Η επίσημη ανακοίνωση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας τη Δευτέρα, αποτελούμενη από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βάλει τη «σφραγίδα» της σε μια νέα μεγάλη διάσπαση στο χώρο της Αριστεράς. Έγινε σε δυο στάδια. Πρώτα είπε «αντίο» η «Ομπρέλα» και ακολούθησε η «ομάδα Αχτσιόγλου». Το τελικό βήμα θα γίνει με την ίδρυση του φορέα – κόμματος που θα ακολουθήσει αργότερα. Θα μεσολαβήσει, σύμφωνα με πληροφορίες και ένα Συνέδριο μέσα στο 2024 που θα ενοποιήσει τις κινήσεις που θα ενταχθούν στο νέο σχήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες τα στελέχη αυτά αποφασίστηκε μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων που στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του ανέφερε χθες ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα κερδίσει ποτέ τον Μητσοτάκη, επειδή έχουν ίδια πολιτική». Ο ίδιος χαρακτήρισε «δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση» την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων δέκα βουλευτών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το κόμμα Κασσελάκη δεν χωράει σε καμία πτυχή της Αριστεράς». Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά στελέχη στο κόμμα και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά «τον ρυθμό και τον τόνο τον δίνει ο κ. Κασσελάκης και η νέα ηγετική ομάδα που έχει διαμορφωθεί».
Ο Αλέξης Χαρίτσης από την πλευρά του τόνισε ότι η νέα Κ.Ο. θα έχει προγραμματικό ρόλο, αριστερό, σύγχρονο και τεκμηριωμένο. «Αποχωρήσαμε καθώς δεν μπορούσαμε να μείνουμε άπραγοι βλέποντας τον χώρο να εκφυλίζεται». Δεν παρέλειψε να κάνει λόγο μάλιστα για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.
Επιχείρηση «φυγή προς τα εμπρός» από Κασσελάκη
Απαντώντας θεσμικά στη συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τους «11», ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα την Πολιτική Γραμματεία.
Μπορεί στην Κουμουνδούρου να καταγράφεται ένα μπαράζ αποχωρήσεων από τη βάση και όσοι έφυγαν να προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη νέα τους κίνηση, ο πρόεδρος όμως θέλει να δείξει πως η επιλογή τους να πουν «αντίο» ήταν βεβιασμένη, είχε προσωπικά και όχι πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ανάψει τις μηχανές.
Δείγμα της φυγής προς τα εμπρός που επιχειρεί να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν πως στη χθεσινή ομιλία του στο επιχειρηματικό συνέδριο που διοργάνωσε η «Ναυτεμπορική» δεν επιφύλασσε καμία αιχμή για την πρώην εσωκομματική του αντιπολίτευση. Με το βλέμμα στραμμένο στον προϋπολογισμό, μίλησε περισσότερο για την οικονομία και τις αλλαγές που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μια μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη. Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε οξεία κριτική και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάνοντας λόγο για «ανήκουστο οριζόντιο μέτρο, χωρίς κριτήρια, και άδικο».
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το ξεκαθάρισμα του τοπίου θα λειτουργήσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ίσως να σημαίνει πως δημοσκοπικά θα πρέπει να περιμένουν τη νέα χρονιά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το κόμμα. Μέχρι τότε εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν άλλες ηχηρές αποχωρήσεις, εκτός από κάποιες αναμενόμενες, και σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική ομάδα θα παραμείνει «μπετοναρισμένη» στα 36 μέλη. Μέσα από περιοδείες και θεματικές εκδηλώσεις θα επιχειρηθεί η συσπείρωση του κόσμου.
Τα ήρεμα νερά που έχει επιλέξει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχουν σημάνει και το τέλος στη σύγκρουση μεταξύ των πρώην συντρόφων. Το πολεμικό κλίμα συνεχίζεται, καθώς και τα δύο στρατόπεδα γνωρίζουν πολύ καλά πως στην Ολομέλεια της Βουλής από εδώ και στο εξής οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα διαγκωνίζονται για την αντιπολίτευση που θα ασκούν απέναντι στην κυβέρνηση. Κατηγορώντας τους αποχωρήσαντες πως στρώνουν το έδαφος στη «γαλάζια» παράταξη, ο Γιώργος Τσίπρας ανέφερε στο Open: «H Νέα Δημοκρατία θέλει να χρησιμοποιεί δεκανίκια και για αυτό επιθυμεί την πολυδιάσπαση των πάντων, από την άκρα Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά, ώστε να είναι ένα κόμμα του 41% και όλοι οι υπόλοιποι να είμαστε γκαζόν».
Οσον αφορά τον πήχυ των ευρωεκλογών, φαίνεται να έχει υιοθετηθεί η προσέγγιση του Στέφανου Κασσελάκη πως τοποθετείται περίπου στο 17,8% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες. Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος υπενθυμίζεται πως είχε διαφωνήσει με το δημοψήφισμα για τις διαγραφές. «Περιμένουμε να δούμε τις ευρωεκλογές και από εκεί και μετά θα κριθούν όλοι και θα πάρουμε και εμείς τις πολιτικές μας αποφάσεις, αλλά νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό αυτό που έθεσε ο πρόεδρος ότι βασικός στόχος είναι προφανώς το ποσοστό των εθνικών εκλογών», ανέφερε ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.