Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ: Το σχέδιο Ανδρουλάκη για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Με τις μηχανές στο φουλ πορεύεται το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως προτεραιότητες την διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής, την περίφημη «αυτοοργάνωση» του κόμματος με ορίζοντα το συνέδριο του κόμματος τον Μάιο, καθώς και τη συγκρότηση «ισχυρών ψηφοδελτίων», προκειμένου το κόμμα να είναι έτοιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή για προσφυγή στις κάλπες.

Σε ότι φορά το κεντρικό πολιτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, η πρώτη αντίδραση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ ήταν να μην κλείσει εντελώς την πόρτα στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά επιχειρώντας να επιστρέψει την μπάλα στο πρωθυπουργικό τερέν, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την ξεκάθαρη τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων από την πρώτη Κυριακή των εκλογών της απλής αναλογικής.  

«Αν κάποιος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες όπως εμείς, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή – όλα τα υπόλοιπα είναι κοινοί τακτικισμοί», διαμήνυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος κινείται με «στρατηγική πρώτου γύρου», άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει ότι μπορεί ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση την Κυριακή της απλής αναλογικής, ώστε να αποφευχθεί μια επαναληπτική εκλογική διαδικασία, που θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα. «Τους πολιτικούς συσχετισμούς θα τους καθορίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το βράδυ των πρώτων εκλογών θα τεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας. Εκεί θα φανεί ποιοι πράγματι επιθυμούν κυβερνητική σταθερότητα με προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον και ποιοι είναι εμμονικά προσκολλημένοι στη ματαιοδοξία και τις καρέκλες τους, οδηγώντας τη χώρα στην αστάθεια».

Τα προαπαιτούμενα

Τα βασικά προαπαιτούμενα που θέτει είναι: Πρώτον, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να λάβει ένα μεγάλο ποσοστό στην πρώτη κάλπη -αν όχι να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση- που θα του δώσει τη δύναμη να επιβάλει πολιτικές προτεραιότητες. Δεύτερον, ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα ως βάση της συμφωνίας των κομμάτων. Τρίτον, ένα πολιτικό προσωπικό προοδευτικό, αξιόπιστο, για να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον λαό  και να μπορεί να το υλοποιήσει.

Πώς ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές το τρίτο προαπαιτούμενο; Σε περίπτωση που δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία, το ΚΙΝΑΛ να προτείνει συγκυβέρνηση και των τριών κομμάτων με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, εκτός από τους σημερινούς αρχηγούς των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. «Αν είναι να συμμετάσχουμε σε κάτι εθνικό, βεβαίως, είμαστε πρόθυμοι. Αλλά μόνο τότε και υπό αυτές τις προϋποθέσεις» ξεκαθαρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Με απλά λόγια, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης από το «με ποιους θα πάτε», στο «εμείς θα επιβάλουμε τα πρόσωπα και τις θέσεις μας».

Παράλληλα, βουλευτές και στελέχη του κόμματος κόβουν κάθε σενάριο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θέλοντας να απεγκλωβιστεί το κόμμα από την άχαρη, αντιπαραγωγική, βλαπτική και διαβρωτική συζήτηση περί συνεργασιών, επιλέγει τη φυγή προς τα εμπρός με πολιτικές πρωτοβουλίες, αλλά και τρέχοντας το πρότζεκτ της ανανέωσης και της ανασυγκρότησης της Παράταξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης, που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη και περιλαμβάνει δράσεις και πολιτικές διαδικασίες σε όλη την επικράτεια, στις οποίες συμμετέχουν πολίτες που θέλουν να δηλώσουν την ενεργή συμμετοχή στο νέο εγχείρημα και να διαθέσουν  χρόνο, σκέψη και δράση για την παράταξη.

Κλιμάκια αποτελούμενα από βουλευτές και στελέχη του Κίνηματος Αλλαγής «οργώνουν» μεγάλες πόλεις και χωριά, ώστε να συνδιαμορφώσουν από κοινού με τους προοδευτικούς  τους στόχους, τις θέσεις και τη φυσιογνωμία του κόμματος, τους τρόπους δράσης και τη λειτουργία του, τις παρεμβάσεις, τις πρωτοβουλίες, την πολιτική του.

Η αυτοοργάνωση υπερβαίνει τα στενά κομματικά πλαίσια, καθώς απευθύνεται και σε «δίκτυα» με πολίτες που δεν ανήκουν στον άμεσο κομματικό μηχανισμό, αλλά επιθυμούν συλλογικά (π.χ. ανά δήμο ή περιοχή) να συμμετάσχουν ευρύτερα στις κομματικές διεργασίες.

Κρίκο της παραπάνω αλυσίδας αποτελεί και η ψηφιακή πλατφόρμα Digital Society, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα αν είναι κομματικό μέλος να συμμετέχει στον διάλογο για την ανάδειξη προτάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για όλα τα θέματα που τον ενδιαφέρουν.

nikos-androulakis

Δυναμικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Δεύτερο στοίχημα αποτελεί η συγκρότηση ισχυρών οργανώσεων, ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο οργανωτικά και πολιτικά για την επόμενη ημέρα.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών και δημοτικών οργάνων θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου και ο στόχος είναι οι νέες οργανώσεις να  είναι ένα κράμα παλαιών και νέων στελεχών, μικρής ηλικίας, ώστε να  συνδυάζεται η όρεξη για δουλειά και η εμπειρία, καθώς στην πλάτη τους θα πέσει το βαρύ φορτίο τριών εκλογικών αναμετρήσεων (Εθνικές, Ευρωεκλογές, Αυτοδιοικητικές)

Μεγάλο στοίχημα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι να προσέλθει στις κάλπες το μεγαλύτερο ποσοστό όσων ψήφισαν στις εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή ηγεσίας. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, το μητρώο για τις εκλογές πιθανότατα θα είναι ανοιχτό, δηλαδή θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν όσοι πολίτες θέλουν να συμβάλουν στην αναγέννηση της Παράταξης.

Στις εσωκομματικές κάλπες της 8ης Μαΐου θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ενώ θα αποφασιστεί και το όνομα με το οποίο θα κατέβει το κόμμα στις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ψηφοδέλτια που θα πάρουν στα χέρια τους όσοι προσέλθουν στις κάλπες, θα υπάρχουν δύο επιλογές: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να προκύψει και κάποια άλλη πρόταση, αναλόγως του τι συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες συνιστώσες που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής.

andreas-spiropoulos
Ανδρέας Σπυρόπουλος

Κρίσιμες αποφάσεις για όλα τα μέτωπα τον Μάιο

Ο  τελικός σταθμός θα είναι το συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20-22 Μαΐου. Ένα ανοιχτό, δημοκρατικό Συνέδριο που θα αποφασίσει για την στρατηγική, την ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική φυσιογνωμία της Παράταξης, το νέο καταστατικό, ενώ θα εκλέξει και τα συλλογικά όργανα του κόμματος, την Κεντρική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν  - με ή χωρίς ποσοστώσεις - όλες οι συνιστώσες που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, επισημοποιώντας έτσι και τους νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Η Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το συνέδριο θα εκλέξει τον νέο Γραμματέα του κόμματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για τη θέση προορίζεται ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο συνέδριο θα κλείσει και ο κύκλος ονοματοδοσίας που έχει ξεκινήσει την τελευταία δεκαετία, καθώς οι σύνεδροι θα επικυρώσουν το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος της 8ης Μαΐου.

Αμέσως μετά το συνέδριο, παίρνουν σειρά οι υποψήφιοι που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών, ώστε αρχές Ιουλίου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 8 Μαΐου «τρέχει» η προθεσμία για αυτοπροτάσεις και… ετεροπροτάσεις από πρόσωπα που ενδιαφέρονται, ενώ αμέσως μετά η Επιτροπή Ψηφοδελτίων σε συνεργασία με τις νέες νομαρχιακές θα κάνουν ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα και θα ασχοληθούν και με άλλα ονόματα για τα οποία ενδιαφέρεται το κόμμα. Η Επιτροπή Ψηφοδελτίων στοχεύει να έχει έτοιμη την εισήγηση της προς τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και την ΚΠΕ εντός του Ιουνίου.

 

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νοτοπούλου για Κασσελάκη: «Έδινα συνέντευξη και μου έστελνε μηνύματα να τον εκθειάζω»

Νέες αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη για πολιτικό εκφοβισμό άφησε Κατερίνα Νοτοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο Open. «Χρειαζόμαστε πολιτικές κα...

Φόρτωση άρθρων...