Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ως κοινοβουλευτικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη – Όσα έγιναν στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νίκου Παππά

Πολιτική

Οξεία ήταν η σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας στη δευτερολογία του οτι δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο.

«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναν πολιτικό καταδικασμένο με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο. Προστατεύω το πολίτευμα, δεν θα χαιρετηθώ, χαριεντιστώ ή συνδιαλλαγώ μαζί του. Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρει αρχηγό και κομματισμό, θα είμαι εδώ να κάνουμε συζήτηση. Μην απορήσετε εάν αποχωρήσω, αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε ως κοινοβουλευτικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη – Όσα έγιναν στη Βουλή
 

Για θεσμικό ατόπημα του πρωθυπουργού, έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς.

Ωστόσο, σοβαρή και σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση που είχαμε και στο άλλο μέτωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη εφ όλης της ύλης και όπως σχολιάζουν άλλωστε και πηγές του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης που σήκωσε το κύριο βάρος της αντιπολιτευτικής σύγκρουσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στην αίθουσα μόλις ανέβηκε στο βήμα ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ παρέμεινε στις ομιλίες όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι δεν άλλαξε τίποτα με την επανεκλογή του. Μάλλον, όπως σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν υψηλές οι προσδοκίες του, για να απαντήσει στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης και να καταλογίσει αλαζονική συμπεριφορά στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις για να σας δείξουμε την πόρτα εξόδου» και ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Ανδρουλάκη, «ελάτε με φόρα», αυτή τη ρήση που είχε χρησιμοποιήσει και η Πόπη Τσαπανίδου όταν είχε υποδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ο πρωθυπουργός ότι αυτό θα είναι κάτι που θα γίνει σε τρία χρόνια από τώρα, το 2027, εάν πρόκειται να αλλάξει ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες για αλαζονική συμπεριφορά.

Κλείνοντας, ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης στο οποίο ενεπλάκησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί των μικρότερων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων των δεξιών εδράνων, είναι αυτοί περί πατριωτισμού και ακροδεξιάς.

Μια συζήτηση την οποία χαρακτήρισε άχαρη ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι ο πατριωτισμός φαίνεται με τη στάση και με τις επιλογές μας, για παράδειγμα την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και ενώ σημείωσε με νόημα ότι «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων», θυμίζοντας μια έκφραση του Σάμιουελ Τζόνσον.

Ν. Παππάς: Κάηκαν 4 εκατομμύρια στρέμματα – Υπάρχουν 3.5000 οργανικά κενά

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από την Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά την ολοκλήρωση της πρωτολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μας έκανε τον ψύχραιμο και τον συναινετικό ο κ. Μητσοτάκης, για να εκτοξεύσει όχι απλώς σφοδρή και άδικη κριτική, αλλά και ανοίκεια προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι όσα πούμε θα είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. Ποια είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας; Ότι κάηκαν 4 εκατομμύρια στρέμματα; Αν όλα θεωρεί ότι λειτουργούν ρολόι, δεν νομίζω ότι είναι πειστικό αυτό προς τον ελληνικό λαό», σημείωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Παππάς, για να προσθέσει:

«Μας είπε ότι ελπίζει να έρθουν τα Canadair το 2027, για να πάρουμε μέτρα πότε; Ήμασταν έτοιμοι να αγοράσουμε air tractors από χώρες που λειτουργούσαν καρτέλ. Γιατί η Αυστρία τα αγόρασε με 1 εκατομμύριο ευρώ και εμείς με 8; Δεν περίμενα τέτοια προσπάθεια αποσιώπησης του τι πρέπει να γίνει. Στην Πολιτική Προστασία χρειάζεται πρόληψη και αποκατάσταση. Να ενισχυθεί η δασική προστασία που εσείς ισοπεδώσατε», τόνισε.

Ν. Ανδρουλάκης: Χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες, χαμένοι πόροι για τη χώρα και την κοινωνία

«Η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, διότι η αντίληψή της είναι απολύτως Διαχειριστική, Συγκεντρωτική και Πελατειακή. Αυτό που περιγράφεται ως «Επιτελικό Κράτος». Ειδικά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, η εμμονή στο λάθος οδηγεί κάθε χρόνο σε καταστροφές σε φυσικό κεφάλαιο και περιουσίες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε:

«Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση σας να επιλέγει εμμονικά – εδώ και έξι χρόνια- την ίδια αναποτελεσματική τακτική και να περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα. Είναι διάχυτη η άποψη στην κοινωνία ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της πρόληψης, του έγκαιρου σχεδιασμού και της προστασίας από τις πυρκαγιές. 
Φέτος βεβαίως υπάρχουν λιγότερες καταστροφές, δεν το αρνείται κανείς. Αυτό λένε τα επίσημα στοιχεία. Όμως, δεν μπορεί το μέτρο σύγκρισης να είναι ο περσινός όλεθρος, όταν στη χώρα μας, στη Δαδιά, είχαμε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει
συμβεί σε ευρωπαϊκό έδαφος», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Θεωρείτε άραγε,  «επιτυχία» το γεγονός ότι τον Αύγουστο η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα μπήκε στον αστικό ιστό της Αθήνας και έσβησε στο Χαλάνδρι; Τι συνέβη; Δεν πρέπει κάποιος να απαντήσει με ευθύνη; Τουλάχιστον ο αρμόδιος
υπουργός. Με αυτή την πυρκαγιά για να βάλουμε όλον τον καμβά, μέσα σε 8 χρόνια έχει καεί συνολικά το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής, γεγονός που προκαλεί -και θα προκαλεί και στο μέλλον- πολύ σοβαρές επιπτώσεις: Στον αέρα
που αναπνέουμε, στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, τη διάβρωση του εδάφους, τη λειψυδρία και τη μείωση της βιοποικιλότητας στην Αττική. Η ποιότητα ζωής πάνω από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Αττική θα υποβαθμιστεί περαιτέρω. Αυτή είναι η συζήτηση που
πρέπει να γίνει», επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας για την ανάγκη σύστασης φορέα παρακλούθησης της αποκατάστασης του περιβάλλοντος, ενώ υπενθύμισε ότι ο «Σεπτέμβριος έκλεισε με τη δεύτερη καταστροφικότερη πυρκαγιά της χρονιάς, στο Ξυλόκαστρο».

Δ. Κουτσούμπας: Το ζήτημα δεν είναι πόσες πυρκαγιές σάς ξέφυγαν αλλά γιατί

«Στην αρχή σάς άρεσε, σας βόλευε, να συγκρίνεστε με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με το έγκλημα στο Μάτι», προσέθεσε ο γγ του ΚΚΕ

«Όσα βγάζουν τους εργαζόμενους στου δρόμους δεν είναι καθόλου άσχετα με το θέμα που συζητάμε Κοινός παρονομαστής είναι ότι οι λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους από ένα επιλεκτικά ανίκανο επιτελικό κράτος» ανέφερε στην τοποθέτησή του στη Βουλήο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Στα 5,5 χρόνια που κυβερνάτε έχουμε ακούσει τα πάντα από εσάς. Διαψεύστηκαν τα πάντα το ένα μετά το άλλο» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Στην αρχή σάς άρεσε, σας βόλευε, να συγκρίνεστε με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με το έγκλημα στο Μάτι και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό τελείωσε οριστικά πέρυσι, με τους 28 νεκρούς στις φωτιές» τόνισε.

«Μετά την πυρκαγιά στην Αττική, βρήκατε το εξωφρενικό επιχείρημα ότι αυτοί που επλήγηκαν ήταν λίγοι. Είναι δυνατόν να το λέτε αυτό όταν κάηκαν 100.000 στρέμματα, το 37% των δασών της Αττικής; διερωτήθη ο κ. Κουτσούμπας.

«Το ζήτημα δεν είναι πόσες πυρκαγιές σας ξέφυγαν, αλλά γιατί σας ξέφυγαν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, που είτε δουλεύουν για πάνω από 24 ώρες συνεχόμενα, είτε καλούνται να αντιμετωπίσουν φωτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζουν.

«Ατομική ευθύνη και στην αποκατάσταση των ζημιών και του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «πρόληψη δεν μπορείτε να κάνετε, καταστολή δεν μπορείτε να κάνετε, αποζημιώσεις δεν μπορείτε να δώσετε, αποκατάσταση δεν μπορείτε να κάνετε. Όλα επαφίενται στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε;».

Κυριάκος Βελόπουλος: Κάηκε το 40% των δασών της Αττικής

«Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ήταν συναινετικός, αλλά θέλω να τον ακούσω και στην δευτερολογία του», είπε στην αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Πρόσθεσε ότι η σημερινή συζήτηση για τις πυρκαγιές καθυστέρησε και πως θα έπρεπε να γίνει τον Σεπτέμβριο.

«Καλή η συναίνεση» για τις πυρκαγιές, «αλλά δεν είδα να λέτε κάτι για ανάληψη ευθύνης. Κάποιος δεν έκανε λάθη; Όλα ήταν καλώς καμωμένα;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι «είναι εύκολο να αποδίδεις την ευθύνη σε άλλους, αλλά είναι δύσκολο να αναλάβεις επιτέλους την ευθύνη των λαθών σου». Συμπλήρωσε ότι «μέσα σε έξι χρόνια κάηκε το 37% των δασών της Αττικής» και τόνισε ότι για αυτό φταίνε «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε. 

«Κάποιος φταίει κύριε πρωθυπουργέ. Αν επειδή οι ισορροπίες μέσα στη ΝΔ, είναι “φωτιά”, αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες στιγμές ένα πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος, δεν μπορεί να πάρει κεφάλια, αλλά εδώ φαίνεται ο ισχυρός πρωθυπουργός, που μπορεί να επιβάλλει το νόμο τη τάξη και κυρίως τη δικαιοσύνη. Να “παίρνει κεφάλια” όταν υπάρχει ευθύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Επισήμανε ότι «από τα 12 αεροσκάφη Super Puma που έχουμε πετάνε μόνο τα δύο».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «πατριώτες της φακής», είπε ότι «η φακή είναι ένα πολύ υγιεινό και εύγεστο όσπριο… αλλά όταν έχει συνηθίσει να τρως με χρυσά κουτάλια, με σούσι, με χαβιάρια και με πλούσια γεύματα, δεν σου αρέσει η φακή. Εμείς προτιμάμε τη φακή, τη φασολάδα την ελληνική και τον πατριωτισμό τον πραγματικό. Τι να κάνουμε τώρα; Έχουμε διαφορετική σύνθεση, υπόσταση και αντίληψη. Εγώ δεν υποτιμώ τον πατριωτισμό κανενός».

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», δηλώνοντας ότι το συμβασιοποιημένο πρόγραμμα είναι μόνο το 23% των κονδυλίων».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ, επί της ουσίας το αγνοεί, «γιατί καλεί να ξεβολευτούμε από ένα μοντέλο που οδηγεί στην καταστροφή». Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το πρόγραμμα Antinero, το οποίο «βάλατε με εντελώς πρόχειρο τρόπο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αναδασώσεις και μετά διαπιστώσατε ότι δεν υπήρχε αυτό το μέγεθος εκτάσεων οπότε μεταφέρατε τα 450 εκατ. ευρώ στους καθαρισμούς δασών». Σχολιάζοντας αναφορά του στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, είπε ότι τα στοιχεία μιλούν για συμβασιοποίηση μόλις 23% των διαθέσιμων κονδυλίων, με μεγάλο μέρος αυτών να αφορούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και όχι σε πραγματικά έργα. Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η «πολιτική της καταστροφής που εκπροσωπεί η ΝΔ πρέπει να ανατραπεί» και πως αυτό «δεν θα γίνει με μια απαξιωμένη αντιπολίτευση, ούτε με το να φύγει ο κ. Μητσοτάκης και να συνεχίσει την πολιτική του ο επόμενος διαχειριστής της εξουσίας, ούτε με κόμματα που βυθίζονται στην τοξικότητα και στην αυτοαναφορικότητα».

Ο Δημήτρης Νατσιός τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει ένα θαύμα όταν γίνονται τέτοιες καταστροφές».

«Η πύρινη κόλαση άλλο ένα καλοκαίρι ξεγύμνωσε τον κρατικό μηχανισμό», ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νίκης και τόνισε πως «σαν κράτος δεν έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για την αξιοποίηση της τεχνολογίας των drones από την πυροσβεστική».

«Αλήθεια, σας καλύπτει η δικαιολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κλιματική αλλαγή στα τέλη… Σεπτεμβρίου; Η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει την χώρα χωρίς σοβαρή αντιπυρική προστασία, χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και αρκείται μόνο σε επικοινωνιακά “καθρεφτάκια”, και drones που υποτίθεται ότι θα εντόπιζαν τις φωτιές πριν επεκταθούν.

«Οι εποχικοί πυροσβέστες καταγγέλλουν εδώ και χρόνια ότι το έμψυχο δυναμικό είναι ελλιπές και χρειάζονται άμεσα οι εκκρεμείς 4.000 προσλήψεις πυροσβεστών. Μετατρέψατε τη δασοπυρόσβεση σε αεροπυρόσβεση, κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα για ενοικιάσεις υπεράριθμων εναέριων μέσων, ενώ στο έδαφος δεν υπάρχουν αρκετές δυνάμεις να “κρατήσουν” τη φωτιά ειδικά τα βράδια που δεν πετούν εναέρια.

Ο ελληνικός λαός πλέον ευελπιστεί σε ένα θαύμα για να σωθεί. Τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει το δεινό της ανομβρίας, πάλι στην απέραντη αγάπη του Ιησού Χριστού και της Παναγίας μας στρέφεται ο λαός μας» σημείωσε ο κ. Νατσιός.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απυθύνθηκε στον πρωθυπουργό με τα ερωτήματα: «Δεν κατακάηκε όλη η Ελλάδα κ. Μητσοτάκη; Εσείς τι λέτε; Δεν έχετε απάντηση».

Ο Βασίλης Στίγκας στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αντί να προλαμβάνονται οι πυρκαγιές κοιτάμε πώς να τις περιορίσουμε».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...