Την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον Alpha και στην εκπομπή «Αυτοψία» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σκιά της ιστορικής διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με μάλλον ξεκάθαρο τρόπο τα σενάρια περί κυβερνητικής παρέμβασης στον εκλογικό νόμο. Τόσο ως προς τον πήχη εισόδου του 3%, όσο και ως προς τον τρόπο που απονέμεται το bonus στο πρώτο κόμμα.

«Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα υπάρξει», τόνισε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια πιο συγκεκριμένη διατύπωση από αυτή που είχε χρησιμοποιήσει σε αντίστοιχο ερώτημα που δέχθηκε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι και πριν από το 2023 είχε δεχθεί εισηγήσεις για αντίστοιχες αλλαγές, τις οποίες στάθμισε και δεν έκανε δεκτές, με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει.

Ως αιτιολογία της απόφασης του ο κ. Μητσοτάκης προέβαλε το ότι δεν θέλει να μετακινήσει τους κανόνες του παιχνιδιού, ενώ αυτό είναι ακόμα σε εξέλιξη. Βεβαίως, ο λόγος δεν είναι μόνο αυτός. Ο κ. Μητσοτάκης όλο το προηγούμενο διάστημα άκουσε εισηγήσεις και απόψεις υπέρ της παρέμβασης του νόμου που είχε καταρτιστεί τους πρώτους μήνες της κυβερνητικής του θητείας το 2019. Μάλιστα και εντός του Μαξίμου υπήρχαν εισηγήσεις υπέρ της αλλαγής του νόμου.

Απαντήσεις στους πρώην

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, με έντονο για τα δεδομένα του τρόπο απάντησε στα όσα του καταλόγισε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και στο «καρφί» του Κώστα Καραμανλή ως προς τις διαγραφές πρώην πρωθυπουργών. Και στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης χάραξε μια διαχωριστική γραμμή με τους δύο προκατόχους του, όσο και αν η κυβερνητική «γραμμή» ήταν ότι ο κ. Καραμανλής κινήθηκε σε ηπιότερους τόνους από τον κ. Σαμαρά.

Για τον μεν κ. Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε οξύς για τα δεδομένα του, αν και αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραμάτισε ως πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης. Του απέδωσε αναπαραγωγή «θεωριών» που υπονομεύουν τον ίδιον, τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο της Κύπρου και ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορούσε να επιτρέψει να διακινούνται αυτές οι θεωρίες. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εμφανίστηκε βαθύτατα ενοχλημένος και για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς του υπέδειξε να εκδιώξει τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά, βεβαίως, και για την αναφορά περί «χαριεντισμάτων» με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μια αναφορά που για τον κ. Μητσοτάκη ισοδυναμεί με αναφορά σε εθνική μειοδοσίας.

Παράλληλα, σαφής ήταν και η ενόχληση του για την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να ποδηγετήσει τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας με την πρόταση για τον Κώστα Καραμανλή, ανοίγοντας μια συζήτηση που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να γίνει εύτακτα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαφωνία του και με τον κ. Καραμανλή για το ότι δεν εξυπηρετεί την εθνική ομοψυχία η διαγραφή πρώην πρωθυπουργών. Και σε αυτό το πλαίσιο προκαλεί αίσθηση η αναφορά του ότι με τη διαγραφή Σαμαρά προστάτευσε όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την παράταξη.

Σημειωτέον, με βάση την έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, 76% των ψηφοφόρων της ΝΔ είδε θετικά τη διαγραφή του κ. Σαμαρά, ενώ και στο σύνολο των ερωτηθέντων το 42% απαντά θετικά.

Από τη μεριά του κ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή δεν υπήρξε σχόλιο για τη συνέντευξη, αμφότεροι όμως θα τοποθετηθούν σύντομα. Στις 8 Δεκεμβρίου ο κ. Καραμανλής, στις 12 ο κ. Σαμαράς, και οι δύο για τα εθνικά θέματα.

Καμία ουσιαστική πρόοδος

Ως προς το ζήτημα που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα διαγραφής του κ. Σαμαρά, τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ίσως για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρος ότι, παρά το καλύτερο κίμα, δεν έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος και ότι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο είναι να συμφωνήσουν οι δύο χώρες ότι διαφωνούν.

Άλλωστε, κατά τα φαινόμενα το πολιτικό περιβάλλον, αλλά και η επιμονή της Τουρκίας να «φορτώνει» το τραπέζι του διαλόγου, δεν ευνοούν την προσπάθεια να μπει η συζήτηση στον πυρήνα της διαφοράς.

Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε εκ νέου τους τόνους απέναντι σε όσους προδιέγραφαν μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία λίγο έως πολύ παρουσιαζόταν ως προαποφασισμένη και έτοιμη να…σερβιριστεί στους πολίτες.

«Αν τις συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν, αν το καλό κλίμα στις προσωπικές σχέσεις που διαμορφώνεται, κάποιοι το ερμήνευσαν ως ενδοτικότητα, το λάθος είναι δικό τους», είπε ο πρωθυπουργός. ««Αν παρουσιάζεται πως έχουμε συμφωνία με την Τουρκία, ότι θα μοιράσουμε στο Αιγαίο και όλα όσα αναπαράγονται, είναι ψεύτικα και παντελώς ανυπόστατα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.