Αυστηρή θα είναι η εποπτεία στα μη κρατικά πανεπιστήμια και όποιος την παραβιάσει θα αφαιρείται η άδεια, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Στην αρχή της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι έχει μια φιλοσοφία, να αυξήσει τα διδακτικά ιδρύματα, να επιστρέψουν οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και κυρίως να καταστήσει τη χώρα μας περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο.
Από τα 205 άρθρα, τα 176 αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση, τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Ακόμα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την αυτονόμηση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σημείο συναίνεσης αποτελούν τα δημόσια ΑΕΙ και επισήμανε ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έπεφτε συνεχώς μέχρι το 2018, οπότε έφτασε τα 92,4 εκατομμύρια ευρώ.
«Πέρυσι για τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκε στα 133,5 εκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως υπάρχει και πρόσθετη χρηματοδότηση για στέγαση κ.α, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Η χρηματοδότηση που υπάρχει για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια και δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να την αυξάνει, υπογράμμισε.
Επίσης, τόνισε πως η Σύνοδος των Πρυτάνεων έδωσε προτάσεις τις οποίες ενσωματώθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο νομοσχέδιο και αποτελούν ένα μεγάλο αριθμό των άρθρων του.
O υπουργός μίλησε για τη δυνατότητα διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστήμιων με την αποδοχή φοιτητών εντός και εκτός Ευρώπης. «Η Ελλάδα ήταν όγδοη στον αριθμό των Αμερικανών φοιτητών στην Ευρώπη» επισήμανε και μάλιστα, όπως είπε, οι φοιτήσεις είναι εκτός δημοσίων δομών εκπαίδευσης.
Δεν ξέρω ποιο κόμμα θα διαφωνήσει στα 176 άρθρα για τη δημόσια πανεπιστήμια διερωτήθηκε και ξεκαθάρισε πως «δεν μας ενδιαφέρει η πατρότητα των προτάσεων», ζητώντας να γίνουν κτήμα όλων και όχι ενός.
Για τα υπόλοιπα άρθρα ανέφερε ότι ρυθμίζουν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων με αυστηρά κριτήρια.
Επίσης, μίλησε για τρεις παραδοχές: 40.000 φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, αριθμός μεγαλύτερος αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κράτη που προσπάθησαν να αναπτύξουν την εξωστρέφεια, όπως η Κύπρος, πέτυχε πολλά.
Παραβλέπουμε την πραγματικότητα και κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Σήμερα έχουμε 33 Κολέγια με 32.000 σπουδαστές.
Είναι «Φεστιβάλ υποκρισίας» να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε, επισήμανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας πως «μείναμε στο δημόσιο οριτζιναλισμό» (σ.σ. ιστορική ερμηνεία του δικαίου).
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι παραβιάζεται το ενωσιακό δίκαιο και ότι είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο με πλήρη απαγόρευση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε πως το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με εποπτεία που ασκείται από την Ανεξάρτητη Αρχή. Η ακαδημαϊκή εποπτεία είναι πλήρης και προβλέπεται υποχρέωση έρευνας.
Αναφέρθηκε στο βαθμό πρόσβασης στα μη κρατικά ΑΕΙ, λέγοντας ότι θα είναι κατώτατος, ίσιος με αυτόν που χρειάζεται κάποιος για να μπει στο δημόσιο. «Άρα όποιος δεν μπορεί να μπει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να μπει και στο μη κρατικό», υπογράμμισε.
Θεωρούμε ότι αυτή η ρύθμιση, στην ουσία, θα δράσει ευεργετικά για τη χώρα μας, θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές ευκαιρίες και θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να σπουδάσουν στην Ελλάδα, επισήμανε.
«Πρέπει να μη φοβηθούμε, δεν μπορούμε να έχουμε μια λογική προστατευτισμού», σημείωσε και είπε ότι το μέλλον είτε το σχεδιάζεις, είτε το υφίσταται, και ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Αυτό είναι το εθνικό και όχι το κομματικά συμφέρον.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατέληξε εξηγώντας ότι αν ξεπεραστούν ταμπού και ιδεοληψίες τότε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δράσει ευεργετικά για τη χώρα μας καθώς θα αυξήσει εκπαιδευτικές ευκαιρίες και θα επαναπατρίσει χιλιάδες Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό. «Η χώρα μας πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ιδέες και αλλαγές που έρχονται, στο τέλος τής ημέρας ή σχεδιάζεις το μέλλον ή το υφίστασαι, και εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα, ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας».
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 6 Μαρτίου μήνα και να ψηφιστεί την επομένη, αν, όμως, χρειαστεί η συζήτηση και η ψήφιση θα επεκταθεί έως και τις 8 Μαρτίου. Οι επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα η τελευταία ανάγνωση.