Το χυδαίο συμβάν που έλαβε χώρα την Τετάρτη (24/4), με τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο να γρονθοκοπεί εντός της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο, δεν είναι πρωτόγνωρο στα ελληνικά χρονικά.

Το μακρινό 1965, μόλις 2 χρόνια πριν από την έναρξη της μαύρης 7ετίας και σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό ήταν άκρως τεταμένο λόγω της «αποστασίας», ο τότε βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Σταύρος Μπίρης χτύπησε με καρέκλα τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Παπασπύρου, στο κεφάλι. Ο φρούραρχος της Βουλής χρειάσθηκε να κάνει «κεφαλοκλείδωμα» στον βουλευτή για να τον ακινητοποιήσει.

Τσακλίδης – Βουγιουκλάκης

Το 1982, ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσακλίδης γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ηλία Βουγιουκλάκη. Το επεισόδιο έγινε σε συζήτηση νομοσχεδίου περί αποκατάστασης αξιωματικών. Στο συμβάν ενεπλάκησαν οι βουλευτές Παπαγεωργόπουλος, Ατματζίδης και Τσακλίδης.

Το σοβαρό επεισόδιο περιέγραψαν με γλαφυρότητα οι εφημερίδες της εποχής.

Ζαχαράκης – Διαμαντίδης

Τον Ιούνιο του 1993, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Ζαχαράκης επιτέθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Διαμαντίδη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε στον συνάδελφό του ότι «αυτά που έλεγε, να πάει να τα πει στο Λονδίνο», με τον βουλευτή της ΝΔ να εξεγείρεται και να τον αρπάζει από τον λαιμό.

Κεδίκογλου – Κόρακας

Στις 24 Νοεμβρίου 1993, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου χαστούκισε τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στον υπαινιγμό του τελευταίου ότι η επέκταση του μέτρου επαναφοράς αποστράτων στην ενεργό υπηρεσία εξυπηρετεί ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

Τα αίματα άναψαν, σχεδόν μία ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου πρότεινε «το μέτρο της επαναφοράς τρων αποστράτων να μην περιοριστεί μόνο στις τάξεις των ανωτάτων αξιωματικών αλλά να επεκταθεί και στις τάξεις των ανωτέρων». Η πρόταση αυτή προκάλεσε το υπαινικτικό σχόλιο του κ. Κόρακα ο οποίος καθόταν ακριβώς από πίσω του.

Η φράση όμως που ειπώθηκε δευτερόλεπτα αργότερα και εξόργισε τον Βασίλη Κεδίκογλου ήταν «γιατί ρε Βασίλη, μήπως έχεις κανέναν δικό σου συνταγματάρχη να επαναφέρεις;». Σαν μαινόμενος ταύρος όρμησε και προς το μέρος του Κόρακα ο Κεδίκογλου. Αφού τον χαστούκισε άρπαξε μία καρέκλα και επιχείρησε να τον χτυπήσει.

Στο σημείο εκείνο επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και τα πνεύματα ηρέμησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελευθέριος Βερυβάκης παρέμενε απαθής και δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να επαναφέρει στην τάξη τον συνάδελφό του.

Κασιδιάρης – Δένδιας

Το τελευταίο περιστατικό άσκησης σωματικής βίας μέσα στη Βουλή πριν από την επίθεση του Κ. Φλώρου στον Β. Γραμμένο έλαβε χώρα στις 15 Μαΐου 2017, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης χτύπησε τον Νίκο Δένδια κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μιλούσε από τα έδρανα και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πέρασε από μπροστά του. Ο βουλευτής της νεοναζιστικής οργάνωσης του ζήτησε το λόγο. «Δεν βλέπεις ότι μιλάω;», του είπε με απειλητικό ύφος και ο Νίκος Δένδιας απάντησε, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και τελικά ο χρυσαυγίτης να χτυπήσει τον βουλευτή της ΝΔ.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν και να απειλούν. Ακολούθησε πανδαιμόνιο και παρέμβαση σχεδόν του συνόλου των βουλευτών, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης χειροδίκησε κατά του Νίκου Δένδια.

Ο Κασιδιάρης και άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής άρχισαν να πετούν ποτήρια με νερό και η μετάδοση από την συζήτηση διακόπηκε. Ο προεδρεύων της συνεδρίασης στην Βουλή, Μάκης Μπαλαούρας, ζήτησε την παρέμβαση της φρουράς και την αποβολή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Βγαίνοντας από την αίθουσα η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ο μεν Γιάννης Λαγός της Χ.Α. ανέφερε ότι ο Κασιδιάρης χτύπησε τον Δένδια, και ο Κασιδιάρης εξερχόμενος είπε: «γα@@σα μια αδ@@@ή και αποχωρώ».

Μετά το επεισόδιο αποφασίστηκε η αποβολή όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις όλων των επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο.