Για σχέδιο διευκολύνσεων σε ο,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την θέρμανση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ενέργειας έκανε λόγο σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Αφού υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την απορρόφηση των κραδασμών από το κύμα ανατιμήσεων τόνισε πως «αν υπάρχουν τα περιθώρια και μπορούμε να κάνουμε κάποιες, επιπλέον, παρεμβάσεις εδώ είμαστε να το δούμε».
Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Οικονόμου είναι τα παρακάτω:
Για τις ανατιμήσεις είπε: Οι πολιτικές δεν είναι για να ξορκίζουν τα προβλήματα, είναι να τα αντιμετωπίζουν. Κι εμείς, από πολύ νωρίς, είχαμε εντοπίσει ότι αυτή η πίεση θα περάσει στα ελληνικά νοικοκυριά, στις ελληνικές επιχειρήσεις. Νωρίς το είχαμε εντοπίσει και ξεδιπλώσαμε ένα σχέδιο, για να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερες οι επιπτώσεις αυτές στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών. Από τη Δ.Ε.Θ. κιόλας ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα -το οποίο μετά ενισχύσαμε- που απορροφά το 80% των ανατιμήσεων για όλους στο ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον η Δ.Ε.Η. έχει, εδώ και ενάμιση χρόνο, ένα πρόγραμμα δόσεων που διευκολύνει πάρα πολύ τους καταναλωτές, όταν οι λογαριασμοί είναι φουσκωμένοι. Παράλληλα, διπλασιάσαμε το επίδομα θέρμανσης και διευρύναμε πολύ την περίμετρο των ανθρώπων που θα ευνοηθούν, καλύπτοντας 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τη θέρμανση, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο διευκολύνσεων. Το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ενέργειας θα μπορεί να πει πιο συγκεκριμένα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή.
Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος, σε ό,τι αφορά την ενέργεια, είναι ότι εστιάζουμε στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, που συνολικά είναι μισό δισεκ. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που πήραμε γρήγορα έγκαιρα μέτρα και σ' αυτήν την έκταση.
Είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται δυναμικά. Την παρακολουθούμε και αν υπάρχουν τα περιθώρια και μπορούμε να κάνουμε κάποιες, επιπλέον, παρεμβάσεις εδώ είμαστε να το δούμε.
Χθές, στη Σύνοδο Κορυφής είχαμε και τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού σε πολύ ουσιαστικά ζητήματα: Στην ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποθήκευσή του, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερες αντιστάσεις στις διακυμάνσεις. Αλλά και στην προμήθεια ρεύματος από την Αφρική, στην οποία η χώρα μας πρωταγωνιστεί με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.
Οι πολιτικές μας, συνδυαστικά, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Έχουμε ξεδιπλώσει ένα σχέδιο πολιτικής που, από τη μια, με τις φοροαπαλλαγές και τις ελαφρύνσεις, ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα και από την άλλη με το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο δημιουργούνται νέες δουλειές. Υπάρχουν εβδομήντα και πλέον, χιλιάδες άνθρωποι, που δεν είχαν καθόλου εισόδημα και τώρα έχουν μισθό, έχουν εργασία.
Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε για το Δεκέμβριο το διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για όλους τους ευάλωτους συμπολίτες μας που το δικαιούνται. Για εμάς η ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά για να παίρνει μέρισμα ο κόσμος. Παρακολουθώντας την πορεία της οικονομίας, να είναι σίγουρος ο κόσμος ότι ό,τι δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει, εκεί θα πηγαίνει.
Για τον εμβολιασμό είπε: Αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού, για το οποίο μας έδινε συγχαρητήρια όλος ο κόσμος. Είχαμε πλήρη επάρκεια εμβολίων, μπορούσε ο καθένας να εμβολιαστεί όπου ήθελε, με όποιο εμβόλιο ήθελε, και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή. Συνεχίζουμε μέχρι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να εμβολιαστούν. Εννιά στους δέκα συμπολίτες μας που νοσούν και που είναι στην εντατική διασωληνωμένοι, είναι ανεμβολίαστοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η άρνηση εμβολιασμού κάποιων ανθρώπων, πρώτα απ' όλα είναι απειλή για τους ίδιους, για την υγεία τους, διότι κινδυνεύουν να νοσήσουν και να νοσήσουν βαριά. Η άρνησή τους είναι και θέμα κοινωνικό γιατί μπορεί να έχει επίδραση στην υπόλοιπη κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή, πολύ καθαρά είπαμε ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση. Φροντίσαμε να είναι προσβάσιμο σε όλους, δεν αφήσαμε κανέναν αστερίσκο και υποσημείωση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη χρησιμότητά του. Αν όλοι από την αρχή κάναμε το ίδιο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
Για τις παρελάσεις είπε: Πρώτα απ' όλα δεν είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι. Έχουμε πάνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Οι παρελάσεις γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και οι θεατές θα φορούν μάσκες. Όσοι θα παρελάσουν θα είναι στοιχισμένοι και στις αποστάσεις που πρέπει. Με βάση το γεγονός ότι δύο στους τρεις ενήλικες συμπολίτες μας είναι θωρακισμένοι είτε επειδή έχουν εμβολιαστεί, είτε επειδή έχουν νοσήσει έχουμε πάρει πίσω την κανονικότητά μας σε ένα μεγάλο ποσοστό. Δεν πρέπει να πάμε πίσω από αυτό. Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά για και λόγους κοινωνικούς και σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν.
Για τα ελληνοτουρκικά είπε: Στην τουρκική προκλητικότητα απαντάμε με αποφασιστικότητα, με ψυχραιμία και με παρακαταθήκη τα όσα σημαντικά, κοσμογονικά έχουν γίνει στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της θωράκισης της χώρας τα δύο τελευταία χρόνια. Αν αναλογιστεί κανείς, τι έχει γίνει τα δύο τελευταία χρόνια στο πεδίο αυτό, θα καταλάβει το πόσο πολύ έχει ενισχυθεί το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Υπογράψαμε ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο. Τρεις μεγάλες αμυντικές συμφωνίες με τα Εμιράτα, με τη Γαλλία -για την οποία κάποιοι αποφάσισαν να γίνουν εθνική εξαίρεση- με τις Η.Π.Α. Η χώρα πρωταγωνιστεί σε όλα τα διεθνή φόρα. Είμαστε, πάντοτε, σε εγρήγορση με τα αντανακλαστικά μας ενεργοποιημένα άμεσα. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αποτελεσματικά, όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν.
Για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ είπε: Είναι διεργασίες που γίνονται σε έναν πολιτικό χώρο. Προφανώς τις παρακολουθούμε με το πολιτικό ενδιαφέρον που έχει αυτό και με το σεβασμό που αρμόζει σε διαδικασίες ενός χώρου που γίνονται δημοκρατικά και που απευθύνονται απευθείας στη βάση. Είναι υγιές πράγμα αυτό και καλό είναι να το κάνουν όλα τα κόμματα, γιατί μέχρι στιγμής δεν το κάνουν όλα τα κόμματα, δεν πηγαίνουν όλα στη βάση για να εκλέξουν την ηγεσία τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας Αρχηγός που βγήκε από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας. Το ίδιο κάνουν και στο ΚΙΝΑΛ. Αλλού, έχουν άλλες τακτικές και συνήθειες. Από κει και πέρα, προφανώς και παρακολουθούμε με πολιτικό ενδιαφέρον
Η Κυβέρνησή μας υλοποιεί μία πολιτική. Ένα από τα σημαντικά διακυβεύματα για να πηγαίνουν οι χώρες μπροστά, είναι η σταθερότητα, οι καθαρές λύσεις, οι συμπαγείς κυβερνήσεις πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα, την οποία θα αξιολογήσει ο κόσμος. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών, σε ενάμιση χρόνο από τώρα, εμείς θα παρουσιάσουμε ποια Ελλάδα παραλάβαμε και που θα βρίσκεται.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις