεσμεύσεις της επόμενης τετραετίας «για να σταματήσει και η παραφιλολογία ότι δεν θα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας».

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1:

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας στον Νίκο Χατζηνικολάου: 

Νίκος Χατζηνικολάου: Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, καλησπέρα σας. Βρισκόμαστε στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στον Πύργο της Διεθνούς Έκθεσης, με μία εκπληκτική θέα σε αυτή τη μαγική πόλη κι έχω τη χαρά και την τιμή να έχω απέναντί μου τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ και ξεκινώ κατευθείαν, παρότι ο πειρασμός της θέας είναι μεγάλος.

Μόλις προχθές ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ​Erdoğan μίλησε για δολοφόνους του ελληνικού Λιμενικού. Οι τουρκικές εφημερίδες εκμεταλλεύονται την κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα, την κόντρα σας με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δηλώσεις των μουσουλμάνων υποψήφιων βουλευτών. Μήπως τα κόμματα έχουν επιλέξει λάθος πεδίο αντιπαράθεσης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Χατζηνικολάου, η πρόθεσή μου κατά τη διάρκεια και αυτής της προεκλογικής περιόδου ήταν να εστιάσουμε στον θετικό προγραμματικό λόγο και να μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες: πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς, πώς θα έχουμε καλύτερη δημόσια υγεία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ήταν και μία προσωπική του απόφαση, διότι αισθανόταν ότι μπορεί να δημιουργεί αυτή τη στιγμή ένα πρόβλημα στο κόμμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, κάνεις δεν επιδιώκει την ένταση, ούτε είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης. Δεν πρέπει να είμαστε «στα κόκκινα».

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να διευρύνουν την ατζέντα προς μια πιο θετική κατεύθυνση. Ζητήματα που έχουν να κάνουν, παραδείγματος χάρη, με συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας, οικονομικής συνεργασίας, έχουμε μεγάλο διμερές εμπόριο με την Τουρκία, αλλά όλα εξαρτώνται από την προσέγγιση της Τουρκίας.

Άρα, ο στόχος να έχουμε μέσο μισθό 1.500 ευρώ είναι απολύτως εφικτός. Ο δε στόχος να έχουμε κατώτατο μισθό ο οποίος είναι καθορισμένος κυβερνητικά στα 950 ευρώ, και αυτός θα επιτευχθεί. Εξάλλου, εμείς πήραμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ και τον πήγαμε στα 780 ευρώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μία βασική υπόθεση: μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Άρα, όσες συνταξιοδοτήσεις έχουμε άλλες τόσες νέες προσλήψεις έχουμε. Προφανώς αυτός είναι και ο κανόνας τον οποίον ακολουθούμε όλα τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι μία πρόσθετη δαπάνη η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο. Διότι συμπεριλαμβάνεται στη δαπάνη της μισθοδοσίας η οποία αναπροσαρμόζεται χρόνο με χρόνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι.

Νίκος Χατζηνικολάου: Όχι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα fake news περί ιδιωτικοποίησης της Υγείας τα ακούω εδώ και πολλά χρόνια. Η αλήθεια όμως είναι ότι και μέσω της πανδημίας έγιναν βήματα για τη στήριξη του ΕΣΥ. Διπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχουμε ήδη παραπάνω προσωπικό από ό,τι είχαμε πριν από τέσσερα χρόνια και ταυτόχρονα έχουμε αποδείξει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί και πρέπει να στηριχθεί από την κυβέρνηση.

Όταν ο γονιός ο οποίος αξιοποιεί το Dentist Pass -πάλι μία σημαντική πρωτοβουλία δημόσιας υγείας- και για πρώτη φορά θα πάει το παιδί του σε έναν οδοντίατρο για προληπτικές εξετάσεις στοματικής υγιεινής, θα πάει κατά κανόνα σε έναν ιδιώτη οδοντίατρο. Τα λεφτά όμως τα πληρώνει το κράτος. Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση, αυτό είναι συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για καλύτερη παροχή δωρεάν υγείας.

 Νίκος Χατζηνικολάου: Ακρίβεια. Μέγα πρόβλημα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Το κράτος έχει εισπράξει πάνω από 5 δισεκατομμύρια, λέει η αντιπολίτευση, από έμμεσους φόρους, που είναι και οι πιο άδικοι γιατί πλήττουν κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις.

Κοιτάξτε να δείτε, η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα. Εγώ δεν θα κρυφτώ πίσω από την πραγματικότητα ότι έχουμε από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη. Ναι έχουμε, παρά ταύτα δοκιμάζεται ο πολίτης στο σούπερ μάρκετ.

Νίκος Χατζηνικολάου: Για την καθημερινότητα τους.

 Νίκος Χατζηνικολάου: Ξέρετε, σας ρωτώ γιατί ορισμένοι ράβουν κοστούμια και υπάρχει μια ανησυχία μήπως μείνουν αφόρετα τα κοστούμια αυτά.

Δεν το έχει κάνει ποτέ από το 1974 και μετά. Το πέτυχε για πρώτη φορά τώρα, ελπίζω να το ξανακάνουμε στην κάλπη της Κυριακής, της 25ης Ιουνίου. Και είμαι σίγουρος ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι καλύτερη από την πρώτη, χωρίς να θέλω να βάλω βαθμό στην πρώτη τετραετία. Νομίζω οι πολίτες έβαλαν τον βαθμό στην πρώτη τετραετία, αλλιώς δεν θα μας έδιναν το ποσοστό αυτό, αλλά πρέπει να είμαστε ακόμα καλύτεροι.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα είναι πολύτιμη σύμμαχος του ΝΑΤΟ και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

Ενθουσιασμό και ανυπομονησία εξέφρασε για την Ελλάδα η προτεινόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Η Αμερικανίδα πρέσβης αναμένεται, μετά την...

Μητσοτάκης: Βάλαμε τα θεμέλια για μια καλή πορεία της οικονομίας - Επιταχύνουμε κοινωνικές πολιτικές

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια καλή πορεία της οικονομίας που μας επι...

Φόρτωση άρθρων...