Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις 12 αυξήσεις εισοδημάτων και τις 12 φοροελαφρύνσεις.
Επί της αρχής το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν πλην την Σπαρτιατών που δήλωσαν «παρών».
Ωστόσο, τα είκοσι άρθρα του πρώτου μέρους για την ενίσχυση του εισοδήματος που περιελάμβαναν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ΔΕΘ έλαβαν ευρύτατη υποστήριξη καθώς ψηφίστηκαν στο σύνολο τους από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ σε 58 άρθρα από συνολικά 130 ενώ σε 36 δήλωσε “παρών” ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε συνολικά 68 διατάξεις.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Μείωση κατά μια 1 επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι καθώς και εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι»).
- Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για 3 έτη για ακίνητα που θα ενοικιαστούν τα οποία δηλώνονταν προηγουμένως ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.
- Απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων (15%) των συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
-Διπλάσια μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2025 (από 10% σε 20%) για κατοικίες φυσικών προσώπων, φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ, που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα).
- Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα (≥100 Μbps).
- Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων για νέους γονείς.
- Φορολόγηση αμοιβής για εφημερίες ιατρών με συντελεστή 22%. Το μηναίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους ιατρούς υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200.
- Παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων που αφορούν στην «μικρή» επιχειρηματικότητα, συνολικού κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ.