Στη διαβεβαίωση πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν για τις αποφάσεις των παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.
Ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συνεδρίασε υπό αυστηρά μέτρα απορρήτου και ασφάλειας τοποθετήθηκαν οι πρώην διοικητές των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Θεόδωρος Δραβίλας (2012-15), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015-19), Παναγιώτης Κοντολέων (2019-22), ο νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο τέως γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, οι εισαγγελείς εφετών και εποπτεύοντες στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλας, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ενώ η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων (2019-22) φέρεται να υπογράμμισε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή συνεργάτες του γραφείου του ενημερώνονταν για τα αιτήματα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Παράλληλα, η εισαγγελέας εφετών και εποπτεύουσα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την υπόθεση επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη φέρεται να υποστήριξε ότι υπήρξε τυπικός και ουσιαστικός έλεγχος. Συγκεκριμένα είπε ότι ο σχετικός φάκελος φέρει έξι υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων ενώ πρόσθεσε πως υπήρξε ουσιαστικός έλεγχος ως προς το περιεχόμενο του σχετικού αιτήματος.
Ακολούθως, ο νυν διοικητής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Θεμιστοκλής Δεμίρης φέρεται να διέψευσε τα δημοσιεύματα περί εσπευσμένης καταστροφής έντυπων και ψηφιακών αρχείων παρακολούθησης ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΥΠ δεν λαμβάνει outsourcing υπηρεσίες. Επιπροσθέτως, φέρεται να είπε ότι σύμφωνα με το δικό του αυστηρό πλαίσιο είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθείται πολιτικό πρόσωπο ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει ενημέρωση για την γενική εικόνα των επισυνδέσεων.
Την ίδια στιγμή ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Ρουμπάτης (2015-19) παραδέχθηκε ότι η υπηρεσία επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «άκουγε» τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Σπύρο Σαγιά πρώην γγ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και δικηγόρο την περίοδο παρακολουθήσεων. Αντιθέτως, ο κ. Θεόδωρος Δραβίλλας επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επι κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου ξεκαθάρισε ότι επι ημερών του δεν υπήρξε καμία επισύνδεση των Πιτσιόρλα – Σαγιά. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος φέρεται να υποστήριξε πως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που έχει την αρμοδιότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου επι των θεμάτων που αφορούν τις επισυνδέσεις.
Βλάχου: Έξι υπογραφές διευθυντών της ΕΥΠ είχε η επισύνδεση Ανδρουλάκη
Ειδικότερα, η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου φέρεται να μίλησε για «ουσιαστικό έλεγχο» των αιτημάτων παρακολουθήσεων. Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το αίτημα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε τις υπογραφές 6 υπηρεσιακών στελεχών της Υπηρεσίας ενώ τόνισε πως ο έλεγχος πριν από κάθε παρακολούθηση είναι ουσιαστικός - καθώς και ότι έχει ζητήσει να προσκομίζονται όλα τα στοιχεία που επιβάλλουν μία επισύνδεση προσθέτοντας ότι αν αυτά δεν είναι αρκετά, τότε απορρίπτεται το αίτημα της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυρία Βλάχου φέρεται να είπε στην επιτροπή ότι το τελευταίο διάστημα είχε απορρίψει πάνω από 140 σχετικά αιτήματα για παρακολουθήσεις και υπογράμμισε πως για να προχωρήσει ένα τέτοιο αίτημα χρειάζεται πέντε υπογραφές.
Κοντολέων: Δεν ενημερωνόταν το Μαξίμου για επισυνδέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να είπε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για να προσθέσει πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη ακόμα και για το αν έχει καταστραφεί ο συγκεκριμένος φάκελος όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα επικαλούμενος την ρήτρα απορρήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες το απόρρητο που διέπει υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και ΕΥΠ επικαλέστηκε και ο πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.
Ρουμπάτης: Η επισύνδεση Σαγιά – Πιτσιόρλα δεν έγινε απευθείας
Νωρίτερα, ο κ. Ιωάννης Ρουμπάτης (διοικητής ΕΥΠ 2015-19) παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «άκουγε» τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Σπύρο Σαγιά πρώην γγ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και δικηγόρο την περίοδο παρακολουθήσεων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η επισύνδεση δεν έγινε απευθείας στα τηλέφωνά τους αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επι Τσίπρα – Καμμένου φέρεται - σύμφωνα με στελέχη της επιτροπής - να υπέπεσε σε ορισμένες αντιφάσεις αναφορικά με το αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε απευθείας τα τηλέφωνα των δύο προσώπων ή όχι. Συγκεκριμένα ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να επικαλέστηκε διάλογο των Πιτσιόρλα – Σαγιά που είχε στην διάθεσή της η ΕΥΠ με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση από βουλευτή που σχολίασε πως για να υπάρχει διάλογος η υπηρεσία παρακολουθούσε είτε τον κ. Σαγιά, είτε τον κ. Πιτσιόρλα ή και τους δύο.
Πέραν αυτού, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του.
Δραβίλλας: Δεν υπήρξε παρακολούθηση Σαγιά - Πιτσιόρλα το 2012-14
Στην επιτροπή τοποθετήθηκε και ο κ. Θεόδωρος Δραβίλλας επικεφαλής της ΕΥΠ επι κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου ο οποίος φέρεται να είπε ότι δεν υπήρξε επι ημερών του επισύνδεση Πιτσιόρλα – Σαγιά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών σημείωσε ότι το 2014 ο τότε πρόεδρος της Αρχής για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζήτησε από την ΕΥΠ να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξειάς. Ο ίδιος φέρεται να είπε πως η ΕΥΠ συνέδραμε στις έρευνες με μια επισύνδεση για λιγότερο από δύο μήνες η οποία διεκόπη καθώς δεν υπήρξαν αποτελέσματα. Ο κ. Δραβίλλας φέρεται να τόνισε πως η επισύνδεση δεν αφορά τα μετέπειτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Πιτσιόρλα και Σαγιά και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της Οξείας δεν πρέπει να συγχέεται με την υπόθεση του Ναυαγείου Ζακύνθου των ημερών Τσίπρα – Καμμένου.
Μάχες διαδικαστικών χαρακωμάτων
Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με σύγκρουση της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης για διαδικαστικά ζητήματα με αποτέλεσμα η ακρόαση των προσώπων να ξεκινήσει με αρκετές ώρες καθυστέρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική εισήγηση της πλειοψηφίας ήταν για μια ενιαία ακρόαση, ωστόσο μετά και από την διαφοροποίηση του «γαλάζιου» Κώστα Τζαβάρα αποφασίστηκε να υπάρξουν δύο χωριστές διαδικασίες. Στο πρώτο μέρος της ακρόασης προσήλθαν όλοι οι πρώην αξιωματούχοι για να ακολουθήσει η ακρόαση των προσώπων που εξακολουθούν και ασκούν καθήκοντα τα οποία σχετίζονται με την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις.
Πάντως, μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης οι εισηγητές των κομμάτων προχώρησαν σε εκ διαμέτρου αντίθετα συμπεράσματα.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη κατάρρευσε. Αποσαφηνίσθηκε ότι ουδέποτε ο Πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκε ή ενημερώθηκαν για καμία απολύτως άρση. Και κυρίως, επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των επισυνδέσεων αφού τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος και όλες οι προβλέψεις του. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε ειδικότερα και διεξοδικά στην Εξεταστική Επιτροπή».
Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για προσπάθεια «συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη» για να προσθέσει «Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ, με το πρόσχημα του απορρήτου, αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνηση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε».
Την «βαθειά του θλίψη» για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία εξέφρασε ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για να σημειώσει πως «Αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη τη κυβέρνησης, διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Αλλά πώς μπορεί να ριχθεί άπλετο φως, όταν ενοποιημένος σε μια γραμμή έρχονται όλοι και πίσω από το απόρρητο που δεν ισχύει επαναλαμβάνω έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αρνούνται την παροχή της οποιασδήποτε πληροφορίας; Πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών».