Τελευταία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές και ο κρατικός μηχανισμός ολοκληρώνει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που είναι απαραίτητες ώστε όλα να είναι έτοιμα όταν θα ανοίξουν οι κάλπες την ερχόμενη Κυριακή 21 Μαΐου.
Η ψηφοφορία διεξάγεται σε κάθε εκλογικό τμήμα ενώπιον πενταμελούς εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο, ως πρόεδρο, και τέσσερα μέλη.
Δεδομένου ότι τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα είναι 21.529, αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ισάριθμοι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και πάνω από 86.000 ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών, χωρίς να υπολογιστούν οι αναπληρωτές τους.
Δικαστικοί αντιπρόσωποι και μέλη εφορευτικών επιτροπών
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αναδείχτηκαν με κλήρωση, σε δημόσια συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου. Τα πρόσωπα αυτά ειδοποιούνται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή μέχρι και αύριο, ενώ οφείλουν να βρίσκονται στον τόπο του διορισμού τους την προσεχή Πέμπτη.
Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, με ισάριθμα αναπληρωματικά, κληρώνονται ή διορίζονται εντός 15 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο Πρωτοδικείο, μεταξύ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του δήμου στον οποίο ανήκει το εκλογικό τμήμα και ειδοποιούνται για τον διορισμό τους επίσης μέχρι αύριο.
Τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας ορίζονται με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, με την οποία γίνεται η κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα, το αργότερο 10 ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι ο τόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος γνωστοποιείται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Μάθε πού ψηφίζεις» που βρίσκεται στο Gov.gr και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) ή στο τηλέφωνο 2131361500 από τις 08:00 έως τις 20:00.
Τα κόμματα είχαν προθεσμία έως προχθές Παρασκευή να παραδώσουν στους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων τους, προκειμένου οι τελευταίοι να εφοδιάσουν τις εφορευτικές επιτροπές, με αριθμό ψηφοδελτίων που να υπερβαίνει κατά 10% τουλάχιστον τον αριθμό των εγγεγραμμένων, σε κάθε εκλογικό τμήμα, εκλογέων.
Η διαδικασία
Το υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει τους εκλογικούς φακέλους στους οικείους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι οφείλουν να τους παραδώσουν στις δημοτικές αρχές και οι οποίες με τη σειρά τους, εφοδιάζουν τις εφορευτικές επιτροπές όλων των εκλογικών τμημάτων.
Το ίδιο υπουργείο φροντίζει για τον εφοδιασμό των καταστημάτων ψηφοφορίας όλης της χώρας με κάλπες και παραβάν, καθώς και με τους εκλογικούς σάκους.
Σε αυτούς τοποθετείται όλο το εκλογικό υλικό, που περιλαμβάνει τα βιβλία (πρακτικά) της ψηφοφορίας, τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων και τα λευκά, τον εκλογικό κατάλογο, τα έντυπα βεβαιώσεων ψηφισάντων και παραλειφθέντων εκλογέων, τα έντυπα υπεύθυνων δηλώσεων διπλοεγγεγραμμένων εκλογέων, σφραγίδα εφορευτικής επιτροπής, τα έντυπα καταχώρησης αποτελεσμάτων (τηλεγραφήματα) και μια συσκευή τάμπλετ για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.
Το εκλογικό υλικό δίνει υπάλληλος του δήμου στον δικαστικό αντιπρόσωπο, στον τόπο της ψηφοφορίας, την παραμονή των εκλογών. Ανήμερα, μία ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, δηλαδή στις 06:00 το πρωί, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής οφείλουν να βρίσκονται στον τόπο της ψηφοφορίας, για να παραλάβουν από τον δήμαρχο ή το ορισθέν από αυτόν μέλος του δημοτικού συμβουλίου ή δημοτικό υπάλληλο, το κατάστημα ψηφοφορίας, τις κάλπες, τα έπιπλα και σκεύη και τα υπόλοιπα εκλογικά είδη.
Αμέσως μετά η εφορευτική επιτροπή ορίζει γραμματέα για τη σύνταξη των πρακτικών, προβαίνει, παρουσία των υποψηφίων ή των αντιπροσώπων των συνδυασμών, στην προετοιμασία της αίθουσας για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, τοποθετεί την κάλπη μπροστά στο τραπέζι της, φροντίζει για τη διάταξη των ψηφοδελτίων των συνδυασμών στο τραπέζι, και εγκαθιστά τα παραβάν.
Ακολούθως, η εφορευτική επιτροπή και οι υποψήφιοι ή οι αντιπρόσωποιτων συνδυασμών, ανοίγουν και ελέγχουν την κάλπη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι άδεια. Κατόπιν, η κάλπη κλείνεται και σφραγίζεται από την επιτροπή, ενώ ο δικαστικός αντιπρόσωπος ενεργοποιεί τη συσκευή μετάδοσης αποτελεσμάτων.
Για το σύνολο των ενεργειών συντάσσεται πρακτικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και τους υποψήφιους ή τους αντιπροσώπους των συνδυασμών. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κηρύσσει την έναρξη της ψηφοφορίας και αρχίζει η προσέλευση των εκλογέων.
Η ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού
Μία μέρα νωρίτερα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία των 22.816 Ελλήνων που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Η ψηφοφορία σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο, θα γίνει ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κυρίως κτίρια των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.
Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και ως εκ τούτου δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων. Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν.
Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν την επομένη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.