Με 17 ψήφους πέρασε η εισήγηση Κασσελάκη στην ΚΟ, με τα «όχι» και τα λευκά να είναι συνολικά 16 (12 όχι και τέσσερα παρών).
Πώς ψήφισαν τα μέλη της ΚΟ
- Υπέρ: Άκριτα, Αποστολάκης, Αυλωνίτης, Βέττα, Γαβρήλος, Δούρου, Θρασκιά, Κασιμάτη, Κόκκαλης, Μάλαμα, Μεϊκόπουλος, Παππάς, Παππάς, Πούλου, Σαρακιώτης, Τζάκρη, Χρηστίδου
- Κατά: Γεροβασιλη, Γιαννούλης, Καλαματιανός, Κεδίκογλου, Κοντοτόλη, Λινού, Μπάρκας, Νοτοπούλου, Ξανθόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Φάμελλος, Ψυχογιός
- «Παρών»: Ζαμπάρας, Καραμέρος, Μαμουλάκης, Παπαηλιού
H πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία, περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές: Νίκος Παππάς, πρόεδρος της Κ.Ο., Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης και Νίνα Κασιμάτη προτείνονται για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
Ο Κασσελάκης αναζητά... συμμάχους
Συμμαχώντας με τον Νίκο Παππά και ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία του στο εσωκομματικό σύστημα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να ξεπεράσει την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.
Η απόφαση του να ορίζει τον μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μια σαφή ένδειξη ότι αναζητεί στηρίγματα στο κόμμα.
Ο πρώην υπουργός πριν ένα χρόνο του έδωσε χείρα πολιτικής βοηθείας, στηρίζοντας τον στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο Στ. Κασσελάκης το αναγνώρισε αυτό και ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα χέρια του Παππά ως το Νο2 στο κόμμα.
Πλέον του δίνει μεγαλύτερο ζωτικό πολιτικό χώρο, μια κίνηση που έχει εξοργίσει ακόμα περισσότερο το μπλοκ Τσίπρα, τους «87» και όσους άλλους διαφωνούν με τον Στ. Κασσελάκη.
Η αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά μάλιστα ήταν μια αναμενόμενη κίνηση για τους μυημένους καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης αναζητά συμμάχους για να αποτρέψει μια πιθανή πρόταση μομφής από τον Παύλο Πολάκη ή ακόμα και τους 87.
Ας σημειωθεί ότι ο Σωκράτης Φάμελλος και η Όλγα Γεροβασίλη, τον περασμένο Ιούνιο, είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ημερομηνία με τις εκλογές για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ.
Όλες οι αλλαγές που πρότεινε ο Κασσελάκης σε πρόσωπα στην ΚΟ
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του πρότεινε αλλαγές σε πρόσωπα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και επέλεξε σκληρούς υποστηρικτές του.
Για τις θέσεις των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ο κ. Κασσελάκης προτείνει τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ήταν ο Νίκος Παππάς, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο Διονύσης Καλαματιανός.
Αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο προτείνει τον Βασίλη Κόκκαλη (στη θέση του Χρήστου Γιαννούλη) και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ (στη θέση Σαρακιώτη) τη Γιώτα Πούλου.
Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου.
Από την άλλη, πρότεινε να παραμείνουν γραμματέας της ΚΟ η Θεοδώρα Τζάκρη και διευθυντής της ΚΟ ο Θάνος Μωραΐτης.
Ο Φάμελλος ζητάει από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τις προτάσεις Κασσελάκη
Ο Σωκράτης Φάμελλος αντέδρασε στην πρόταση Κασσελάκη λέγοντας αρχικά ότι δεν παραιτείται και ζητώντας να γίνει μομφή σε βάρος του.
Σύμφωνα με πληροφορίες είπε τα εξής:
«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία.
Έχει παραγάγει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα.
Η πρόταση, αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μεγάλη ένταση με βουλευτές από τη μια να αφήνουν αιχμές κατά του Σωκράτη Φάμελλου και από την άλλη άλλους βουλευτές να καλούν σε αναβολή της συνεδρίασης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο πριν την ψηφοφορία κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση Κασσελάκη.