Σε νέα προκλητική ρητορική προχώρησε τόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που δεν χάνουν ευκαιρία να ρίχνουν τα βέλη τους στην Ελλάδα.
Ο Ακάρ, φανερά ενοχλημένος από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα με τα εξοπλιστικά επιχειρεί να πλήξει την ειρήνη και την σταθερότητα».
Συγκεκριμένα, είπε: «Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, όπως και των Κυπρίων αδελφών μας κι όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Με έναν ανεξήγητο τρόπο, οι Έλληνες γείτονες μας, κυρίως συγκεκριμένοι πολιτικοί κι αυτό πρέπει να το τονίσω, με έναν πόθο για εξοπλιστικά προγράμματα προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να πλήξουν την ειρήνη και την σταθερότητα μεταξύ των δυο χωρών. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας».
Σε αντίστοιχο κλίμα ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μουσουλμανική «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα.
Ο Ερντογάν κάλεσε όλες τις ισλαμικές χώρες να στηρίξουν την Τουρκία στο ζήτημα της μειονότητας της Θράκης. Ισχυρίστηκε ότι δεν μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα και μίλησε για καταπιέσεις και διώξεις.
Παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Λονδίνο προχώρησαν σε παραλήρημα. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «ξεπέρασε τα όρια» και έκανε λόγο για «σκανδαλώδεις δηλώσεις Μητσοτάκη».
Επίσης, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι «η Ελλάδα κινείται εναντίον του τουρκολιβυκού μνημονίου» και πως «θα κάνει έρευνες εντός της περιοχής της Λιβύης».
Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global ανέφερε: «Η Ελλάδα επέκτεινε τη Naxtex για τις σεισμικές έρευνες που είχε εκδώσει στις 8 Νοεμβρίου. Η έκταση επεκτάθηκε στα 11.000 τ.χλμ. H εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας και της Λιβύης. Διότι η περιοχή που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες παραβιάζει το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης που αφορά τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης το οποίο έχουν υπογράψει το 2019. Η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός της περιοχής που ανήκει στη Λιβύη. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο».