Μια διπλή αποκάλυψη φέρνει κατά τους κυβερνητικούς βουλευτές η πρεμιέρα των μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις αλλά και η κοινοβουλευτική μάχη στο παράλληλο μέτωπο της Ολομέλειας με την επικύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ενσωματώνει το πακέτο των πρώτων, θεσμικών αλλαγών στην επιχειρησιακή λειτουργία και στο πλαίσιο λογοδοσίας της ΕΥΠ.
Από τη μια υπάρχει η διαπιστωμένη στοίχιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εντός της εξεταστικής αλλά και η παρεμφερής επιχειρηματολογία εντός και εκτός της αίθουσας. Από την άλλη δε, αθροίζονται οι διακριτές αναφορές όπως του Πάνου Σκουρλέτη «στο ρεαλιστικό και αναγκαίο πολιτικό σενάριο», ως απάντηση στο δίλημμα που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάνω από την κάλπη του 2023. Όλα αυτά αποτελούν ένα τρίπτυχο που κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης αντανακλά πλήρως τη γαλάζια ερμηνεία για την ταύτιση των ενοίκων της κεντροαριστερής πολυκατοκίας.
Τα επιχειρήματα «φούσκες» φαίνεται κατά τις πληροφορίες ότι έσκασαν κατά τη μαραθώνια ακρόαση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δραβίλλα.
Με την κατάθεση του, όπως αυτή αποδίδεται από συγκεκριμένη ροή πληροφοριών, μεγέθυνε τις ρηγματώσεις στο αντιπολιτευτικό αφήγημα, εκφέροντας την κατηγορηματική άρνηση του στο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε γνώση της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση ο άνθρωπος που κρατούσε τα ηνία της ΕΥΠ κατά την χρονική περίοδο 2012-2015, ανέφερε, ότι επί των ημερών του, για τα θέματα εθνικής ασφάλειας δε γινόταν εκ των προτέρων ενημέρωση των πολιτικών προϊσταμένων. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ο κ. Δραβίλλας εμφανίζεται να συμπλήρωσε ότι η σχετική ενημέρωση παρεχόταν κατόπιν της καταγραφής αποτελεσμάτων από την εν εξελίξει έρευνα.
Το γαϊτανάκι των αντιπολιτευτικών αιτιάσεων φαίνεται, ότι κατά τις ίδιες πληροφορίες, να αποδυναμώνεται και από την αναφορά Δραβίλλα στο γεγονός ότι η καταγεγραμμένη συλλογή υπογραφών, καθιστά νόμιμη την επισύνδεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Δραβίλλας φέρεται να αναφέρθηκε και στο καθήκον εχεμύθειας που είχε αναλάβει, βάσει του οποίου μπορούσε να επικαλεστεί το απόρρητο σε υποθέσεις που βρίσκονταν στην κρίση του.
Η πολύωρη κατάθεση του Θεόδωρου Δραβίλλα επέφερε αναπροσαρμογή στον προγραμματισμό των καταθέσεων, μεταθέτοντας την παρουσία του διαδόχου του στη ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής για τη δεύτερη ημέρα και συγκεκριμένα για τις 10 το πρωί της Τετάρτης.