Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πριν από ένα μήνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, προχώρησαν σε πρωτοβουλία στη Βουλή, ζητώντας από την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της και τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται με καθεστώς έκδοσης παραστατικού («μπλοκάκι»), ενόψει της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Το ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση είχε παραλείψει να τους συμπεριλάβει όταν, με το άρθρο 12 του ν. 5073/2023, μείωσε το τέλος επιτηδεύματος.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να διορθωθεί αυτή η άδικη φορολογική διάκριση εις βάρος των εργαζομένων με «μπλοκάκι». Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, τόνισαν την ανάγκη άμεσης άρσης της άνισης φορολογικής μεταχείρισης, καθώς όπως είχε ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί πλήρως το 2025 για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.

Ωστόσο, πριν από έναν μήνα, η τροπολογία τους απορρίφθηκε. Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι τώρα η Κυβέρνηση θυμήθηκε τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και ανακοίνωσε ότι τελικά θα τους συμπεριλάβει στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κάτι που θεωρούν θετικό έστω και αργοπορημένο. Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι, ασκώντας υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο μια «ξεχασμένη» από την Κυβέρνηση κατηγορία εργαζομένων, αν και η Κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να το παραδεχτεί πριν από έναν μήνα στην Ολομέλεια.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη να διορθωθεί αναδρομικά η άδικη φορολογική εξαίρεση των εργαζομένων με «μπλοκάκι» από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, όπως προέβλεπε η τροπολογία που είχαν καταθέσει.