Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Μόσιαλος: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να μείνει μόνο στους άνω των 60 ετών»

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών που αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής περιέγραψε την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πίεσης η οποία ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για μία σειρά ενεργειών οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, πριν το μέτρο αυτό της υποχρεωτικότητας, αλλά δεν έγιναν, όπως για παράδειγμα είπε, η σταθερότητα των μηνυμάτων που εκπέμπονται καθώς η αλλαγές στην πολιτική προκαλούν σε ορισμένους πολίτες σύγχυση.

«Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν προηγηθεί άλλα και αν η κοινωνία μας ήταν μια κοινωνία συναινετική, το πολιτικό σύστημα ήταν διαφορετικό από αυτό που έχουμε, δηλαδή μιλούσαν οι πολιτικοί μεταξύ τους και υπήρχε μια συνεννόηση. Εγώ θα επιθυμούσα μεγαλύτερη μίξη προς τα θετικά μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ληφθεί 2-3 μήνες πριν κι αν είχαν αποτύχει, να πηγαίναμε στα αρνητικά μέτρα», ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ωστόσο, όπως ανέφερε το μέτρο της υποχρεωτικότητας θα συμβάλει έτσι ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές αλλά και στο να μην φθάσουν οι γιατροί στα ελληνικά σημεία να πρέπει να κάνουν διαλογή ασθενών για εισαγωγή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μιλώντας στην συνέχεια για τις αντοχές του ΕΣΥ είπε πως δεν είναι θέμα κρεβατιών. «Θα μπορούσαμε να είχαμε και 2.000 κρεβάτια ΜΕΘ. Είναι θέμα γιατρών και νοσηλευτών. Γιατρούς και νοσηλευτές ΜΕΘ δεν μπορείς να βγάλεις σε δυο χρόνια και το πρόβλημα υπάρχει παγκοσμίως και ακόμη κι αν θέλαμε να φέρναμε από το εξωτερικό δεν θα βρίσκαμε», είπε χαρακτηριστικά. 

Στην συνέχεια είπε: «Το δίλημμα το οποίο θα είναι δυσβάσταχτο για την ιατρική κοινότητα είναι τι θα συμβεί εάν θέλει πρόσβαση σε κρεβάτι ένας 75χρονος ανεμβολίαστος και ταυτόχρονα ένας 40άρης ανοσοκατασταλμένος που έχει κάνει τις δύο δόσεις αλλά δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο».

«Θα πάμε αναγκαστικά στην επιλογή ασθενών, όπως έγινε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και στην Αγγλία στο πρώτο κύμα. Αν δεν γίνει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, τα ηθικά διλήμματα θα είναι ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ενδεικτικά, έφερε ως παράδειγμα την Αγγλία, υπογραμμίζοντας ότι οι άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 95%. 

Γι’ αυτό ενώ έχει πάρα πολλά κρούσματα κάθε μέρα, δε συμπιέζεται το σύστημα υγείας. «Ο αριθμός των νεκρών είναι λίγο μεγαλύτερος από την Ελλάδα, αλλά με έναν πληθυσμό που είναι 62-63 εκατομμύρια. Άρα, η Βρετανία μας δείχνει τον δρόμο», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, ο καθηγητής επισήμανε ότι τα μέτρα υποχρεωτικότητας δεν μπορούν να μείνουν μόνο στους άνω των 60 ετών. «Τι θα γίνει με την εστίαση; Μπορούν να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και όσοι εργάζονται να είναι ανεμβολίαστοι; Είναι θέμα υγειονομικού χώρου», ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Τα τέσσερα ερωτήματα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, ο Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι υπάρχει ένας λογικός βαθμός ανησυχίας και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να απαντηθούν τέσσερα ερωτήματα. «Το πρώτο είναι αν είναι πιο μολυσματικό το νέο στέλεχος. Το δεύτερο αν είναι πιο επικίνδυνο. Το τρίτο είναι τι κάνουμε με τα εμβόλια και το τέταρτο είναι αν πιάνουν τη νέα παραλλαγή τα φάρμακα», συμπλήρωσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως είπε, είναι άγνωστο αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός ή αν μεταδίδεται πιο εύκολα επειδή έχει γίνει πιο μολυσματικός λόγω των πολλών μεταλλάξεων ή δεν τον πιάνουν τα εμβόλια και για αυτό το λόγο κολλάνε και οι εμβολιασμένοι.

«Παράλληλα, υπάρχει μια σύγχυση για το αν το πιάνουν τα εμβόλια. Είδαμε τον επικεφαλής της Moderna να λέει ότι μάλλον δε θα δουλέψουν τα εμβόλια, βγαίνει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και λέει ότι μάλλον θα δουλεύουν, ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι έχει ενδείξεις ότι δουλεύουν τα εμβόλια, θα ξέρουμε όμως σε δύο εβδομάδες από πειραματικές εργασίες αν όντως δουλεύουν τα εμβόλια», επισήμανε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει οι πειραματικές εργασίες να συνδυαστούν με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά όσων νοσηλεύονται και την έκβαση της νοσηλείας. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι τα εμβόλια θα δουλεύουν.

«Το θέμα είναι πόσο θα χάσουμε σε σχέση με την αποτελεσματικότητα. Αν η απώλεια είναι έως 5%, δε θα έχουμε πρόβλημα, γιατί οι εταιρείες είπαν ότι θα τα ανανεώσουν».

Ως προς τα αντιικά φάρμακα, επισήμανε ότι είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικά γιατί στοχεύουν μέρος του ιού που δεν έχει μεταλλαχθεί. Αντίθετα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, θα χάσουν από την αποτελεσματικότητα τους, αν χάσουν και τα εμβόλια.

Επανέλαβε δε ότι η μόνη λύση είναι το εμβόλιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους ανοσοκατεσταλμένους να χρειαστούν και τέταρτη δόση. «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν εδώ και τώρα. Όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις να κάνουν και την τρίτη, και πρώτα και κύρια όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Ειδικά δε στις ευάλωτες ομάδες είναι πιθανόν να γίνει και τέταρτη δόση σύντομα, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένους. Ήδη σε Αγγλία, Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν ανοίξει αυτή τη συζήτηση», κατέληξε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Η αξιωματική αντιπολίτευση άλλαξε χρώμα και κόμμα, ελπίζουμε να αποκτήσει και κοστολογημένη πρόταση

«Προς το παρόν τυπικά η αξιωματική αντιπολίτευση άλλαξε χρώμα και κόμμα, ελπίζουμε να αποκτήσει και κοστολογημένη πρόταση», ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρι...

Διπλωματικές πηγές: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής και αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής, αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα», τονίζουν διπλωματικές πηγές μετά τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φ...

Φόρτωση άρθρων...