Όσοι ξέρουν την Έφη Αχτσιόγλου προσωπικά - ακόμη και οι πιο φανατικοί θαυμαστές της - γνωρίζουν ότι έχει ένα ελάττωμα: είναι συγκεντρωτική, γιατί θέλει τα πράγματα να γίνονται καλά, ειδικά σε ό,τι αφορά τη λογοδοσία που πρέπει να δίνει εκείνη στον Αλέξη Τσίπρα.

Κάπως έτσι, άλλωστε, η βουλευτής Επικρατείας και ανερχόμενο «αστέρι» του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να κάνει «δικό της» το χαρτοφυλάκιο Εργασίας, καθώς όλα τα στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχαν πάρει το μήνυμα ότι για εργασιακά και ασφαλιστικό μιλάει... μόνον η ίδια. Το ίδιο, προφανώς, θα κάνει και τώρα στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, που ούτως ή άλλως αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την ίδια.

Όμως, υπάρχει ένα... πρόβλημα: ότι για τα θέματα της Οικονομίας έχει αποφασίσει να συνεχίσει να μιλάει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αρέσκεται στις «man to man» αντιπαραθέσεις με τον διάδοχό του στην οδό Νίκης, Χρήστο Σταϊκούρα.

Συμπέρασμα: Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου θα είναι το επόμενο...  «καυτό» δίδυμο της «σκιώδους κυβέρνησης» του Αλέξη Τσίπρα, καθώς η μεν Έφη θέλει όλο το χαρτοφυλάκιο για τον εαυτό της, ο δε Ευκλείδης δεν σκοπεύει να «χωνέψει» τόσο εύκολα το «άδειασμά» του από τον Αλέξη Τσίπρα.

Βεβαίως, τυπικά ο Τσακαλώτος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για «εισπήδηση» - που θα έλεγαν και οι παλαιοκομμουνιστές. Βλέπετε, ο πρώην «τσάρος» έχει αναλάβει, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τον θεματικό κύκλο της οικονομίας, της ανάπτυξης και των επενδύσεων και, άρα, έχει και «θεσμική» κάλυψη όταν θα θέλει να... καπελώνει την τομεάρχη Οικονομίας.

Μάλιστα, ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο συνήθως «μετρημένος» Ευκλείδης εξέδιδε και ένα δελτίο Τύπου κάθε δεύτερη μέρα, ασκώντας σκληρή κριτική στον Χρήστο Σταϊκούρα - ακόμη και για την ομιλία του στον Economist τού απάντησε ή σε όσα είπε για το «μαξιλάρι» των 37,8 δισεκατομμυρίων.

Τούτων δοθέντων, είτε η Αχτσιόγλου θα ανεχθεί την de facto ασφυκτική εισπήδηση στο χαρτοφυλάκιό της, είτε θα πρέπει να προχωρήσει σε... διπλή «πατροκτονία»: διπλή, γιατί αφενός η ίδια προέρχεται από τους «53», άρα από την τάση της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης, και  αφετέρου διότι αν δεν ήταν τα εγκωμιαστικά σχόλια του τότε υπουργού Οικονομικών για τη «μικρή που παλεύει με τη Βελκουλέσκου στο Χίλτον», η Αχτσιόγλου δεν θα γινόταν ποτέ υπουργός Εργασίας και δεν θα έβλεπε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφουν το ένα limit up μετά το άλλο...

Πάντως, αν και η πατροκτονία δεν είναι εύκολη διαδικασία, υπάρχει κάποιος που μπορεί να συμβουλευθεί: ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε πρώτος με τον Αλαβάνο, και το έκανε πολύ αποτελεσματικά.

Βεβαίως, οι δυσκολίες στην κατανομή αρμοδιοτήτων στη νέα κατανομή ρόλων και οφιτσίων στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει την Αχτσιόγλου μόνον ως θύμα, αλλά και ως θύτη: συγκεκριμένα, μπορεί η ίδια να είναι πλέον σκιώδης... «τσαρίνα» της οικονομίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί τόσο εύκολα να αφήσει τα θέματα εργασίας.

Αυτό, εξάλλου, φάνηκε την περασμένη εβδομάδα, στη συζήτηση στη Βουλή επί των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούσαν και στα εργασιακά: ενώ η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, περισσότερο μίλησε στη Βουλή η Αχτσιόγλου, δείχνοντας ότι η συνήθεια δεν... κόβεται.