Ένα λιγότερο μέλος αριθμεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή αποπομπή της Αθηνάς Λινού με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον 34, ενώ επί προεδρίας ο Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει συνολικά 13 βουλευτές. Εκείνοι, δε, που τον στηρίζουν ενεργά είναι μόλις οι 17, όπως καταδείχτηκε από την ψηφοφορία της Τρίτης για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στην προεδρία της Κ.Ο..

Αν και επικεφαλής του κόμματος συνηθίζει να αναφέρεται στην αποδοχή που πιστεύει ότι έχει από τη βάση της Κουμουνδούρου, αρνείται να σηκώσει το «γάντι» που του πετάνε οι αμφισβητίες του, γεγονός που από μόνο του είναι αντιφατικό και κατά τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, προδίδει αμηχανία.

Τελικά η Αθηνά Λινού κράτησε την έδρα και σε δήλωση της αναφερόμενη στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη να παραδώσει την έδρα τόνισε πως «με τον τρόπο αυτό μου ζητάτε να αποδεχθώ μιαν ανύπαρκτη ενοχή. Προφανώς, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει από μέρους μου. Αντιλαμβάνεστε βέβαια επίσης ότι με τον τρόπο αυτό συνομολογείτε ότι συμμετέχετε στις κακόβουλες συκοφαντίες του κου Πολάκη εναντίον μου, συμπεριφερόμενος ως αυτόκλητος δικαστής».

Πολλοί, ωστόσο, θεωρούν ότι η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει εκτός κόμματος την Αθηνά Λινού έγινε εκτός των άλλων για δύο σημαντικούς λόγους. Κατ’ αρχήν, η ενέργεια αυτή ικανοποίησε τον Παύλο Πολάκη, καθώς ο βουλευτής Χανίων είχε ανοίξει βεντέτα με την βουλευτή Επικρατείας για τις οικονομικές δραστηριότητές της.

Ο βουλευτής Χανίων εμφανίστηκε όντως ικανοποιημένος και με ανάρτηση του ανέφερε: «Απλά δικαίωση». «Συνεχίζουμε για βαθιές αλλαγές». Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι παρά την ικανοποίηση του για την εξέλιξη στην υπόθεση Λινού, ο Παύλος Πολάκης εμφανίζεται να επιμένει σε αυτά που έχει πει για τον Στέφανο Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία.

Φυσικά κάνεις δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εάν δηλαδή ο Παύλος Πολάκης θα θελήσει να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν θα επιμείνει μέχρι τέλος στην κριτική που ασκεί στον πρόεδρο του κόμματος και εάν τελικά θα επιμείνει στην πρόταση μομφής.

Πάντως, εάν ο βουλευτής Χανίων επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά από το συνέδριο του κόμματος. Όπως δείχνουν όλα, ο δρόμος είναι μακρύς και η επιθυμία του Στέφανου Κασσελάκη να έχει δίπλα του τον βουλευτή Χανίων μεγάλη, καθώς γνωρίζει ότι ο Παύλος Πολάκης του είναι απαραίτητος για να κρατήσει ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Αθηνά Λινού βρέθηκε απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη καταψηφίζοντας την εισήγηση του στην ΚΟ. Το γεγονός αυτό προφανώς εκνεύρισε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην προχθεσινή συνεδρίαση κινδύνευσε να εμφανιστεί ότι δεν ελέγχει την ΚΟ του κόμματός του, δεδομένου ότι η εισήγηση του πέρασε με μία ψήφο διαφορά.

Ακόμα μια επίθεση στον Τσίπρα και τους «87»

Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να διαγράψει την Αθηνά Λινού ήρθε λίγες ώρες αφότου η βουλεύτρια καταψήφισε την πρότασή του για καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας πως «η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά υιοθέτησε πλήρως τις αιτιάσεις Πολάκη, ενώ κατηγόρησε ξανά ένα πρόσωπο που του αντιτάχθηκε ως ύποπτο για αδιαφάνεια και σχέσεις διαπλοκής με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτά σε συνδυασμό με την επισήμανση περί ανεπαρκούς ελέγχου του παρελθόντος της Αθηνάς Λινού από τον Αλέξη Τσίπρα εντάσσονται στο πλαίσιο των προκλήσεων του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον προκάτοχό του, ώστε να εμφανίσει τον ίδιο, τους υποστηρικτές του και τους «87» ως υποκινουμένους από κάποια σκοτεινά κέντρα που θέλουν το κακό του ιδίου και του κόμματός του.

Προς τους «87» και όποιον άλλον τον αμφισβητεί, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πάντως πως «εάν αμφιβάλλουν για την στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ας με προκαλέσουν δεν έχω κανένα πρόβλημα». Άφησε έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ο ίδιος στη βάση εάν προκληθεί κάποια από τις επόμενες ημέρες.

Εξετάζουν και τη μομφή οι «87»

Το ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στην Κουμουνδούρου είναι εάν θα γίνει τελικά κίνηση από τους «αντιφρονούντες» για μομφή προς τον Στέφανο Κασσελάκη στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Παύλος Πολάκης επιμένει στις σιβυλλικές αναρτήσεις του λέγοντας πως απαιτούνται βαθιές αλλαγές. Το ζήτημα όμως απασχολεί και τους «87», οι οποίοι συζητούν επί του θέματος έντονα, ιδιαίτερα μετά την οριακή ψηφοφορία στην Κ.Ο..

Στελέχη τους θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν υποχωρεί από την συγκρουσιακή λογική, ωθώντας τους στο περιθώριο ή την έξοδο, ακόμα και με διαγραφές, όπως στις περιπτώσεις της Αθηνάς Λινού και του Χρήστου Σπίρτζη (αμφότεροι έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας από υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Παύλου Πολάκη). Γι αυτό και αναζητούν το πώς θα παρέμβουν καθοριστικά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τώρα που έχει επισημοποιηθεί η συμμαχία Κασσελάκη – Παππά.

Ορισμένοι εν των «87» θεωρούν πως βέλτιστη κίνηση είναι η κατάθεση πρότασης μομφής προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου «και τότε όλοι θα μετρηθούν για τη συνέπεια λόγων και πράξεων». Δεδομένου του γεγονότος ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων των ομάδων στο όργανο είναι ρευστός, ασφαλείς προβλέψεις για την έκβαση μιας ψηφοφορίας δεν μπορούν να γίνουν.

Ωστόσο, όπως λένε, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα σε περίπτωση ήττας μετά από μια τέτοια σφοδρή σύγκρουση».