Για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά και τις κτιριακές υποδομές, μίλησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ξεκινάει με 250 εκατομμύρια. Από φέτος θα ξεκινήσουν να λύνονται τα προβλήματα με τις κτιριακές υποδομές. Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ θα αξιολογήσει όλες τις σχολικές υποδομές της χώρας. Αν ένα σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν θα λειτουργήσει και θα βρούμε εναλλακτικές», είπε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, είπε: «Τα τμήματα που συγχωνεύονται είναι κάτω από 1.000. Πανευρωπαϊκή κατεύθυνση λέει πως πρέπει να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός που βοηθάει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Αν δείτε το μέσο όρο, η Ελλάδα έχει 8 παιδιά ανά εκπαιδευτικό. Στην Ολλανδία έχουμε 16 παιδιά και στη Φιλανδία 14 παιδιά. Το πρόβλημα είναι πως έχεις ανθρώπινο δυναμικό για να στηρίξεις το σύστημα και ταυτόχρονα έχεις κενά. Φέτος είμαστε καλύτερα από πέρσι. Κενά το σύστημα θα έχει πάντα, διότι μπορεί να προκύψει μία εγκυμοσύνη ή μία αρρώστια. Υπάρχουν κάποια κενά που θα καλυφθούν πολύ γρήγορα».

Σε σχέση με τους αναπληρωτές, ο υπουργός επισήμανε πως υπάρχει πρόβλεψη να πάρουν κι αυτοί επίδομα μητρότητας, ενώ για τους εκπαιδευτικούς στα νησιά, είπε πως άρχισε η συνεργασία με δημάρχους, για να βρεθούν σπίτια στους καθηγητές.

Για το ψηφιακό φροντιστήριο

«Όλα τα μαθήματα των Πανελλαδικών θα παρέχονται δωρεάν από το ψηφιακό φροντιστήριο. Γίνεται διαδικτυακά. Έχεις τη δυνατότητα να κάνεις και ερωτήσεις και έχει και νοηματική», υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σε σχέση με το bullying στα σχολεία, ανέφερε: «Έχουμε υπερδιπλασιάσει τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία. Δεν είναι η κάλυψη που θέλω ακόμα. Το μέτρο για το κινητό είναι συσχετιζόμενο με το bullying. Υπάρχει και η πλατφόρμα όπου μπορούν να μιλήσουν τα παιδιά και να τα καταγγείλουν».