Εντύπωση προκαλεί η αναίρεση που άσκησε η εισαγγελέας του Άρειου Πάγου στο παραπεμπτικό βούλευμα που αφορά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Η ελληνική δικαιοσύνη δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια αντανακλαστικά και ειδικά όταν η αναίρεση αφορά μια υπόθεση δημοσίου συμφέροντος.

Άλλωστε την ώρα που στην Ελλάδα αρμόδιοι και αναρμόδιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν στα συρτάρια τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ισπανία η δικαιοσύνη επέβαλε 351 χρόνια φυλάκισης σε πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα διπλά βιβλία και τις παράνομες χρηματοδοτήσεις πολιτικού κόμματος.

Προφανώς στην Ελλάδα η καταγγελία για μίζα αντιμετωπίζεται σαν μια συνηθισμένη συναλλαγή ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία βρεθούν λογαριασμοί.

Βέβαια η Κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να επιδιώκει την απεμπλοκή Μυτιληναίου από δύσοσμες υποθέσεις γιατί τον προόριζε για πρόεδρο του ΣΕΒ.

Στο Μαξίμου είχαν εναποθέσει πάνω του όλες τις ελπίδες γιατί θεωρούσαν ότι συμφωνεί με την αύξηση του κατώτερου μισθού και τις συλλογικές συμβάσεις προκειμένου στη συνέχεια ο μηχανισμός προπαγάνδας να επιδοθεί στη γνωστή σπέκουλα.

Τελικά τα πράγματα μπερδεύτηκαν με τα βουλεύματα τις αναιρέσεις και άλλα γεγονότα τα οποία ακόμα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Γιατί κατηγορείται ο Μυτιληναίος

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστικό συμβούλιο εφετών είχε αποφασίσει την παραπομπή του κ. Μυτιληναίου για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ,με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι δικαστικοί λειτουργοί σε ό,τι αφορά τον κ. Νέζη αποφάσισαν επίσης την παραπομπή του σε δίκη για παθητική δωροδοκία με τις ίδιες επιβαρυντικές περιστάσεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το επίμαχο έμβασμα εντοπίστηκε σε εταιρεία του κ. Νέζη από εταιρεία συμφερόντων του Ευάγγελου Μυτιληναίου, και κατά τις εισαγγελικές αρχές, που άσκησαν και την ποινική δίωξη αφορούσε ανάθεση έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Η υπόθεση ανάγεται στο 2003 και καταγγελίες είχε κάνει ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς.