Πέμπτη
17 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών

Πολιτική

Ισχυρό προβάδισμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη έναντι του Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, που διεξήχθησαν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου. 

Με 59,95% προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 79,53% της ενσωμάτωσης στο δεύτερο γύρο των εκλογών για νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ . Ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 40,05%. Πριν από λίγο έγινε συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Χάρη Δούκα στον Νίκο Ανδρουλάκη .Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Δούκας τον ευχαρίστησε λέγοντάς του ότι προχωράμε όλοι μαζί.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Δήμο Αθηναίων καταδεικνύουν μια αξιοσημείωτη εξέλιξη για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος συγκέντρωσε το 33,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διαφορά με τον υποψήφιο που κατέχει την πρωτοκαθεδρία έχει ήδη επεκταθεί σε 33 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων κατέγραψε ποσοστά 66,7% για τον νυν δήμαρχο, με τον Ανδρουλάκη να σημειώνει σημαντική πρόοδο και αύξηση του ποσοστού του. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εκλογική στρατηγική και την κατεύθυνση των ψήφων των υποψηφίων που δεν προχώρησαν στον δεύτερο γύρο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται πάνω από 65,3%, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει ποσοστό 59.87% και ο Χάρης Δούκας 40,13%.

Σύμφωνα με αναλύσεις που γίνονται στα επιτελεία, η διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Χάρη Δούκα αναμένεται να διευρυνθεί μόλις μπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικότερα η Αττική.

Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι η τελική διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων θα ξεκαθαρίσει γύρω στις 21:00 - 21:30.

Αποτελέσματα στην Πορταριά Μαγνησίας

Ανδρουλάκης 50 ψήφοι
Δούκας 29 ψήφοι
2 λευκά ψηφοδέλτια

Αποτελέσματα στο Μαντούδι Εύβοιας

Ανδρουλάκης 131 ψήφοι
Δούκας 67 ψήφοι

Αποτελέσματα από τα Ιωάννινα

Δήμος Ιωαννιτών ΠΕΑΚΙ Ι
Ανδρουλάκης 126 ψήφοι
Δούκας 121 ψήφοι

Δήμος Ιωαννιτών- Πεδινή
Δούκας 230 ψήφοι
Ανδρουλάκης 174 ψήφοι

Δήμος Ιωαννιτών Ζαγορίου
Ανδρουλάκης 36 ψήφοι
Δούκας 39 ψήφοι

Τελική συμμετοχή: 214.000 ψηφοφόροι

Έκλεισαν στις 19:30 οι κάλπες του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Αντιμέτωποι είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στο πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ήρθε πρώτος με 29,64% ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων πέρασε οριακά δεύτερος, με 21,41% έναντι του Παύλου Γερουλάνου με 21,12%, μετά το πολύωρο θρίλερ της καταμέτρησης των ψήφων.

Η ψηφοφορία διήρκεσε ώς τις 19:30, μετά την παράταση που έδωσε η ΕΔΕΚΑΠ. Πλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα, με σαφή εικόνα για τον νικητή να αναμένεται περίπου στις 21:00 – 21:30.

Αποτελέσματα στη Σκόπελο

Ανδρουλάκης 20 ψήφοι
Δούκας 20 ψήφοι
2 λευκά

Αποτελέσματα από δήμο Δωδώνης - Κρυφοβό και Δήμο Ζίτσας - Ελεούσα

Δήμος Δωδώνης- Κρυφοβό

Ανδρουλάκης 58

Δούκας 149

Δήμος Ζίτσας- Ελεούσα

Ανδρουλάκης 361

Δούκας 172

Άκυρα- Λευκά 8

 

Αποτελέσματα από το Βενεράτο Ηρακλείου

Ανδρουλάκης 146 ψήφοι
Δούκας 41 ψήφοι

Αποτελέσματα από Αχινό και Νιγρίτα Σερρών

Τα αποτελέσματα από Νιγρίτα Σερρών

Νίκος Ανδρουλάκης 146 
Χάρης Δούκας 95

Τα αποτελέσματα από Αχινό Σερρών

Νίκος Ανδρουλάκης 32
Χάρης Δούκας 31

Αποτελέσματα από Τσοτύλι Κοζάνης

Ανδρουλακης 80 ψήφοι
Δουκας 28 ψήφοι

 

Αποτελέσματα από Ιθάκη

Ανδρουλάκης 63 ψήφοι
Δούκας 59 ψήφοι

Ο Δούκας πρώτος στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας

Ο Χάρης Δούκας ήταν ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, στην κάλπη της Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα τον δήμαρχο Αθηναίων ψήφισαν 153 πολίτες και τον Νίκο Ανδρουλάκη 66.

Τα αποτελέσματα από το Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στον νομό Ηρακλείου

Σε σύνολο 130 ψηφισάντων, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Ν.Ανδρουλάκης: 107
Χάρης Δούκας: 23

Λίγο πριν τις 10:30 ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Γιατί τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Σήμερα ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας».

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 09:00, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και ο Χάρης Δούκας, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι «η συμμετοχή είναι η δύναμή μας και σήμερα έχουμε μια ευκαιρία: Να αλλάξουμε πορεία».

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο β' γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή να είναι μειωμένη σε σχέση με τον α' γύρο της περασμένης Κυριακής (6/10).

Παράταση κατά 30 λεπτά στη διαδικασία ανακοίνωσε η ΕΔΕΚΑΠ. Συγκεκριμένα, οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:30.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ «σύμφωνα με απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ θα δοθεί μισή ώρα παράταση στην ψηφοφορία και οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:30».

Μέχρι τις 18:30 είχαν ψηφίσει 201.654 φίλοι και μέλη.

Mοιρασμένα αποτελέσματα σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Χαμηλότερη προσέλευση σε σχέση με τον πρώτο γύρο είχαν οι εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη, στην Αυστραλία.

Στο Σίδνεϊ ψήφισαν 47 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με το Νίκο Ανδρουλάκη να λαμβάνει 38 και τον Χάρη Δούκα 9 ψήφους. Στον πρώτο γύρο ο πρόεδρος του κόμματος είχε λάβει 19 ψήφους ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων 9 και είχαν ψηφίσει 53 άτομα.

Στη Μελβούρνη ψήφισαν 30 άτομα και έλαβε 22 ψήφους ο Χάρης Δούκας και 8 ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στον πρώτο γύρο ο δήμαρχος Αθηναίων είχε λάβει 1 ψήφο, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 6. Συνολικά είχαν ψηφίσει 35 άτομα.

Τόσο οι δύο «μονομάχοι» για την προεδρία (Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας) όσο και οι έτεροι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να περάσουν στον β' γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας ψήφισαν από νωρίς, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, μέχρι τις 17:30 μ.μ. ψήφισαν 181.657 φίλοι και μέλη του κόμματος, με τη συμμετοχή να είναι κατά 26,34% μειωμένη σε σχέση με την πρώτη Κυριακή. Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα.

Όσον αφορά το πότε θα έχουμε μια σαφή εικόνα για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, κομματικά στελέχη που επιμελούνται την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών εκτιμούν ότι μια ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών, γύρω στις 20:00 δηλαδή, θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα σε ποσοστό περίπου 60%. 

 Σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή η οποία στο β' γύρο αναμένεται να είναι μειωμένη περίπου κατά 30%, σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων εκλογών του 2021.

Το 2021 στον β' γύρο μέχρι τις 11:00 είχαν ψηφίσει 59.247, ενώ τώρα ψήφισαν 62.023, γεγονός που δείχνει ότι η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2021 (206.000).

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ήρθε πρώτος με 29,64% ενώ ο Χάρης Δούκας πέρασε οριακά δεύτερος, με 21,41% έναντι του Παύλου Γερουλάνου με 21,12%, μετά το πολύωρο θρίλερ της καταμέτρησης των ψήφων.

Από το Μεγανήσι έρχεται το πρώτο αποτέλεσμα για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

ΜΕΓΑΝΗΣΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μεγανήσι ψήφισαν 35 μέλη-φίλοι του ΠΑΣΟΚ, από τους 63 που είχαν συμμετάσχει στον α' γύρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 22 ψήφους, ο Χάρης Δούκας 12, ενώ υπήρξε και ένα λευκό.

Υπενθυμίζεται ότι στον α' γύρο πρώτος στο Μεγανήσι είχε έρθει ο Παύλος Γερουλάνος. 

Δικαίωμα συμμετοχής στη σημερινή ψηφοφορία έχουν οι 303.000 που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή. Επίσης δεν χρειάζεται να καταβάλουν εκ νέου το αντίτιμο των 3 ευρώ καθώς η διαδικασία της ψηφοφορίας εκλογής ολοκληρώνεται σήμερα.

Η αναμέτρηση για την προεδρία

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Ελέγχου Εκλογικών Διαδικασιών και Υποψηφιοτήτων (ΕΔΕΚΑΠ) εξέδωσε την εγκύκλιο με τις οδηγίες που αφορούν στον Β’ γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος διεξάγεται σήμερα, Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024.

Σύμφωνα με τη εγκύκλιο, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου ενώ για τον β’ γύρο δεν καταβάλλεται αντίτιμο συμμετοχής.

Στον δεύτερο γύρο έχουν προκριθεί και αναμετρώνται ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να συμμετάσχουν στις εκλογές ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Εγγραφή και Ταυτοποίηση: Οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στον Α’ γύρο των εκλογών έχουν δικαίωμα ψήφου και στον Β’ γύρο. Απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου για την ταυτοποίηση τους κατά την προσέλευση στα εκλογικά κέντρα.
  • Εκλογικά Κέντρα και Ώρες Λειτουργίας: Τα εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά από τις 7:00 π.μ. έως τις 7:00 μ.μ., με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης. Οι διευθύνσεις των εκλογικών κέντρων θα είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Αναλυτικά οι οδηγίες

Α. Η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ελλάδα θα διαρκέσει από ώρα 07:00 πμ έως ώρα 19:00 μμ. Για τα εκλογικά τμήματα του Αποδήμου θα ισχύσουν οι ώρες που έχουν καθοριστεί με τη 2η εγκύκλιο για τον Απόδημο, όπως λειτούργησαν στον α’ γύρο.

Β. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024.

Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, καθώς δε θα γίνεται αναζήτηση στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως στον α’ γύρο, παρά μόνο το ταυτοποιητικό τους έγγραφο.

Σε περίπτωση που προσέρχεται ψηφοφόρος για να ψηφίσει και δεν εντοπίζεται στον εκλογικό κατάλογο του tablet, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής πρέπει να καλέσει άμεσα στο call center του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής (210-3665000) ή στα τηλέφωνα της ΕΔΕΚΑΠ (210 3665374-475-476), ώστε η ΕΔΕΚΑΠ να τον αναζητήσει στον εκλογικό κατάλογο και εφόσον εντοπιστεί, να τον πιστοποιήσει ως ψηφοφόρο και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Γ. Για τον β’ γύρο δεν καταβάλλεται αντίτιμο. 

Δ. Για τον β’ γύρο δε συμπληρώνονται αιτήσεις νέων μελών, καθώς η διαδικασία γίνεται από το κλειστό μητρώο των ψηφισάντων του α΄ γύρου της 6ης Οκτωβρίου.

Ε. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας ή του Αποδήμου, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

ΣΤ. Για τον β’ γύρο έχουν εκδοθεί νέες σφραγίδες με νέα αρίθμηση που θα αποσταλούν μαζί με το εκλογικό υλικό και ως εκ τούτου η σφραγίδα που χρησιμοποίησε κάθε εκλογικό τμήμα στον α’ γύρο πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από τη νέα. Η χρήση της παλιάς σφραγίδας θα επιφέρει ακυρότητα του αποτελέσματος.

Η. Επισημαίνεται ότι αποδεκτά γίνονται τα σύμβολα + (σταυρός) ή x (χι) ή ν (τικ), είτε τίθεται δεξιά είτε αριστερά του ονόματος. Το ψηφοδέλτιο του β’ γύρου δεν περιλαμβάνει κουτάκι αριστερά από το όνομα των υποψηφίων.

Θ. Οι Υπεύθυνοι Εκλογικών Κέντρων θα πρέπει να παραδώσουν το εκλογικό υλικό στις εφορευτικές επιτροπές την Κυριακή το πρωί πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Έως τότε, είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξή του, ώστε να μη διανεμηθούν φάκελοι ή ψηφοδέλτια πριν από  την ημέρα των εκλογών.

Ι. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί καθυστέρηση στο σύστημα του tablet ή τεχνικό πρόβλημα, σταματά η εκλογική διαδικασία επί τόπου, σφραγίζεται η κάλπη με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ.

Αυτονόητο είναι ότι, σε αυτήν την περίπτωση δε σημειώνονται ονόματα στην κατάσταση ψηφισάντων, αφού δε θα είναι εφικτή η διαπίστευση των ψηφοφόρων μέσω tablet.

Η εκλογική διαδικασία ξεκινά ξανά μόλις επανέλθει η λειτουργία του tablet.

Πού ψηφίζω στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ στον β’ γύρο

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 π.μ.και θα κλείσουν στις 07:00 μ.μ. . Αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση.

Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, οι εκλογείς του ΠΑΣΟΚ μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Δείτε ΕΔΩ πού ψηφίζετε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για τις υπερσυνταγογραφήσεις: Δέσμευση για νομιμότητα παντού, τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται ανεκτές

Μετά τη δημοσιοποίηση της περίπτωσης του γιατρού, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ γιατί χρησιμοποιούσε τον ΑΜΚΑ της μητέρας του για να γράφει χιλιάδες φάρμακα, ο Κυριάκ...

Φόρτωση άρθρων...