Ετοιμο στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη και των συνεργατών του είναι το Κείμενο Προγραμματικών Θέσεων που θα βρεθεί στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας κι αποτελεί συνέχεια, διεύρυνση και εμβάθυνση του πρώτου προγραμματικού πλαισίου που είχε παρουσιαστεί την περασμένη άνοιξη και είχε τεθεί σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση.
Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ εκτός από την ενσωμάτωση των μέχρι στιγμής προτάσεων και σχολίων της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, το νέο κείμενο επεκτείνεται βέβαια και σε άλλους τομείς και θεματικές, σε σχέση με το αρχικό, ενώ κι αυτό θα υποστεί, φυσικά, όσες προσαρμογές χρειαστούν εκ των συνθηκών, στο διάστημα ως την έναρξη της επόμενης επίσημης προεκλογικής περιόδου.
Το πολυσέλιδο κείμενο θέσεων ετοιμάστηκε από ομάδα στελεχών και το κομματικό ινστιτούτο InSocial, υπό την μπαγκέτα του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Κώστα Σημίτη και καθηγητή, Νίκου Χριστοδουλάκη
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εντός του Σαββατοκύριακου θα το λάβουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ώστε να έχουν την ευκαιρία να το μελετήσουν και να καταγράψουν σκέψεις και προτάσεις πριν το συζητήσουν στα όργανα.
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ το νέο μακροσκελές και σύνθετο κείμενο περιέχει ένα περίγραμμα πολιτικών που αφορούν την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, με στόχο του Νίκου Χριστοδουλάκη, του Νίκου Ανδρουλάκη και της ομάδας των εμπνευστών του να συνιστά ένα συνεκτικό αφήγημα για το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της χώρας, με προτεραιότητα την ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο.
Κομβική σημασία αποδίδεται στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο, όπως έχει χαρακτηριστικά δηλώσει ο Νίκος Χριστοδουλάκης, είναι ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό εργαλείο που μπορεί να μετατραπεί σε οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, τη βιώσιμη ανάπτυξη της.
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
Εντός του πλαισίου αυτού, προτείνονται πολιτικές εκσυγχρονισμού, ψηφιοποίησης, καινοτομίας και εξωστρέφειας, με ενίσχυση του τομέα της μεταποίησης, του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, του πολιτισμού. Μια πρόταση στην οποία θα επιμείνει, μάλιστα, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, λόγω και των ζητημάτων που βάζει η ενεργειακή κρίση, θα είναι οι επενδύσεις σε δίκτυα και σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας καθώς και στις μεταφορές.
Στα ενεργειακά, προκρίνεται επίσης ένα σχέδιο πλήρους και ομαλής απανθρακοποίησης της παραγωγής ενέργειας , όπως σημειώνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, που θεωρούν ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα την απαγκίστρωση από το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή.
Στο προγραμματικό πλαίσιο περιλαμβάνονται, λοιπόν, προτάσεις για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ώστε η Ελλάδα να μην είναι μόνο καταναλωτής αλλά και παραγωγός, με δυνατότητα να εξάγει μελλοντικά και σε άλλες χώρες.
Στο περιβαλλοντικό κομμάτι του, ένα από τα θέματα στα οποία δίνεται βαρύτητα και αφορά, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλές τοπικές κοινότητες, είναι η χωροθέτηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων με σύγχρονα πρότυπα και περιβαλλοντική προστασία.
Το πρόγραμμα προχωρά επίσης και σε προτάσεις ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας αξιοποιώντας εγχώρια χαρακτηριστικά και ευρωπαϊκά εργαλεία, προκειμένου να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις μεγάλες αμυντικές δαπάνες με όφελος για την εθνική οικονομία και θέσεις εργασίας.
Προβλέπονται επίσης σχέδια χρηματοδοτήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις νεοφυείς (startups), ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει το κεφάλαιο για την Ψηφιακή Ελλάδα , με ένα ολιστικό σχέδιο για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, που συνοδεύεται από πακέτο μεταρρυθμίσεων, με στόχο και τη γραφειοκρατία, σε αντίθεση, όπως σημειώνουν, με αποσπασματικές ψηφιοποιήσεις λειτουργιών του δημοσίου τομέα.
Η ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, στο πρόγραμμα εντάσσεται καταρχάς μια αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου στεγαστικής πολιτικής για νέα ζευγάρια, που προβλέπει ανέγερση χιλιάδων κατοικιών από το Ταμείο Ανάκαμψης με ταυτόχρονη στήριξη της εργασίας, σε όλες τις σύγχρονες μορφές της (ψηφιακές πλατφόρμες κ.λπ.).
Στο τομέα των συντάξεων προτείνεται η επαναφορά του ΕΚΑΣ που το ΠΑΣΟΚ θέσπισε.
Για την υγεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προτάσεις για επαρκώς στελεχωμένο και οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Προληπτικής Υγείας αλλά και αύξηση των ΜΕΘ.
Οσον αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές δίνεται έμφαση στην καλύτερη είσπραξη εσόδων και τη φορολόγηση πλούτου με συγκράτηση και αξιολόγηση των δημοσίων καταναλωτικών δαπανών.
Μεγάλο μέρος των θέσεων αφορά, τέλος, σειρά μεταρρυθμίσεων στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση με άξονα, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, τη διαφάνεια και αξιοκρατία μέσω και της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας. Εντός αυτών εντάσσουν και ζητήματα αναβάθμισης των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας με αξιοποίηση, και πάλι, ευρωπαϊκών εργαλείων όπως το RescEU.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις