Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι νέες ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ - Ποιά είναι η νέα τρόικα της Κουμουνδούρου

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε τις εκλογές και πάει στις ευρωεκλογές χωρίς λευκή επιταγή ως τις εθνικές εκλογές - Μεγάλος χαμένος ο Αλέξης Τσίπρας

Πολιτική

Xωρίς εκλογές, με τον ίδιο πρόεδρο, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 4ο Συνέδριο δε θα είναι ποτέ πια ίδιος. Τέσσερις μέρες διεργασίων που τα είχαν όλα: παρασκήνιο, ζυμώσεις, συντροφικά μαχαιρώματα και κλίμα αρένας.

Παρά τον… ενθουσιασμό της αρένας και τα κρεσέντα αποθέωσης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη από τους περίπου 3.000 συνέδρους, εκείνος δεν συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της μεγάλης συνεδριακής ημέρας. Και αυτό, γιατί αποχώρησε από το Τάε Κβον Ντο χωρίς «λευκή επιταγή», με ανυπόγραφο από τη βάση το «συμβόλαιο τριετίας», με την νέα «τρόικα» να επιβάλει όρους επιτροπείας στον ίδιο μέσα από το νέο Πολιτικό Κέντρο. 

Ο Στέφσνος Κασσελάκης δεν εξασφάλισε τον ορίζοντα τριετίας, όπως είχε ζητήσει στην αρχική του τοποθέτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  με ζητούμενο τη «λευκή επιταγή» στο πρόσωπό του. Και αυτό γιατί, «πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών» επισημαίνεται στην κοινή πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα, όπως διαφαίνεται από την ανάρτηση της πρότασης από τον τελευταίο, όπου εμφανίζεται καθαρά το πρώτο ορόσημο της πορείας του κ. Κασσελάκη στο εξής, δηλαδή: οι Ευρωεκλογές.

Αναφορικά, «η πρόταση των 3»:

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ!!

ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ!

«Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου.

Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξη μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.

Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος.»

Μάλιστα, η παραπάνω πρόταση υπερψηφίστηκε ως το 15ο της Πολιτικής Απόφασης με μεγάλη πλειοψηφία (δηλαδή με ένα μόνο κατά), όπως ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου, η Ρένα Δούρου, επισφραγίζοντας την ισχύ της πρότασης.

Φάμελλος, Γιώργος Τσίπρας και Παππάς, η νέα τρόικα

Η πρόταση των τριών  δεν εξασφαλίζει στον κ. Κασσελάκη διάδρομο τριετίας και εξουσιοδότηση για εν λευκώ αλλαγές, αλλά αντιθέτως επισφραγίζει ένα είδος επιτροπείας του, όπως μετέδωσε το protothema.gr, πριμοδοτώντας στο εσωτερικό του κόμματος τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Παππά, Γιώργο Τσίπρα και δευτερευόντως τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ωστόσο είναι σε δυσμένεια από το περιβάλλον Κασσελάκη.

Μεγάλος χαμένος ο Τσίπρας

Και αν ο Στέφανος Κασσελάκης ηττήθηκε στο τακτικό επίπεδο από εσωκομματικούς φίλους και αντιπάλους του, οι απώλειες σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής άγγιξαν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε την απουσία του, διαρρηγνύοντας τα απομεινάρια της προσωπολατρικής του σχέσης με το σώμα των Συνέδρων, δεν κατάφερε να διαμορφώσει ισχυρούς συσχετισμούς υπέρ της Όλγας Γεροβασίλη, απέτυχε να συνενώσει τα κομμάτια της «φρουράς» του στην ίδια κατεύθυνση και είδε την επίκλησή του από τον διάδοχό του να αποκτά περιεχόμενο αναμέτρησης του παρόντος με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο και την απόρριψη της παρέμβασής του για εκλογή προέδρου, η αντίδραση του περιβάλλοντός του ήταν ότι όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Πριν καν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, κασσελακικοί - αντικασσελακικοί άρχισαν να επιδίδονται σε "πόλεμο" εντυπώσεων  

Έκανε πίσω η Γεροβασίλη για αυτό και δέχθηκε ο Κασσελάκης να μην τεθεί η πρότασή του για κάλπες σε ψηφοφορία ( διαρρέει- υπονοείται από Κασσελακικά στελέχη) επομένως "φοβήθηκαν" οι διαφωνούντες ( "υπονομευτές" κατά το κασσελακικό αφήγημα) 

Ο Κασσελάκης υπέστη ήττα αφού το συνέδριο δεν ενέκρινε τη δική του πρόταση και επικράτησαν οι ... ενδιάμεσοι ( Ν. Παππάς, Σ. Φάμελλος, Γ. Τσίπρας) που εξαρχής δεν ήθελαν νέα εσωκομματική αναμέτρηση, διαμηνύει, όχι αδίκως , η άλλη πλευρά, ανανεώνοντας το ραντεβού της με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,. για μετά τις ευρωεκλογές.

Οι συμμαχίες

Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη και η Νίνα Κασσιμάτη, ενώ ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για άκαιρη παρέμβαση Τσίπρα. «Πρόεδρο έχουμε και τον εκλέξαμε πρόσφατα γι΄αυτό δεν χρειάζονται ξανά εκλογές. Άκαιρη και λάθος η παρέμβαση του Αλέξη που έπρεπε να έρθει να τα πει στο συνέδριο. Πυροδότησε μια κρίση που δεν χρειαζόταν! Η Όλγα πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά της», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.

«Η Όλγα δεν έπρεπε να εκφράσει τώρα αυτή την ιδιοκτησιακή λογική κόντρα στη δημοκρατική αρχή», δήλωσε από την πλευρά της η Νίνα Κασσιμάτη.

Στο πλευρό της Όλγας Γεροβασίλη και από του βήματος Συνεδρίου βρέθηκαν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που είχαν έρθει σε ρήξη με τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Τούτη την κρίσιμη ώρα η εμπειρία πρέπει να συμβαδίσει με την τόλμη. Και τα δύο αυτά τα έχει η Όλγα», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σκληρή κριτική τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη όσο και στην ηγετική ομάδα άσκησε ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η «ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τη συμμαχία Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, τη μόνη δύναμη που μπορεί να την οδηγήσει στη νέα Ελλάδα»

«O πρόεδρος έχει ιδιαίτερο ρόλο, δε σημαίνει να μην αντέχει διαφορετικές απόψεις και κριτική.Έπρεπε να προβληματιστούμε όλοι γιατί δεν ήταν εδώ ο Αλέξης Τσίπρας», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Δείτε την εικόνα του Συνεδρίου μας, συνθήκες αρένας, πώς γίναμε έτσι; Τι νόημα έχει το 3ετές συμβόλαιο χωρίς στη Νίκη, έρχεται ένα «αδιαμεσολάβητα» να γκρεμίσει δημοκρατικές διαδικασίες», είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ένα από τα στελέχη που ξεκαθάρισε από την αρχή του Συνεδρίου ότι δε θα είναι υποψήφιος μένοντας στη συνέχεια και μακριά από την μονομαχία Κασσελάκη – Γεροβασίλη ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας.« «Η Αριστερά δεν παράγει μεσσίες και ήρωες, παράγει κοινωνικά υποδείγματα. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή. Αν χρειαστεί να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε», έλεγε την προηγούμενη Παρασκευή ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Οι νέες ισορροπίες που έφερε το Συνέδριο αναμένεται να δοκιμαστούν στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πηγές ΥΠΕΞ: Γιατί η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα

Διευκρινήσεις για την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα εξέδωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Η Νορβηγία κατέθεσε στη Γενική Συ...

Π. Μαρινάκης: Η ΝΔ ως κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να είναι στην πλευρά των μη τοξικών κομμάτων

“Νομίζω ότι τα πάντα στη ζωή είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Σίγουρα η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει πολλά θετικά για έναν πολιτικό και ειδικά έναν νέο, σχετικά, πολιτικό, ...

Φόρτωση άρθρων...