«Είναι μια πρακτική, η οποία ακολουθείται από τον πρωθυπουργό, που θεωρεί ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην προκαταρκτική και στα πορίσματα. Και θα μπορούσε κανείς να πει ότι το λέμε ως πρόσχημα, αν ο πρωθυπουργός είχε παρευρεθεί σε δυο θεωρητικά "αβανταδόρικες" κοινοβουλευτικές συζητήσεις της προηγούμενης τετραετίας, που αφορούσαν πορίσματα εξεταστικής επιτροπής, η μια για τον κ. Παπαγγελόπουλο, τον Ιούλιο του 2020, και η άλλη για τον κ. Παππά, τον Ιούλιο του 2021. Δεν είχε παραστεί ούτε τότε».
Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 FM και απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η υπόθεση αυτή, αυτό το τραγικό δυστύχημα, όπου όλοι θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις, όπως και όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις είτε αφορούν τραγικά δυστυχήματα -που δεν ήταν το πρώτο τα Τέμπη- είτε αφορούν τραγικές υποθέσεις, είτε μεγάλα εγκλήματα - ευτυχώς έτσι προβλέπει ο νόμος και η δημοκρατία μας - κρίνονται και στο τέλος της ημέρας δικάζονται από τη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι η έρευνα γίνεται αναβαθμισμένη από εφέτες ανακριτές και εισαγγελείς σε επίπεδο εφετών.
«Η έρευνα αυτή είναι πλήρης, είναι μια έρευνα η οποία συλλέγει μαρτυρικές καταθέσεις, πραγματογνωμοσύνες -έχουμε δεύτερη πραγματογνωμοσύνη- και δεν εξαιρεί κανέναν από την έρευνα. Κανέναν. Η έρευνα, λοιπόν, αυτή, κατά καιρούς καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα και στο τέλος της ημέρας θα κλείσει ως ανάκριση με κάποια συγκεκριμένα πορίσματα».
Ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι το να βγαίνει η αντιπολίτευση και ο οποιοσδήποτε να μιλάει για "συγκάλυψη", χωρίς να τεκμηριώνει τον λόγο για τον οποίο γίνεται δήθεν αυτή η "συγκάλυψη", είναι μόνο παιχνίδι εντυπώσεων.
«Είχε τη δυνατότητα η αντιπολίτευση και με τα πορίσματα που κατέθεσε -όσοι κατέθεσαν, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε- να μας πει πού είναι οι κατηγορίες, ποιο είναι αυτό το οποίο αιτείται εν πάση περιπτώσει, για να έρθει η δήθεν "κακιά" κυβέρνηση να απορρίψει αυτές τις αιτιάσεις. Και τότε να έρθουν να μας πουν για ποιο λόγο εμείς συγκαλύπτουμε και τι συγκαλύπτουμε», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Εδώ έχουμε μια αντιπολίτευση, η οποία πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα, δημιουργεί εντυπώσεις, δεν μας λέει ποιο είναι αυτό το κατηγορητήριο. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση εκδικάζεται σε αναβαθμισμένο επίπεδο, όπως είπα, από τη Δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για την Εξεταστική Επιτροπή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι κάλεσε και εξέτασε τους περισσότερους μάρτυρες από οποιαδήποτε άλλη και ότι όλοι οι μάρτυρες, πλην ενός, εκλήθησαν και κατέθεσαν κατόπιν αιτημάτων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Και σε κάθε περίπτωση, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους όπως το έχει πει και ο πρωθυπουργός, κανένας δεν περιμένει από μία εξεταστική επιτροπή να αποδώσει τις πλήρεις ευθύνες όπως θα το κάνει η Δικαιοσύνη, γιατί η εξεταστική επιτροπή έχει πολιτικά χαρακτηριστικά -όλες οι εξεταστικές επιτροπές- γι' αυτό και υπεράνω όλων είναι η Δικαιοσύνη» ανέφερε.
Ο νόμος για την ασφάλεια των πανεπιστημίων θα εφαρμοστεί
Για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια σημείωσε ότι έχουμε και κόμματα στη Βουλή, τα οποία δεν αποδέχονται το μονοπώλιο στο κράτος να εφαρμόζει τους νόμους με τα μέσα τα οποία προβλέπει ο νόμος.
«Δικαίως η κοινωνία φώναζε, και πολλές φορές και στη δική μας παράταξη, σχεδόν σε όλη τη Μεταπολίτευση για τρία πράγματα, σε σχέση με τα πανεπιστήμια και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια: Το πρώτο είναι γιατί δεν αλλάζει η νομοθεσία, ούτως ώστε να μπορούν να γίνονται αυτές οι επεμβάσεις, τις οποίες βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα και ξεκίνησαν από την προηγούμενη τετραετία. Γιατί ενώ τους πιάνουν, τους αφήνουν; Γιατί πολύ απλά όλα τα πλημμελήματα στην πραγματικότητα οδηγούσαν σε ποινές με αναστολή. Και το τρίτο, γιατί αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν φοιτητές» ανέφερε και προσέθεσε:
«Στο πρώτο ερώτημα η κυβέρνηση απάντησε. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον πρώτο νόμο που ψήφισε ήταν η κατάργηση του ασύλου ανομίας και η επαναφορά του στην αληθινή του έννοια. Έκτοτε έχουν γίνει δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης, επιχειρήσεις στην ΑΣΟΕΕ, δεκάδες επιχειρήσεις στην Αθήνα, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο ΕΚΠΑ, στο Χημείο.
Πολλές επιχειρήσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πολλές επιχειρήσεις στην επαρχία, στο Ηράκλειο Κρήτης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις οδηγούσαν σε συλλήψεις και πολλές φορές σε δίκες. Το δεύτερο πρόβλημα που ήρθε και επέλυσε η κυβέρνηση, μετά την τρίτη τροποποίηση του ποινικού κώδικα, είναι η αναστολή σε πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις να μην είναι ο κανόνας, αλλά να είναι η εξαίρεση».
«Το τρίτο, λοιπόν, είναι αυτό που πολύ σωστά λέτε. Είναι αδιανόητο - το είπε χθες ο πρωθυπουργός και θα το κάνουμε και πράξη, να ξέρετε, χωρίς καμία πιθανότητα εκπτώσεων σε αυτό- να ξέρει ένας πρύτανης ότι φοιτητής του πανεπιστημίου του διαπράττει τόσο σοβαρά αδικήματα κατά των πολιτών, των φορολογούμενων πολιτών και των συμφοιτητών του και των καθηγητών του και να μένει φοιτητής στο πανεπιστήμιο. Για μας αυτό είναι μια "κόκκινη" γραμμή. Για μένα και για όλους μας. Πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα» συμπλήρωσε.
Δημοσκόπηση Euronews για τις Eυρωεκλογές: Κυριαρχία της Ν.Δ. στην Ελλάδα, υπεροχή για το ΕΛΚ (κάρτες)
Μητσοτάκης: Ανοιχτή πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις