Συνεχίζονται οι συζητήσεις στο ΠΑΣΟΚ για το debate των υποψηφίων για την προεδρία που θα διεξαχθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ ήρθαν σε συμφωνία για τις θεματικές ενότητες του debate, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Όμως, εκκρεμούν οι ακριβείς κανόνες του απευθείας διαλόγου που έχει προταθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη για να έχουν οι υποψήφιοι μεταξύ τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά του Χάρη Δούκα πρότεινε τον ορισμό 5 θεματικών ενοτήτων, που αφορούν την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, τις σύγχρονες προκλήσεις (κλιματική κρίση), το κράτος και τους θεσμούς καθώς και τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα, τουλάχιστον 3 follow up ερωτήσεις -παρεμβάσεις των υποψηφίων προς τους συνυποψήφιούς τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάποιας θεματικής ενότητας και όχι στο τέλος αυτής, όπως προτείνει η πλευρά Ανδρουλάκη

Τι αναφέρει η πλευρά Δούκα

Μετά από τη συνεδρίαση, στελέχη της πλευράς του δημάρχου Αθηναίων σχολίαζαν χαρακτηριστικά:

«Τελικά θέλει ο κ. Ανδρουλάκης ντιμπέιτ; Γιατί μόνο η πλευρά του κ. Ανδρουλάκη διαφώνησε με το μοντέλο ντιμπέιτ, το οποίο η ΕΡΤ παρουσίασε πρώτη φορά πέρσι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με απευθείας διάλογο μεταξύ των υποψηφίων και κανόνες, που εξασφαλίζουν ίσο χρόνο για όλους.

Η πλευρά του επιμένει σε απαιτήσεις που δεν σπάνε κανένα στερεότυπο, όπως υποστηρίζει. Απλά θα μετατρέψουν την προσπάθεια συζήτησης σε χάος και μάλιστα ετεροχρονισμένο. Επισημαίνουμε ότι η πρόταση μας στοχεύει ακριβώς στον απευθείας αδιαμεσολάβητο διάλογο, αλλά χωρίς διακοπές και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η ενότητα και η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν στους πολίτες να παρακολουθήσουν μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με αυτό ως οδηγό».

Τι απαντάει η πλευρά Ανδρουλάκη

Λίγο μετά τη διαρροή από το επιτελείο του Χάρη Δούκα, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη τόνισαν ότι «καταθέσαμε την πρόταση για τη δυνατότητα δίλεπτου απευθείας διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων στα πρότυπα των debate, που όλοι έχουμε παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον να διοργανώνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις προκριματικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Η πλευρά του κ. Δούκα χαρακτηρίζει "χάος", ό,τι συμβαίνει με επιτυχία σε debate σε όλον τον κόσμο. Κατανοούμε τη σκοπιμότητα δημιουργίας τεχνητής πόλωσης, αλλά σε ό,τι μας αφορά δεν θα ακολουθήσουμε», καταλήγουν οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τι αναφέρει η πλευρά Γερουλάνου

Η πλευρά του Παύλου Γερουλάνου ζήτησε να υπάρχει γυναικεία εκπροσώπηση στην ομάδα των δημοσιογράφων.

Ακόμα, ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα μετάδοσης του debate και από άλλα ιδιωτικά κανάλια, ακόμα και σε μεταγενέστερο χρόνο. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκαν να κάνουν την διερεύνηση.

Οι διαφωνίες

Διχογνωμία ή μάλλον ανοιχτή διαφωνία υπήρξε στο θέμα με τις follow up τοποθετήσεις των υποψηφίων προς έναν άλλο υποψήφιο. Η πλευρά Ανδρουλάκη υποστήριξε να γίνεται η followup ερώτηση μετά το τέλος όλου του κύκλου του συγκεκριμένου θέματος και με ένα δίλεπτο απευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανθυποψηφίων. Αντέδρασαν όλοι οι υπόλοιποι με το επιχείρημα, αφ ενός ότι αν ολοκληρωθεί ο κύκλος των τοποθετήσεων στο συγκεκριμένο θέμα ότι ο τηλεθεατής δεν θα θυμάται ποιο ποια ήταν η ακριβής διατύπωση για την οποία ζητείται follow up διευκρίνηση.

Οι πέντε (πλην Ανδρουλάκη) συμφώνησαν να υπάρχει η δυνατότητα followup ερώτησης αμέσως μετά την τοποθέτηση του υποψήφιου (εφ οσον κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο) και να έχει διάρκεια 30+ 30. Ή και συμβιβαστικά 30+30+30+30 (συνολικά 2 λεπτά).

Σε αυτό η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη θα απαντήσει αύριο. Ακόμα, μάλλον προκρίνεται κάθε υποψήφιος να έχει πέντε φορές δυνατότητα τέτοιας παρέμβασης σε όλη τη διάρκεια του debate. Δεν έχει αποφασιστεί αν μπορει να χρησιμοποιήσει δύο ή περισσότερες «κάρτες» στην ίδια ενότητα. 

Η εκπρόσωπος του Χάρη Δούκα δεν είχε ιδιαίτερες αντιρρήσεις παρά μόνο σ’ αυτό το θέμα.

Τι αναφέρει η ΕΔΕΚΑΠ

"Σχετικά με δημοσιεύματα που παρουσιάζουν φερόμενους εκπροσώπους υποψηφίων Προέδρων να έχουν έντονο διαξιφισμό στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ, σύσσωμη η Επιτροπή με τη διευρυμένη της σύνθεση με όλους τους εκπροσώπους των υποψηφίων Προέδρων τα διαψεύδει κατηγορηματικά. 

Η ΕΔΕΚΑΠ δηλώνει ότι συνεχίζει το έργο της σε πνεύμα συνεργασίας και καταγγέλλει κάθε προσπάθεια υπονόμευσής της", αναφέρει η ΕΔΕΚΑΠ σε ανακοίνωσή της.