Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Μοιρασμένη η Ε.Ε. για την έκδοση ευρωομολόγου για την άμυνα – Ποιοι λένε «ναι» και ποιοι «όχι»

Στα δύο φαίνεται ότι έχει χωριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της Ένωσης. Την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου για την Άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση ξεκινά σήμερα μεταξύ των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και αναμένεται ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Στόχος των Βρυξελλών είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Η δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων για την άμυνα είναι μία από τις «καινοτόμες ιδέες» που εξετάζονται.

Τα μπλοκ που έχουν διαμορφωθεί φαίνεται ότι θυμίζουν αυτά της κρίσης χρέους. Από τη μία οι χώρες του Βορρά, που δεν υποδέχονται θετικά την ιδέα του κοινού ευρωπαϊκού ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρουν – αντίθετος εμφανίστηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε- και από την άλλη οι χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

«Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ευθέως στο θέμα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι για ακόμα μια φορά ενωμένη απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή. Έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα κατοχυρώσει στην πράξη την στρατηγική της αυτονομία.

Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Οι υπέρ και οι κατά

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ιδέα που έριξε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός στηρίζεται από τις χώρες του Νότου, με κύριες τη Γαλλία και την Ιταλία.

Αντίθετα, στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι ως συνήθως «φειδωλές» χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.

Η Ολλανδία δε συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την άμυνα, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, επίσης κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πάντως, στο σχέδιο των συμπερασμάτων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.

Για τα υπερκέρδη των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει

Για τη Μέση Ανατολή

Κατά τη συνάντηση των ηγετών θα συζητηθεί και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον Μαρκ Ρούτε να επισημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί.

«Θα συζητήσουμε για την απελπιστική κατάσταση στη Γάζα, η οποία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ζητώντας επειγόντως άμεση παύση των μαχών, για να φτάσει πιο γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια ειδικά σε αυτούς που τη χρειάζονται και απελευθέωρης των οήρων.

«Καλούμε επίσης το Ισραήλ να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα. Πολλοί άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί εκεί και δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Πάνω απ' όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει ανθρωπιστικός όλεθρος.

Για τη Ρωσία

«Ναι» είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός στο θέμα της χρήσης των υπερκερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας. Όπως ανέφερε, η πρόταση της Κομισιόν «πολλά υποσχόμενη».

Σημείωσε ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα. Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία επ' αυτού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σύντομα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα είναι πολύτιμη σύμμαχος του ΝΑΤΟ και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

Ενθουσιασμό και ανυπομονησία εξέφρασε για την Ελλάδα η προτεινόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Η Αμερικανίδα πρέσβης αναμένεται, μετά την...

Μητσοτάκης: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος στο μεταναστευτικό, όπως η προστασία των συνόρων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε μετά την ο...

Μητσοτάκης: Η Ουκρανία θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία

Mήνυμα υπέρ της Ουκρανίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Φινλανδία που βρίσκεται για τη Σύνοδο Βορρά-Νότου. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει ...

Φόρτωση άρθρων...